AMD A6-3650: Llano för under tusenlappen [Test]

14

Slutledning

AMD A6-3650 är som alla andra mellanprodukter helt beroende av sitt pris. Med sin något begränsade CPU-prestanda har AMD tvingats sätta ett lågt pris för sin Llano-arkitektur och när man kan köpa på sig flaggskeppet för runt 1 100 kronor idag så inser man snabbt att det finns ganska små marginaler att leka med.

Trots detta har AMD spikat ett flertal olika serier inom sin Fusion A-familj och A6-seriens toppmodell som vi kikat närmare på här idag skiljer sig en hel del från AMD A8-3850 som leder Llano-familjen på marknaden. Vi ser förvissa samma antal CPU-kärnor (fyra stycken) men färre antal Radeon-kärnor i GPU-delen, samt lägre klockfrekvenser över hela brädet. Resultatet blir som väntat en krets som presterar märkbart sämre än AMD A8-3850, men den stora frågan är väl hur AMD A6-3650 står sig mot sin storebror och en av sina närmaste konkurrenter. För att skapa en tydligare överblick på A6-processorns prestanda har vi tagit fram ett diagram som visar exakt hur prestandan skiljer sig mellan tre av våra testade processorer, AMD A6-3650 (som är referens och alltså 0 på skalan), AMD A8-3850 samt Intel Core i3-2120 som är den Intel CPU i våra tester med närmast prislapp.

relative.performanceProcentuell processorprestanda med AMD A6-3650 som basvärde. Notera att negativa värden är bättre i strömförbrukning och prisjämförelserna.

Det är svårt att få ett konkret värde för prestanda per krona när vi talar om en processor som används både för CPU och GPU-uppgifter. Men med lathunden ovan får vi en fullständig överblick av kretsarnas för- och nackdelar.

Bara av diagrammet att döma kan vi konstatera att AMD lyckats pricka rätt nästan imponerande väl med pris/prestanda-värdet inom sin Llano-familj. CPU-prestandan skiljer sig inte särskilt mycket, men GPU prestandan och prisskillnaden är nästan perfekt avvägd mellan AMD A8-3850 och AMD A6-3650. Där den senare kryddar med något sänkt strömförbrukning.

Intel Core i3-2120 ligger precis som A8 något före i CPU-prestanda men trots ett prispåslag på nästan 23% blir man mer eller mindre förnedrad i våra GPU-tester. Är man ute efter ett billigt system där det inte krävs något externt grafikkort för tyngre spel eller imponerande grafikeffekter är det bara AMD A-serien som gäller idag. Sandy Bridge är en mycket kraftfull CPU-arkitektur men deras integrerade grafikdel har inte mycket att säga till om som vi tydligt kan se i våra tester.

Men när det då väl kommer till kritan och det slutgiltiga omdömet finns det något som vår lathund faktiskt inte avslöjar, hur stor inverkan de procentuella skillnaderna har för processorernas användningsområden.

Procentuella skillnader avslöjar inte allt

Vi gav AMD A8-3850 vår rekommenderar-utmärkelse och pekade specifikt på kretsens imponerande GPU-prestanda. Även om AMD A6-3650 har GPU-prestanda som följer dess prissättning finns det en avvägning vi inte kan göra med rena procentuella jämförelser. I det prestandasegment AMD:s Llano-arkitektur håller sig i pratar vi inte sällan om prestanda på runt 20-40 fps (bildrutor per sekund) i spel.

Man brukar säga att runt 30 bildrutor per sekund är ett närmast minimum för vad vi ska kalla spelbar prestanda och här hamnar AMD A6-3650 tyvärr i riskzonen flera gånger under våra tester. De där extra ~18% GPU-prestanda i AMD A8-3850 kan mycket väl betyda skillnaden mellan spelbart och icke spelbart. När vi även väger in det faktum att Llanos låga prissättning ger en effektiv prisskillnad på endast 200 kronor är AMD A8-3850 fortfarande det bättre valet för dem som är ute efter en mellanklassprocessor med god grafikprestanda. Prislappen på drygt 900 kronor kan sättas i jämförelse med det diskreta grafikkortet Radeon HD 6450 som kostar runt 400- kronor idag, ett kort som vid flera tillfällen får se sig slaget i grafikprestanda av just AMD A6-3650.

Är man extremt nitisk med sin budget och kan tänka sig leva med lite sämre flyt i spel är AMD A6-3650 alltså fortfarande en mycket bra processor för pengarna. Men när AMD:s grafiska prestanda får svårt att ge verklig nytta når man snabbt en brytpunkt där Intels kraftfullare CPU-del kan vara ett intressantare val.

a62

AMD A6-3650

Fördelar:
+ Pulvriserar Sandy Bridge i grafisk prestanda
+ Överklockning som ger direkt effekt i spel då den även påverkar grafikkretsen
+ Väl mottaglig för undervoltning som sänker systemförbrukningen markant
+ Aggressiv prissättning
+ Väl fungerande ekosystem och drivrutiner från sin Radeon-släkt

Nackdelar:
– Bitvis undermålig CPU-prestanda
– Svårt att nå riktigt spelbar prestanda i krävande speltitlar.
– Hittills ganska dåligt med applikationer som nyttjar kretsens GPU-kraft
– Ingen Turbo-funktion

Lägstapris på prisjakt.se:

Stort tack till DustinHome.se, AMD och Intel som gjort denna recension möjlig.

