Överklockningsresultat
Då är vi återigen framme vid överklockning. Vi känner nog alla till problemen med Llano när det kommer till överklockning vilket är att när man ökar basfrekvensen påverkas alla komponenter i systemet. Det här kan orsaka problem som att man tappar USB, LAN, SATA och flera andra funktioner på moderkortet. Vilket vi också kunde återskapa i testlabbet när vi pressade busshastigheterna för långt från de olika dividers som delar upp frekvenserna för kringutrustningen.
Llano är som vi tidigare konstaterat AMD:s första 32nm-baserade processorkrets, och med detta förväntade vi oss rätt hög överklockningspotential av A8-3850 och Llano speciellt då den var baserad på en äldre arkitektur som bevisat klockat bra. Tyvärr ser vi samma uppförande hos A6-3650 som A8-3850 och resultaten är inte riktigt vad vi hoppats på.
Vi nådde en klockfrekvens på drygt 3,6 GHz där systemet var helt stabilt även i vår testsvit. Resultatet kan ses som lite i underkant med tanke på att vi nådde över 3,85 GHz med vårt exemplar av A8-3850 men detta beror också på att vi då pressade Llano-arkitekturen till det yttersta med en spänning på hela 1,632V, högre än vad vi rekommenderar vid kontinuerlig användning.
Med AMD A6-3650 satsade vi på att nå en maximal klockfrekvens vid mer humana 1,5V+ och landade då alltså på ovanstående resultat. Vilket bör ge en ganska god indikation på vad konsumenter kan vänta sig för överklockningsresultat vid vanlig användning. Vi kan även avslöja att vårt exemplar av A8-3850 nådda runt 3,77 GHz med 1,525V.
Även här ser vi samma problem som med A8-3850 vilket är att det inte går att ändra på multipliern i BIOS mer än nedåt i skalan. Tyvärr luras man i BIOS att tro att multipliern även går att öka, vilket även Windows-program som CPU-Z och liknande luras av. Men den verkliga klockfrekvensen är alltid bunden till en maximal multiplier på 26x (A6-3650). AMD har lovat att problemet ska lösas framöver med BIOS-uppdatering men vi kan inte svara på när dessa anländer hos någon av tillverkarna.
Över till A6-3650 så nådde vi altlså 3,61 GHz på 1,5V vilket trots allt får anses vara helt okej med en ökning på 39% vilket får anses vara ett helt godkänt resultat. Med tanke på att referensbussen är kopplade till resterande kretsar i APU:n får vi dessa resultat totalt.
- CPU överklockas från 2 600 till 3 614 MHz
- GPU överklockas från 443 till 616 MHz
- Minnet överklockas från 1 333 till 1 853 MHz
- Nordbryggans buss överklockas från 654 till 909 MHz
Något vi ännu inte kunnat få bekräftat från varken AMD eller moderkortstillverkare är att vi tycks nå en GPU-divider vid 150 MHz bussfrekvens, utöver de dividers för PCI och USB som finns vid 133 och 150 MHz. Vi har sett sjunkande GPU-prestanda men då verktygen för att mäta GPU-frekvensen inte stämmer kan vi inte med full säkerhet säga hur kretsen verkligen reagerar. Vi verkar inte tappa GPU-prestanda vid 133 MHz i alla fall, men förhoppningsvis kan framtida BIOS-uppdateringar och optimerad mjukvara bringa lite mer klarhet i detta. Problemet ska vara under behandling hos moderkortstillverkarna och det har även pratats om att släppa lösningar för att låta användarna själva bestämma när moderkortet ska slå om till andra dividers.
Prestandaökningen är återigen riktigt hög, speciellt i spel där vi börjar närma oss en ökning på 40%, vilket är i linje med vår frekvensökning. Dock ska vi ha med i beräkningarna att minnena även springer på i 1 853 MHz. Även om Llano kanske inte överklockar så bra som vi först trott så kan vi konstatera att arkitekturen skalar riktigt bra i prestanda vid överklockning.
Vi hade gärna sett att vi kunde gå över 4 GHz med någon av våra testexemplar men med lite längre tid och en mognare 32nm-process ligger nog våran vision inte långt borta. En upplåst Llano APU kan också vara svaret på våra böner?
Men varför provar ni inte hur väl den klarar av att koda av tex MKV filer då det är detta de flesta kommer använda denna cpu till, jag e sugen på att bygga billig HTPC och vill veta om jag behöver skaffa ett grafikkort också till denna lösning.
Det är svårt att veta vad alla läsare söker i en recension, men du är välkommen att komma med förslag på applikation eller test vi kan använda oss av framöver.
