Vad kom först, hönan eller ägget?

Det finns ett stort problem för AMD idag, de har nu hårdvaran ute i form av Llano och Ontario i flera olika modeller för att passa olika typer av konsumenter och behov i olika prisklasser samt strömförbrukning. Men för att deras Fusion-koncept ska lyckas är mjukvaran det absolut viktigaste för AMD att få till och det klarar de inte själva, utan behöver nära samarbete med andra företag.

AMD_Llano_18AMD har redan en imponerande skara partners som arbetar på att utöka stödet för Fusion, ett fåtal finns idag ute med stöd för att nyttja beräkningskraften i AMD:s Radeon-kärnor i Llano och deras diskreta grafikkort, men många har ännu inte släppts och genomgår fortfarande interna tester. De två viktigaste partners man har idag är de högst upp på listan nämligen Adobe och Microsoft som kommer stå bakom mjukvaran majoriteten av dagens konsumenter använder sig av.

AMD_Llano_20

AMD_Llano_19Det här är den mycket korta lista som finns tillgänglig idag med applikationer från AMD:s partners med stöd för hårdvaruacceleration men under samtal med AMD sa man hade ett 50-tal på gång. Vi nämnde att Adobe och Microsoft är extra viktiga, detta för att Adobe står bakom Flash som används idag på nästan alla webplatser och är det som ser till att reklam och film spelas upp på våra datorer. Adobe Flash har sedan version 10.1 kommit med stöd för hårdvaruacceleration där grafikkretsen hjälpt till att avlasta processorn, detta gav inte bara bättre flyt och prestanda utan i många fall även lägre strömförbrukning.

Microsoft håller just nu på att se till att de produkter i sin stora mjukvaruportfölj kan accelereras med hjälp av en grafikkrets och inte bara processorn, men Microsoft har även avslöjat att man tänkt använda sig av hårdvaruacceleration överallt i operativsystemet där det är möjligt.

   Intel vilar inte

Det känns ganska självklart att de program som är lämpade för att nyttja den kraft som finns att hämta i en grafikprocessor kommer att anpassas därefter, men trots ansträngning från AMD och faktiskt även Apple, som tillsammans är de två största förespråkarna för OpenCL, har utvecklingen gått långsamt framåt. Trots att Llano i teorin har fem gånger så hög beräkningskraft som världens bästa x86-processor finns inte mjukvaran där som kan nyttja det vilket gör att det försprång AMD hade kunnat haft med Fusion kan vara bortblåst redan innan striden börjat, då Intel knappast ligger på latsidan inom detta område.

Ivy Bridge som släpps i början av nästa år kommer med kraftfullare grafik, stöd för DirectX 11 precis som AMD men det som är nästan viktigast i det här sammanhanget är att grafikprocessorn i Ivy Bridge även får stöd för OpenCL 1.1 och det är inte svårt att gissa sig till att även Intel kommer lägga ett större fokus här i framtiden.

AMD_Llano_3Men en sak som syns när man jämför AMD Llano och Intel Sandy Bridge sida vid sida är att man helt klart har olika designfokus och med tanke på att kretsarna ligger på 228mm2 respektive 216mm2 är det en intressant jämförelse. Intel har sitt fokus på bevisligen rejält kraftfulla processorkärnor i Sandy Bridge där 50% av kretsen tas upp av processorn och dess cache-minne, medan grafikkretsen står för ungefär 20% och nordbryggan för 30%.

AMD tror till skillnad från Intel att deras koncept är framtiden och tänker fortsätta på samma spår med kommande APU:er, Llano har en grafikkrets som tar upp straxt över 40% enligt AMD där nordbrygga och processorn plus cache-minne delar de övriga 60%. Här gör AMD någonting industrifolket bett om länge vilket är att försöka skilja sig från Intel och inte vandra i dess skugga på x86-marknaden vilket de definitivt lyckats med då man klart och tydligt visar vart man lägger framtidens fokus ligger för AMD. Om AMD eller Intel har rätt kan däremot bara tiden avgöra men de har definitivt gått från att vara två utvecklare av x86-processorer till att ha sin egna nisch.

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

Mycket välskriven artikel Jacob, det känns mest som en lättnad att man nu äntligne börjar rulla ut de nya kretsarna. Svårt att säga för mycket utan att själva testat de mobila varianterna, men förhoppningsvis har vi en bättre bild av Llanos prestanda inom kort.

Swedish Berserk
13 Årtal sedan

Jättebra skriven artikel Jacob! Hoppas nu att AMD kan lyckas med Llano jag tycker det ser bra ut. Det jag finner mest intressant är socket kompabiliteten. Om nu Trinity och Komodo ska baseras kring socket FMx kanske Llano moderkorten blir pinkompatibla med dessa? Då känns det handen på hjärtat inte så spännande med Zambezi. Får se hur detta utvecklar sig.

PsynoKhi0
13 Årtal sedan

Jäklar, du måste ha lagt många timmar på det där 🙂

Tester av A8-3500M ute lite här och var. Sammanfattning: kanonbra batteritider, prestandan stämmer med AMDs overheadbilder, prisfrågan fortfarande oklar.

Laglorden
13 Årtal sedan

Borde inte Intel kunna plocka bort en massa cache från Sandy Bridge för att matcha dessa processorer till ett lägre pris? (mindre yta). Då blir ju också den där bilden med att x86+cache tar upp 50% av chipytan helt annourlunda…

Ah, tack för intro. Det behövs lite verkliga tester känns det som bara…

PsynoKhi0
13 Årtal sedan

Heh… Llano har precis lanserats och redan demar de Trinity [url]http://www.pcper.com/news/Processors/AFDS11-AMD-Demonstrates-Trinity-Powered-Notebook[/url]

-Boris-
13 Årtal sedan

När man såg frågeställningne om Llano var vad vi väntat oss visste jag direkt vem som skrivit artikeln. 😉 Tycker fortfarande att Llano lever upp till förväntningarna för jag tror få förväntade sig att allt skulle gå på GPGPU idag. Möjligheten måste finnas i flera år innan det börjar komma och i många år innan det blir standard.

Men trevlig artikel och kul läsning Jacob! 🙂