Freesync - Rätt grafikkort och bildskärm

Till skillnad från Nvidia G-Sync kräver AMD Freesync ingen dedikerad hårdvara i skärmen för att fungera. Skärmens scalerkrets måste däremot stödja variabel uppdateringsfrekvens och det är upp till skärmtillverkarna själva att välja om man logo_for_amds_freesync_technologyimplementerar stöd för detta. Lättast sättet att identifiera en Freesync-skärm är att helt enkelt läsa igenom skärmens specifikationer. Har skärmen stöd för Freesync kan du vara säker på att det står specificerat i egenskaperna och troligtvis även i marknadsföringsmaterial för skärmen. Oftast kommer du även kunna identifiera Freesync-skärmarna med AMD:s certifieringslogo för Freesync.

Freesync över både HDMI och Displayport

hdmi_2-0_05Freesync fungerar över både Displayport och HDMI, till skillnad mot G-sync som kräver en Displayport-anslutning. AMD specificerar ett frekvensomfång på mellan 9 upp till 240 hertz för sin adaptiva bildsynkroniseringsteknik. Detta är dock ett teoretiskt frekvensspann. Det verksamma frekvensomfånget på en Freesync-kompatibel skärm är ofta betydligt smalare och dikteras av den scalerkrets som skärmen använder sig av. AMD specificerar dessa frekvensomfång i sin egen skärmlista och som konsument är det viktigt att du väljer en skärm som matchar ditt användningsområde.

Spelar du ofta lättdrivna spel i hög bildfrekvens, exempelvis Counter-strike, välj då en skärm med ett högt verkbart frekvensområde som går upp till och över 100 hertz. Spelar du snarare mer krävande titlar vid lägre bildfrekvens kan det vara bättre med en skärm som går långt ner i frekvensomfånget. Runt 35-40 hertz som generellt är lägstanivån på dagens Freesync-skärmar. Vissa enstaka modeller har ett frekvensomfång som sträcker sig från 35 upp till 144 hertz, men det är långt ifrån alla modeller.

Inga Freesync-skärmar synkroniserar under 30 hertz

Det finns i skrivande stund inga Freesync-skärmar vars adaptiva bildsynkronisering fungerar under 30 hertz. Det betyder att du fortfarande kan få problem med ryckig grafik om ditt grafikkort inte klarar att leverera minst 30 fps till din skärm. De flesta G-sync skärmar klarar också ned till 30 hertz och har ofta, om än inte alltid, ett större verkbart frekvensomfång. Med Freesync kan du välja ifall din skärm ska slå över till v-sync eller köra utan när bildfrekvensen går utanför skärmens Freesync-intervall.

Matcha din fps med skärmens Freesync-frekvenser

Som spelare är riktmärket att matcha dina grafikinställningar så att din dators bildfrekvens (fps) så gott som alltid ligger inom det verkbara Freesync-frekvensområdet. En skärm med Freesync-stöd mellan 30-75 hertz levererar exempelvis bäst spelupplevelse när din bildfrekvens ligger just mellan 30 till 75 fps.

AMD Low Framerate Compensation räddar dig vid låg fps

Även om det inte finns några skärmar som officiellt stödjer Freesync under 30 hertz är hoppet inte helt ute vid lägre bildfrekvens. AMD har utvecklat Low Framerate Compensation (LFC) som kort och gott ska ge en Freesync-liknande känsla även i lägre bildfrekvens. Tekniken baseras på en adaptiv algoritm som övervakar renderingsfrekvensen från grafikkortet och dynamiskt lägger in extra bildrutor i signalen som visas på skärmen. Detta skapar en betydligt mjukare övergång från att Freesync är aktiverat och att skärmen tvingas jobba utanför det aktiva Freesync-frekvensområdet.

amd-freesync-lfc

LFC aktiveras automatiskt på alla Freesync-skärmar där den maximala Freesync-frekvensen är 2,5 gånger eller mer högre än skärmens lägsta Freesync-frekvens. Tekniken är helt mjukvarubaserad och kräver ingen dedikerad hårdvara. AMD menar att man med V-sync aktiverat utanför Freesync-frekvenserna inte bara ska slippa tearing utan även få följsamma rörelser.

