Bulldozer blev knappast en succélansering för AMD och en underpresterande strömslukare plockade faktiskt hem vår allt annat än smickrande Kalkon-utmärkelse. Nu laddar AMD om med sin uppföljare Piledriver och flaggskeppet FX-8350 – en processor som vis av erfarenhet hittat sin nisch.

– Ta mig direkt till testets sammanfattning –

Spola tillbaka till den 12 oktober 2011 när AMD FX-8150 lanserades. Baserad på den nya och länga omtalade Bulldozer-arkitekturen skulle det sätta AMD i kollisionskurs mot Intel i prestandasegmentet. Nu på efterhand vet vi att så inte blev fallet utan AMD tog ett steg framåt och två steg tillbaka. Många gånger var till och med deras äldre processorer bättre än det nya flaggskeppet. Strömförbrukningen var även den oroväckande hög i förhållande till dess prestanda och speciellt vid överklockning sprang strömförbrukningen iväg mot nya höjder.

Idag har vi FX-8350 på testbänken som vi i redaktionen och säkert många andra hoppas är en bättre lösning. Processorn bygger på företagets Piledriver-arkitektur, en uppfräschning av Bulldozer som vi redan tittat närmare på tidigare. På det stora hela är Piledriver ingenting nytt och är faktiskt skrämmande likt Bulldozer. AMD har använt sig av färre automatiseringsverktyg den här gången och optimerat designen för att pressa ned strömförbrukning och få upp klockfrekvenserna.

Vi hittar även några tillägg i instruktioner som stöds av processorn, mest nämnvärt är FMA3 som tillåter processorn att utföra en multiplicerings och adderings operation samtidigt. Det fanns sedan tidigare stöd för det mer flexibla FMA4 men då Intel inte kommer stödja denna instruktion har AMD tagit det säkra före det osäkra.

Piledriver: Ett nytt hopp för entusiasten?

Vi har redan testat den nya arkitekturen ingående. Den första gången var i maj när Trinity lanserades för bärbara datorer och den andra gången var tidigare i oktober med A10-5800K.

I båda fallen såg vi inga revolutionära skillnader mot dess föregångare Llano. I vissa fall presterar Llano fortfarande bättre men överlag så är Trinity och den nya A-serien bättre sett till CPU-prestanda. Visserligen har AMD behövt pressa upp klockfrekvenserna för att uppnå detta men samtidigt har de lyckats hålla strömförbrukningen nere på en liknande nivå som tidigare. Tittar vi på bärbart så har strömförbrukningen faktiskt gått ned mot tidigare.

6-23

Frågan vi ställer oss är om AMD lyckats ta deras framgångar med Trinity och använda dessa i deras renrasiga CPU:er i den nya FX-serien?

Subscribe
Notifiera vid
23 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
EliXyR
11 Årtal sedan

Va så nära o köpa en Bulldozer här om dagen. Men tur att jag höll i pengarna lite. Blir nog fan en FX-8350 o leka med. 😀

Oldvikingschool
11 Årtal sedan

Nu får min Sabertooth 990FX äntligen byta kung från Sempron till FX. 8320 kom till pappa!

Tack AMD för att ni gjort något äntligen rätt, men är fortfarande lite sur att det tog sådan tid.

Viking1962
11 Årtal sedan

Jättekul, blir utan tvekan en FX-8350 när den dyker upp i svensk handel. När Steamroller kommer då börjar AMD komma ifatt Intel med andra ord, fast det beror ju på vad Intel kommer med nästa gång

Hoppas också att i mitt fall att Gigabyte fixar ett nytt BIOS

Tempel
11 Årtal sedan

Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

Känns skönt att AMD faktiskt ändå hittat sin plats med både Trinity och Vishera, som sagt lite hög energiförbrukning fortfarande men pris/prestanda-förhållandet är svårt att argumentera emot. Hoppas bara för AMD:s skull att man kan nå en högre prestandanivå och därmed även kunna öka priserna/intäkterna något på sina toppmodeller.