Subscribe
Notifiera vid
14 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
13 Årtal sedan

Men varför provar ni inte hur väl den klarar av att koda av tex MKV filer då det är detta de flesta kommer använda denna cpu till, jag e sugen på att bygga billig HTPC och vill veta om jag behöver skaffa ett grafikkort också till denna lösning.

n0pax
13 Årtal sedan

Jag använder min dator mestadels till att skriva, lyssna på musik spela cs source och starcraft. Dessa spel skulle vara kul att ha med : ) Funderar som sagt på denna version, men nu väntar jag på att amd ska släppa sin processor. Sen har ni glömt quake. Vet dessa spel kommer att flyta bra vilket som, men det gör att processor/grafikkorts tillverkare inte kan glömma bort gamla spel som många fortfarande spelar.Jag vill ha med: Starcraft 2, CS Source, Quake 3, unreal, och endel större spel som “massan” spelar och spel som “proffsen” spelar. Tycker för övrigt att ni… Läs hela »

Mean Machine
Mean Machine
13 Årtal sedan

[quote name=”n0pax”]Jag vill ha med: Starcraft 2, CS Source, Quake 3, unreal, och endel större spel som “massan” spelar och spel som “proffsen” spelar. [/quote]Nu har jag ingenting med urvalet av testprogram att göra, men du listar ju i princip bara spel som var heta 2002, förutom SCII som är så inavlat kodat att det lika gärna kunde varit från 2002. De är inte krävande alls, och om de inte är krävande ser man inte skillnad från CPU till CPU eller grafikkort till grafikkort, jag kan sätta en tia på att det är anledningen till att de inte är Det… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

Vi uppskattar som sagt all feedback vi kan få från våra läsare och de spel/prestandatester vi använder är ju en av, om inte det viktigaste, momentet i testerna. Vi tittar på allt från hur lätta spel är att testa, hur populära dem är, hur stor inverkan olika komponenter ger i prestandan osv. Utifrån detta gör vi vårt bästa för att få ihop en svit av spel som vi tror lockar mest. Det är något vi jobbar på atm för grafikkort exempelvis. Men jag ska fundera på detta med någon kortare artikel med äldre spel för att se vad som är… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

[quote name=”Redfaction”]Men varför provar ni inte hur väl den klarar av att koda av tex MKV filer då det är detta de flesta kommer använda denna cpu till, jag e sugen på att bygga billig HTPC och vill veta om jag behöver skaffa ett grafikkort också till denna lösning.[/quote]Vi har inte testat detta helt enkelt för att det inte finns några videofiler som är tunga nog för att få Llano att ens behöva kämpa. Det finns stöd för allt från MKV till Blu-ray 3D så är du inte ute efter rejält avancerade renderingseffekter ovanpå detta kan du utan tvekan klara… Läs hela »

-Tjalve-
-Tjalve-
13 Årtal sedan

[quote name=”Redfaction”]Men varför provar ni inte hur väl den klarar av att koda av tex MKV filer då det är detta de flesta kommer använda denna cpu till, jag e sugen på att bygga billig HTPC och vill veta om jag behöver skaffa ett grafikkort också till denna lösning.[/quote]

Du kan köra 1080p utan problem på AMD Brazos som har en CPU-del som är ungefär en 5e-del så kraftfull som denna (har ett Brazos system hemma med en 1,6GHz CPU). Precis som Anton säger så kommer alla dina mkv filer fungera hur bra som helst utan problem alls.

lang
13 Årtal sedan

Jag har en fråga kanske står men orka inte läsa allt.
Om man stoppar i ett gfx kort.
Jobbar gpuerna då parallellt eller tillsammans?

Ulf Widlund
13 Årtal sedan

I slutet av recensionen står det som jämförelse att grafikkortet Radeon HD 6540 kostar ca 400 kronor. Var gör den det och finns kortet överhuvudtaget? Det är till exempel inte listat på Prisjakt.

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

[quote name=”Ulf Widlund”]I slutet av recensionen står det som jämförelse att grafikkortet Radeon HD 6540 kostar ca 400 kronor. Var gör den det och finns kortet överhuvudtaget? Det är till exempel inte listat på Prisjakt.[/quote]
Ja det är jag som varit lite slarvig med siffrorna Ulf, men Jacob har ändrat det redan ser jag. Alla siffror för Radeon HD 6450 finns även i diagrammen genom recensionen så det är enkelt att jämföra A6-3650 mot HD 6450, även om det senare körs på A8 och därför har ett smärre övertag i CPU-kraft.

Ulf Widlund
13 Årtal sedan

Hade bara tid att läsa slutet på testet, och det om undervoltning. Stort plus för det inslaget. Tror det är intressantare än överklockning den här gången. Tänker typ en strömsnål HTPC där man kan hitta ett passande chassi med litet nätagg.

13 Årtal sedan

[quote name=”lang”]Jag har en fråga kanske står men orka inte läsa allt.
Om man stoppar i ett gfx kort.
Jobbar gpuerna då parallellt eller tillsammans?[/quote]

Definiera skillnaden mellan parallellt och tillsammans?