Jag använder min dator mestadels till att skriva, lyssna på musik spela cs source och starcraft. Dessa spel skulle vara kul att ha med : ) Funderar som sagt på denna version, men nu väntar jag på att amd ska släppa sin processor. Sen har ni glömt quake. Vet dessa spel kommer att flyta bra vilket som, men det gör att processor/grafikkorts tillverkare inte kan glömma bort gamla spel som många fortfarande spelar.Jag vill ha med: Starcraft 2, CS Source, Quake 3, unreal, och endel större spel som “massan” spelar och spel som “proffsen” spelar. Tycker för övrigt att ni… Läs hela »
[quote name=”n0pax”]Jag vill ha med: Starcraft 2, CS Source, Quake 3, unreal, och endel större spel som “massan” spelar och spel som “proffsen” spelar. [/quote]Nu har jag ingenting med urvalet av testprogram att göra, men du listar ju i princip bara spel som var heta 2002, förutom SCII som är så inavlat kodat att det lika gärna kunde varit från 2002. De är inte krävande alls, och om de inte är krävande ser man inte skillnad från CPU till CPU eller grafikkort till grafikkort, jag kan sätta en tia på att det är anledningen till att de inte är Det… Läs hela »
Vi uppskattar som sagt all feedback vi kan få från våra läsare och de spel/prestandatester vi använder är ju en av, om inte det viktigaste, momentet i testerna. Vi tittar på allt från hur lätta spel är att testa, hur populära dem är, hur stor inverkan olika komponenter ger i prestandan osv. Utifrån detta gör vi vårt bästa för att få ihop en svit av spel som vi tror lockar mest. Det är något vi jobbar på atm för grafikkort exempelvis. Men jag ska fundera på detta med någon kortare artikel med äldre spel för att se vad som är… Läs hela »
[quote name=”Redfaction”]Men varför provar ni inte hur väl den klarar av att koda av tex MKV filer då det är detta de flesta kommer använda denna cpu till, jag e sugen på att bygga billig HTPC och vill veta om jag behöver skaffa ett grafikkort också till denna lösning.[/quote]Vi har inte testat detta helt enkelt för att det inte finns några videofiler som är tunga nog för att få Llano att ens behöva kämpa. Det finns stöd för allt från MKV till Blu-ray 3D så är du inte ute efter rejält avancerade renderingseffekter ovanpå detta kan du utan tvekan klara… Läs hela »
[quote name=”Redfaction”]Men varför provar ni inte hur väl den klarar av att koda av tex MKV filer då det är detta de flesta kommer använda denna cpu till, jag e sugen på att bygga billig HTPC och vill veta om jag behöver skaffa ett grafikkort också till denna lösning.[/quote]
Du kan köra 1080p utan problem på AMD Brazos som har en CPU-del som är ungefär en 5e-del så kraftfull som denna (har ett Brazos system hemma med en 1,6GHz CPU). Precis som Anton säger så kommer alla dina mkv filer fungera hur bra som helst utan problem alls.
Jag har en fråga kanske står men orka inte läsa allt.
Om man stoppar i ett gfx kort.
Jobbar gpuerna då parallellt eller tillsammans?
[quote name=”lang”]Jag har en fråga kanske står men orka inte läsa allt.
Om man stoppar i ett gfx kort.
Jobbar gpuerna då parallellt eller tillsammans?[/quote]
Vi valde att inte testa detta med A6-3650 på grund av resultaten från våran recension av A8-3850:
https://www.nordichardware.se/testlabb/21-cpuchipset/43516-amd-a8-3850-llano-bryter-moenster-pa-cpu-marknaden.html?start=30#content
Som det ser ut idag är funktionen inte mogen och väldigt buggig, men det borde vara löst med framtida versioner av AMD:s drivrutiner. Så länge det finns tid över till det hoppas vi kunna återbesöka “Dual-Graphics” då det sannerligen låter som ett vettigt alternativ.
I slutet av recensionen står det som jämförelse att grafikkortet Radeon HD 6540 kostar ca 400 kronor. Var gör den det och finns kortet överhuvudtaget? Det är till exempel inte listat på Prisjakt.
[quote name=”Ulf Widlund”]I slutet av recensionen står det som jämförelse att grafikkortet Radeon HD 6540 kostar ca 400 kronor. Var gör den det och finns kortet överhuvudtaget? Det är till exempel inte listat på Prisjakt.[/quote]
Det ska självklart vara HD 6450, fixat till detta!
[quote name=”Ulf Widlund”]I slutet av recensionen står det som jämförelse att grafikkortet Radeon HD 6540 kostar ca 400 kronor. Var gör den det och finns kortet överhuvudtaget? Det är till exempel inte listat på Prisjakt.[/quote]
Ja det är jag som varit lite slarvig med siffrorna Ulf, men Jacob har ändrat det redan ser jag. Alla siffror för Radeon HD 6450 finns även i diagrammen genom recensionen så det är enkelt att jämföra A6-3650 mot HD 6450, även om det senare körs på A8 och därför har ett smärre övertag i CPU-kraft.
Hade bara tid att läsa slutet på testet, och det om undervoltning. Stort plus för det inslaget. Tror det är intressantare än överklockning den här gången. Tänker typ en strömsnål HTPC där man kan hitta ett passande chassi med litet nätagg.
[quote name=”lang”]Jag har en fråga kanske står men orka inte läsa allt.
Om man stoppar i ett gfx kort.
Jobbar gpuerna då parallellt eller tillsammans?[/quote]
Definiera skillnaden mellan parallellt och tillsammans?