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

Härligt att se att racet inte är helt kört för AMDs del. Det som oroar mig är strömförbrukningen. Om de kunde få bukt på den så den åtmånstånde var i klass med Intels CPUer som presterar bättre. Då har de absolut en marknad för dessa CPUer. Att köpa en billig CPU som presterar dugligt, och sedan överklocka den kan bli ett mycket intressant alternativ för de som har någon begränsad budget, men ändå vill spela på högsta möjliga inställningar.

Marquzz
11 Årtal sedan

Roligt att se en processor från AMD som faktiskt ser riktigt trevlig ut. Hade jag byggt en dator nu och inte i våras så hade det nog varit svårare att välja. Tyvärr verkar inte Prisjakt hängt med på att processorn ska kosta 1500-1600, utan den billigaste ligger på 1853:- vilket är för mycket. En 3570K ligger ju på 1695:- vilket gör den till ett bättre köp. Men för 1500:- så är FX-8350 ett givet val, dels för att stödja AMD och dels för att äntligen leka lite med AMD igen. Rätt säker på att Intel kommer att följa FX-8350 med… Läs hela »

Viking1962
11 Årtal sedan

[quote name=”Marquzz”]Roligt att se en processor från AMD som faktiskt ser riktigt trevlig ut. Hade jag byggt en dator nu och inte i våras så hade det nog varit svårare att välja. Tyvärr verkar inte Prisjakt hängt med på att processorn ska kosta 1500-1600, utan den billigaste ligger på 1853:- vilket är för mycket. En 3570K ligger ju på 1695:- vilket gör den till ett bättre köp. Men för 1500:- så är FX-8350 ett givet val, dels för att stödja AMD och dels för att äntligen leka lite med AMD igen. Rätt säker på att Intel kommer att följa FX-8350… Läs hela »

11 Årtal sedan

Verkar komma en 8320 också: http://www.cpu-world.com/CPUs/Bulldozer/AMD-FX-Series%20FX-8320.html

Nyfiken på vad priset för den hamnar

11 Årtal sedan

.

xemacs
11 Årtal sedan

Från sid 22 (överklockning)

[quote]Vid rendering slår processorn samtliga [b]fyrkärniga[/b] i Intels arsenal och hamnar endast efter de [b]fyrkärniga[/b].[/quote]

Annars tycker jag processorn verkar intressant för människor som behöver många kärnor men vars budget är begränsad till motsvarande en i5.

Kanske äntligen lite prispress på Intel.

MASSSWEDE
11 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.[/quote]

Precis.

Dozer 1 år försent, Roller således också ett år försent. Väntade förgäves efter Dozer och efter flopp lanseringen blev det x6 Ph II.

flopper
11 Årtal sedan

Bra för de flesta.
men entusiast lär söka sig vidare.

richard@nora
11 Årtal sedan

[quote name=”flopper”]Bra för de flesta.men entusiast lär söka sig vidare.[/quote] 8350 ser onekligen mycket bra ut för oss entusiaster, speciellt under Linux [url]http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_fx8350_visherabdver2&num=10[/url], där den i många fall piskar 3770. Kan tycka NH gjort ett magert jobb för en gångs skull. Tittar man runt på nätet på olika tester av 8350 under MS windowsmöljö, hittar man tester inom giganten Adobes produktpaket, där processorn ligger i paritet eller t o m före (3770) beroende på vad du skall göra. Detta är program som används hunratals år/dygn världen över. Virtualisering och serverspecifika arbetsuppgifter gigantisk arbetsbelastning världen över. Sju-tju’fyra-tresexti’fem! Som jag ser det… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

[quote name=”richard@nora”][quote name=”flopper”]Bra för de flesta.men entusiast lär söka sig vidare.[/quote] 8350 ser onekligen mycket bra ut för oss entusiaster, speciellt under Linux [url]http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_fx8350_visherabdver2&num=10[/url], där den i många fall piskar 3770. Kan tycka NH gjort ett magert jobb för en gångs skull. Tittar man runt på nätet på olika tester av 8350 under MS windowsmöljö, hittar man tester inom giganten Adobes produktpaket, där processorn ligger i paritet eller t o m före (3770) beroende på vad du skall göra. Detta är program som används hunratals år/dygn världen över. Virtualisering och serverspecifika arbetsuppgifter gigantisk arbetsbelastning världen över. Sju-tju’fyra-tresexti’fem! Som jag ser… Läs hela »