AMD Radeon-grafikkort med stöd för Freesync i spel

AMD Radeon RX 480 stödjer Freesync
Alla modeller av Radeon RX 480 stödjer Freesync

Precis som med skärmar är det inte alla Radeon-grafikkort som stöjder Freesync och vissa gör det endast för videouppspelning eller för att sänka energiförbrukningen. En tumregel är dock att de flesta Radeon-grafikkort från 2014 och framåt stödjer Freesync. Det gäller även AMD:s APU-processorer med integrerad grafik.

Grafikkort och processorer med Freesync-stöd

Lista uppdaterad 2016-11-08

Radeon PCI Express-grafikkort

  • AMD Radeon RX 480
  • AMD Radeon RX 470
  • AMD Radeon RX 460
  • AMD Radeon R9 300-serien
  • AMD Radeon R9 Fury X
  • AMD Radeon R9 Fury
  • AMD Radeon R9 295X2
  • AMD Radeon R9 290X
  • AMD Radeon R9 290
  • AMD Radeon R9 285
  • AMD Radeon R7 260X
  • AMD Radeon R7 260

AMD APU-processorer

  • AMD A10-7890K
  • AMD A10-7870K
  • AMD A10-7850K
  • AMD A10-7800
  • AMD A10-7700K
  • AMD A8-7670K
  • AMD A8-7650K
  • AMD A8-7600
  • AMD A6-7400K

Inga märkbara prestandaförluster

AMD:s egna och oberoende tester visar att Freesync inte ger någon märkbar inverkan på din dators prestanda. Enligt AMD själv är differensen så låg som 0,16 procent med Freesync aktiverat. Du kan oavsett vara säker på att synkroniseringen av dina bildrutor inte märkbart kommer att sänka din bildfrekvens i spel. Belastningen ligger helt enkelt inte på grafikkortets GPU utan snarare på skärmens egna kretsar.

Slutsatsen är att adaptiv bildfrekvens är något du alltid ska eftersträva för maximal spelupplevelse. Skillnaderna mellan Freesync och G-Sync är förhållandevis små och det mesta handlar om vilket grafikkort du föredrar eller redan sitter på därhemma.

Svenska Grafikkortsguiden – Sveriges största löpande test av grafikkort

Contents

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Rebellion
8 Årtal sedan

Det finns visst freesyncskärmar som klarar under 35Hz. Min Acer XR341CK klarar från 30Hz till 75Hz.

Rebellion
8 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

I början var det rätt mycket problem med att få igång det, man fick starta om spelen flera gånger innan det satte sig. Efter ett tag så fixade det sig med nyare drivrutiner till grafikkortet och nu funkar det helt sömlöst. Freesync är en funktion jag inte skulle vilja vara utan. Att få bort all förhatlig tearing är guld värt och allt flyter mycket bättre, stuttering är helt borta. Dessutom kan jag sätta maxfrekvens till 75hz och på så vis få ner värme och ljudnivåer då grafikkortet inte behöver gå på fullvarv. Freesync är ett måste för mig hädanefter vilket… Läs hela »

anonymous2000
anonymous2000
8 Årtal sedan

Alltid trevligt med sådana här artiklar, dock så hade det vart fint att skriva lite mer om LFC som numera är en del av Freesync, och en otroligt bra funktion som efter egen erfarenhet fungerar väldigt bra. Att man också kan ändra spannet på Freesync väldigt enkelt är också en fördel. Det behöver inte vara snack om att överklocka panelen, utan som sagt, öka spannet. Spannet med LFC på min ASUS MG279Q är just nu teoretiskt 1-144hz med LFC då jag ställt upp spannet med en lätt modifierad drivrutin. Mer om LFC här:

https://www.amd.com/Documents/freesync-lfc.pdf

Anonymous2000
Anonymous2000
8 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Grymt! Skärmen är ju specificerad upp till 144Hz, och resten är bara mjukvara, så det är en totalt genomidiotisk spärr som ASUS kör med. Man kan enkelt modifiera drivrutinen, alternativt köra med ett program som heter CRU. Resultaten blir perfekt utan att överklocka.