Överskuggad av modernare alternativ och hemsökt av buggar och säkerhetshål; efter cirka 20 år i drift kommer Adobe Flash till slut pensioneras för gott.

Adobe Flash har hängt löst för webbutveckling under ett antal år, och allt fler hemsidor har gått över till att använda modernare alternativ som HTML5 och WebGL. Tekniken har dock varit en viktig del av internet de senaste 20 åren, och har banat väg för hur vi idag använder video och webbapplikationer – exempelvis spel – på nätet.

På senare år har Flash plågats av säkerhetshål och instabilitet, men varit under fortsatt utveckling. Stöd har dock begränsats till PC, då tekniken idag saknar stöd på mer eller mindre alla mobila plattformar, där den ersatts av HTML5 och Adobe Air. Nu sätter dock Adobe sista spiken i kistan och tillkännager via ett pressmeddelande att den åldrande plattformen kommer att sluta utvecklas år 2020.

Beskedet innebär en indirekt uppmaning till webbutvecklare som ännu inte migrerat att söka sig till modernare alternativ. Däremot kommer Adobe fortsätta ge stöd dels för HTML5 och dels åt Adobe Air, i vilken delar av Flash kommer fortsätta leva vidare.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments