Förutom lanseringen av AMD Bulldozer och Intel Sandy Bridge-E väntar vi på de första grafikkorten, med GPU:er byggda på den nya 28nm-tekniken. NVIDIA har redan bekräftat att deras första grafikkort byggda på 28nm kommer under 2012 och vi kan nu bekräfta att detsamma gäller AMD. Anledningen ska vara att HD 6000-serien fortfarande har hög efterfrågan.

De nya grafikkorten från både AMD och NVIDIA på 28nm är något många väntar på men ingen av företagen är i närheten att släppa dessa grafikkort än. NVIDIA har redan bekräftat att man inte ska lansera några produkter på 28nm det här året, utan ska vänta till tidigt 2012.

Stora delar av AMD:s HD 7000-serie baseras på samma arkitektur som HD 6900.

Nu har vi fått tag på uppgifter som säger detsamma om AMD. Lanseringen har skjutits upp från 2011 till 2012 på grund av hög efterfrågan av HD 6000-serien, och kapacitetsproblem. AMD ska senaste månaderna haft kapacitetsproblem på HD 6000, något som lett till att beställningar från OEM-tillverkare och distributionskanalerna lagts på hög. Man säger även att HD 6000-serien knappt är ett år gammal och ser därför ingen anledning att ersätta den med HD 7000 i dagsläget.

Medan det AMD berättat för oss kan stämma, så säger andra uppgifter till NordicHardware emot i alla fall den höga efterfrågan. HD 6000-serien ska inte sälja så bra som AMD vill ge skenet av enligt våra källor. Det kan vara en effekt av dåliga butikslager, men det sägs vara mer än så som ligger bakom. Vi vet även att TSMC ska tillverka grafikkretsarna till både AMD och NVIDIA, och kapacitetsproblemen är så stora där att man inte väntar sig att skeppa mer än 7 – 10 tusen wafers baserad på 28nm-tekniken innan årsslutet.

Hur det än ligger till, så vet vi nu att lanseringen av HD 7000-serien och de första grafikkretsarna på 28nm från AMD inte kommer inträffa under 2011, utan att det är tidigt 2012 som gäller.

Uppdatering 18/9 11:30 – Det cirkulerar motstridiga uppgifter kring lanseringen av 28nm-produkter på nätet, där våra källor gav följande svar på frågan om lanseringen av 28nm-produkter: “HD7000-serien? Den lanseras 2012”. Några övriga uppgifter om 28nm nämndes inte.

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
10 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Mer helgnyheter härligt! Ganska väntat ändå. Då kanske AMD och Nvidia lanserar ungefär samtidigt?

hirsch
12 Årtal sedan

Känns ju väldigt tråkigt, förutsatt att inte toppmodellen (HD7970?) lanseras först.

Har väntat i evigheter på att uppgradera och köpa in ett par nya 28nm grafikkort!

Olegh
12 Årtal sedan

“förrän” istället för “först” i rubriken skulle sitta fint. Stort tack för rapporteringen. 🙂

ctrl
ctrl
12 Årtal sedan

Får väl sitta med mitt 4870×2 ett tag till då. Hade gärna velat ge mig själv en julklapp.

ME4ME
12 Årtal sedan

Som väntat. Det positiva är väll kanske att det inte behöver bli en papperslansering

flopper
12 Årtal sedan

bitcoin har svalt alla amd kort.
finns knappt att köpa kort i flera länder.

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Det är ju lite tragiskt om vi inte får se ett enda diskret grafikkort med 28nm i år, men det verkar ju inte helt otroligt att både AMD och NVIDIA satsar på en mobil refresh först med 28nm.
Bara vi inte får samma TSMC-följetång som med 40nm.. 😛

Birks
12 Årtal sedan

Se vad för lite konkurrens resulterar i, kom igen nu Nvidia sätt press på AMD så att vi får våra nya kort….

Tempel
12 Årtal sedan

Skulle tro att det är TMSC som bromsar igen.