Som svar på en allt mer mobil marknad och en starkare satsning från sin konkurrent Intel så har AMD nu presenterat två nya portabla plattformar. De får namnet Beema och Mullins, som båda bygger på Puma-kärnor och GCN-grafik och får strömförbrukningar neråt 10 watt respektive 2,5 watt.
Medan Intel dominerar entusiastsegmentet för centralprocessorer idag så har konkurrenten AMD ett fortsatt fokus på mellanklassen och sina APU-kretsar, där målet är att dra nytta av sin större erfarenhet inom grafikprocessorer för att knipa prestandatronen i accelererade applikationer. Vi inväntar med spänning den nya stationära plattformen Kaveri som är planerad att anlända tidigt nästa år, och innan dess får vi rikta blickarna mot den mobila marknaden.
AMDs två nya mobila plattformar har kodnamnen Mullins och Beema, och det som skiljer de två är främst den avsedda strömförbrukningen. Beema ersätter den nuvarande mobila plattformen Kabini som visades upp av AMD i våras, och här är målet en strömförbrukning på mellan 10 och 25 watt för exempelvis notebooks, surfplattor och hybriddatorer.
Där Kabini byggde på två eller fyra Jaguar-kärnor så får Beema en uppgradering till den fräschare Puma-kärnan, och enligt AMD ska den uppgraderingen tillsammans med andra optimeringar i APU-kretsen ge upp till dubbla prestandan per watt. En av de större nyheterna i Beema är dock en extra ARM Cortex A5-kärna som ska bidra till högre systemsäkerhet med hjälp av ARMs teknik Trustzone.
Längre ner i prisklass och strömförbrukning hittar vi Mullins, som ersätter tidigare Temash. Vi ser liknande förändringar här, med en övergång till upp till två till fyra Puma-kärnor istället för de tidigare två till fyra Jaguar-kärnorna, även här tillsammans med en extra säkerhetsprocessor. Strömförbrukningen siktar på ner till 2 watt, men här används scenariospecifik strömförbrukning, SDP, snarare än traditionella TDP. Det innebär att processorn generellt kommer hålla sig på lägre effekter, men även kan sträcka sig utanför det värdet vid tung belastning.
Säkerhetsprocessorn blir ett intressant tillskott, som använder en extra ARM Cortex A5-krets på vilken vissa säkerhetsfunktioner kan avlastas. Tanken är att kretsen ska bidra med en extra programmeringsmiljö där utvecklare kan förlägga funktioner som internetbetalningar eller auktorisering, då kretsen blir mer avskärmad från övriga systemet och tack vare sin ARM-arkitektur mindre utsatt för eventuella virusinfektioner.
Det krävs en insats från utvecklare för att systemen ska kunna dra nytta av säkerhetshårdvaran, men i och med att det är en ARM-specifik teknik snarare än en AMD-specifik teknik kan den mycket väl få starkare fotfäste framöver i takt med att ARM växer på den mobila marknaden.
Vi bör få se de nya mobila kretsarna i produkter någon gång under andra kvartalet av nästa år, i samband med lanseringen av Kaveri-plattformen för den mobila marknaden.