Testresultat: Strömförbrukning
Strömförbrukning och effektivitet
I ett samarbete med Quarch Technology kommer Nordichardware i framtiden att kunna göra mycket noggranna beräkningar på strömförbrukning på enheter via både PCI-E (och M.2 med adapter), SATA, SAS och U.2. Detta genom att använda en strömanalysator som i princip ersätter nätaggregatet för lagringsenheterna – all ström för just dessa passerar genom strömanalysatorn, som i realtid kan granska hur stor belastning som ligger över respektive spänningslina.
Detta ger oss möjligheten att både beräkna hur mycket en SSD-enhet drar för stunden, men också hur mycket energi en enhet drar totalt under ett test. I nuläget har vi endast skrapat på ytan för vad som är möjligt med den här utrustningen. Vi hoppas kunna göra mer detaljerade strömförbrukningsanalyser i framtiden.
Strömförbrukning – vila
Första testet är ett för att se hur hög effekt som en SSD drar när den är i vila. Detta är kanske det absolut viktigaste av alla eftersom SSD-enheten spenderar majoriteten av tiden i vila. Så om du ska ha en SSD i en laptop bör du titta på de enheterna som är högst upp här. De här testerna utfördes på vårt vanliga testsystem (desktop) med HIPM+DIPM (Host/Device Initiated Power Management) aktiverat. Det betyder att DeviceSleep (devslp) inte är aktiverat då det endast fungerar på laptops.
Strömförbrukningen i vila är helt ok för att vara en PCIe-enhet, som generellt drar mer ström än SATA-enheter. 970 Evo är dock strået vassare men WD Black 2018 något sämre.
När det kommer till effektivitet under belastning är det ingen enhet som slår WDs Black. Trots bra prestanda är SX8200 inte alls särskilt effektiv. Här ligger enheten i samma liga som NX500 och Samsungs 970 Evo.
I virtualization är resultatet något bättre och det beror nog mest på enhetens bra prestanda i det här testet. Det verkar som om SX8200 drar relativt mycket ström under belastning.
Vi gissade rätt i att SX8200 drar en del ström, särskilt vid läsning.
Synd att min Samsung M2 XP941 256gb ssd inte är med i listan (såg den inte i alla fall) det skulle ha varit kul att veta hur den står sig.
XP941 är en OEM-enhet och gick därför inte att få tag i direkt från Samsung. Därför har vi tyvärr inte testat den. Men om du vill komma förbi testlabbet så kan vi köra igenom testerna på den ifall du skulle vilja det 😉
Jag tror att den skulle landa på ungefär samma nivå som Kingston HyperX Predator eller A1000. Någonstans där.