Medan Intel vill driva igenom Thunderbolt hos tillverkare och konsumenter, har AMD andra planer med en teknik den kallar Lightning Bolt. Lightning Bolt dock kan inte riktigt jämföras rakt av mot Thunderbolt, utan är en teknik speciellt framtagen för att erbjuda billiga dockningslösningar.
Vi kan tycka att Lightning Bolt är lite väl likt Thunderbolt och ska vi vara helt ärliga hade vi gärna sett att AMD kommit på ett helt annat namn. Långsiktigt planerar Intel att implementera allt fler gränssnitt i Thunderbolt (idag har de PCI Express och DisplayPort), för att på så vis skapa en kabel som kan ersätta alla, eller i alla fall de allra flesta på marknaden. AMD ser inte ut att ha samma visioner med Lightning Bolt, utan vill göra dockningsstationen tillgänglig för den bredare massan med ett billigt pris.
I Lightning Bolt har man kombinerat USB 3.0, DisplayPort och strömförsörjning över en enda kabel, och i datorn har man kombinerat dessa genom en MUX (Multiplexer). AMD säger att denna MUX med tillhörande komponenter ska kosta runt en dollar att implementera. Kabeln ska vara av typen Mini-DisplayPort med ändringar på endast två av dess pinnar och denna går in i vad som kallas en Lightning Bolt Dock.
I dockan kopplar man in sin strömadapter, USB 3.0-enheter och skärm med DisplayPort-anslutning. Resultatet blir att när man vill ha tillgång till alla sina stationära verktyg som skärm, mus, fullstort tangentbord och även att ladda datorn så ska det fungera genom att koppla in en enda kabel i datorn. Lightning Bolt Dock ska enligt AMD kosta ungefär lika mycket som en vanlig USB 3.0-hub.
Även om tekniken låter både väldigt bra och billig ska det finnas vissa begränsningar. USB 3.0 kommer inte gå i full hastighet men hur pass mycket den kommer begränsas ville AMD inte berätta, troligtvis då tekniken inte är färdig. Även hur mycket ström som kommer kunna skickas genom kabeln är ännu oklart. Medan vi inte ser begränsningen i USB 3.0 som ett stort problem då väldigt få enheter kan utnyttja dess fulla potential, kan strömförsörjningen bli det beroende på var begränsningen ligger.
AMD:s nästa generation A-serie, Trinity ska lanseras under mitten av året och Lightning Bolt som fortfarande är under utveckling är tänkt ska dyka upp mot slutet av året. Även om tekniken på pappret och priset ser bra ut, blir den stora utmaningen för AMD att övertala tillverkarna om att implementera den i sina datorer. Det låter även som att de måste bita i det sura äpplet och kommer överens om en standard på strömförsörjningen om de vill använda AMD Lightning Bolt. Vi kommer i alla fall att hålla utkik efter Lightning Bolt och hoppas kunna rapportera om mer detaljer bakom tekniken framöver.
Källa: Anandtech
Verkar vara ett kroniskt problem med AMD, brist på fantasi vid namngivning. Tyckte 3870K var illa nog.
[quote name=”Calathea”]Verkar vara ett kroniskt problem med AMD, brist på fantasi vid namngivning. Tyckte 3870K var illa nog.[/quote]
Vem bryr som om vilket namn tekniken får? Det är väl den tekniska designen och själva idén som räknas i slutändan ändå.
[quote name=”this”][quote name=”Calathea”]Verkar vara ett kroniskt problem med AMD, brist på fantasi vid namngivning. Tyckte 3870K var illa nog.[/quote]
Vem bryr som om vilket namn tekniken får? Det är väl den tekniska designen och själva idén som räknas i slutändan ändå.[/quote]
Absolut. Men detta är något larvigt tycker jag. Två helt olika tekniker som ska göra ungefär samma sak (med på olika sätt), med ungefär samma namn från två konkurenter.
Okreativt namn men intressant teknik.
Förutsatt att Thunderbolt kommer ned i pris, skulle jag nog föredra det före [b]YTTERLIGARE[/b] en kontakt-lösning på marknaden.
Men måste ge AMD tummen upp för att de integrerat strömförsörjningen och laddning, någonting som jag inte tror Thunderbolt klarar av att göra effektivt i dess nuvarande form. Det är definitivt en lösning jag kan tänka mig att använda personligen.
Lightning McQueen: Well, you know, because Thunder always comes after… Lightning!
😀
varför ska man över huvud taget uppfinna en ny standard?
en vanlig nätverkssladd klarar av att föra över 10+ GBit per sekund, detta räcker till varsin riktning av 4K-video samt en jävla massa usb-enheter. Designar man dessutom om sladden till att inkludera ström och kanske en sexigare kontakt så har man fått en vinnare. All överföring sker sedan över ett IP-protokoll som datorn/tvn/etc tolkar.