Swedish Berserk
11 Årtal sedan

Bra recension NH! 🙂

Vad skönt att AMD är tillbaka! 🙂 Tycker den presterar bra och priset ser ut att bli riktigt bra det med. 🙂 Känns som att AMD är på väg tillbaka vilket är bra för CPU marknaden. 🙂 Strömförbrukningen är dock fortfarande det som skulle behöva åtgärdas men det kanske man kan få ordning på längre fram med nästa generation Bulldozer prollar. Jag tycker AMD har lyckats bra med detta! 🙂

drizzit
11 Årtal sedan

Min 1090T får nog gå ett tag till men ser ju bättre ut för AMD’s del iaf… hoppas bara dom överlever till nästa arkitektur.

richard@nora
11 Årtal sedan

[quote name=”drizzit”]Min 1090T får nog gå ett tag till men ser ju bättre ut för AMD’s del iaf… hoppas bara dom överlever till nästa arkitektur.[/quote]

De överlever nog vidare 😆 Frågan är vad som händer med x86-arkitekturen på sikt. För tjugo år sedan hoppades jag så innerligt att RISC-processorerna skulle leda utvecklingen framåt. Idag håller jag andan och älskar x86 (CISC), kanske mest av emotion, men ändå! :-p

Oldvikingschool
11 Årtal sedan

Steamroller med förbättrad entrådad prestanda kan gott o väl bara hamna till A-serien där 2 moduler kan bli mer effektivt och spotta ut Excavator första kvartalet 2014 tillsammans med en ny styrkerts(12sataIII, 16x/16x PCIE3.0 och DDR4?).
AMD behöver lägga fokus på CPU optimeringar för mjukvara och framförallt spel vilket har inte sett bra ut efter den originella FX seriens lansering. Spel är juh en sådan pass stor marknad hos konsumenter och Intel sitter väldigt säkert där.

Eisen
Eisen
11 Årtal sedan

Här är de fyra nya med priser.
http://www.komplett.se/k/kcp.aspx?sku=766050&sku=766049&sku=766048&sku=766047

Hmm, lite dyr än, men snart får mitt Sabertooth 990FX en FX-8350 som ersättning till min trogna X4 965BE 8) 😀

remru218
remru218
11 Årtal sedan

[quote name=”Eisen”]Här är de fyra nya med priser.
http://www.komplett.se/k/kcp.aspx?sku=766050&sku=766049&sku=766048&sku=766047

Hmm, lite dyr än, men snart får mitt Sabertooth 990FX en FX-8350 som ersättning till min trogna X4 965BE 8) :D[/quote]

Hör av dig när du ska sälja din x4 965BE

Black Eagle
Black Eagle
11 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.[/quote] Fast det blir inte värst mycket ström utslaget på hur ofta man faktiskt sitter vid datorn alls, och än mindre kör den i 100% load. Jag sitter vid datorn kanske 4h per dag, varav 2 är spelandes WoW eller liknande. WoW drar normalt ca 50-75% av en kärna och kanske 25-30% av två till, sen tar ju systemet lite, så säg att jag har två kärnor som jobbar på, 1/3 av effekten redan där, sen bara två… Läs hela »

Viking1962
11 Årtal sedan

Bra sagt[quote name=”Black Eagle”][quote name=”Tempel”]Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.[/quote] Fast det blir inte värst mycket ström utslaget på hur ofta man faktiskt sitter vid datorn alls, och än mindre kör den i 100% load. Jag sitter vid datorn kanske 4h per dag, varav 2 är spelandes WoW eller liknande. WoW drar normalt ca 50-75% av en kärna och kanske 25-30% av två till, sen tar ju systemet lite, så säg att jag har två kärnor som jobbar på, 1/3 av effekten redan där,… Läs hela »