AMD A-serien av processorer vann våra hjärtan när man tidigare i sommar lanserades med en sällsynt kraftfull integrerad grafikdel och ett riktigt konkurrenskraftigt pris. Några av de få nackdelar vi kunde hitta var en mindre smidig upplevelse vid överklockning. Något som vi de senaste veckorna kunnat konstatera är ett större problem än vi tidigare trott, där både USB 3.0 och AHCI drabbas.
Vi har under de senaste två veckorna slitit med en större jämförelse av AMD A75-baserade moderkort i testlabbet. För dem som följt våra kortare uppdateringar på Facebook är det ingen hemlighet att detta gått allt annat än smidigt. Det stora problemet har varit våra överklockningstester där vi fastnat i diskussioner med tillverkare för att få våra överklockningsresultat skulle bli något att tala om.
Efter flera dagars felsökande visade det sig att den största begränsningen i AMD A75-styrkretsen är dess hårddiskinställningar. Sedan SSD-enheternas intåg på marknaden har AHCI-inställningen med sitt stöd för NCQ, hot-swap och olika strömsparande funktioner varit ett solklart val. Detta är också den inställning som vi rekommenderar att AMD A75-användare installerar och kör sina system vid. Vi har också svurit lite tyst över att alla moderkortstillverkare skeppar sin A75-moderkort med IDE-läget aktivt från butikshyllan, något som efter en knapp veckas felsökningar fått sitt tydliga svar.
AMD A75 styrkretsen är tyvärr inte helt fri från barnsjukdomar.
AMD A75 är kort och gott allergisk mot AHCI-läge vid överklockning. Vi har förtvivlat svårt att höja busshastigheten till mer än 107 MHz med lagringsenheten i AHCI-läge. Vi har testat både SSD och HDD och problemen är demsamma, samt att vi träffar samma FSB-vägg på nästan alla moderkort. Undantaget är Gigabyte-kortet vi använde i vår recension av AMD Llano. Detta kort slår nämligen över automatiskt till IDE-läge vid överklockning, även om vi ställer in AHCI i BIOS. Vilket gjorde att vi till en början inte upptäckte problemet.
Prestandaförluster, åtminstone med SSD-enheter
Vi har i kontakt med tillverkare till flera av moderkorten fått höra att IDE-läget inte påverkar prestandan på AMD A75-styrkretsen. Men enligt våra snabba tester stämmer inte detta riktigt. I PCMark7 såg vi 10% bättre prestanda i lagringstesterna med AHCI-tillslaget samt 4-6% bättre prestanda i totalpoängen jämfört med IDE i standardfrekvenser (Corsair Force 2 120GB SSD).
Överklockning på AMD A75 är fullt möjligt, men utan IDE-läge kommer man ingen vart.
Detta i sig gör att överklockning på AMD A75 känns som ett osäkert kort och något vi i dagsläget har svårt att rekommendera fullt ut. Men tyvärr slutar inte problemen där.
Fallet med den försvunna USB-prestandan
Efter tips av vår kollega Lars Göran Nilsson som är aktiv skribent på VR-Zone.com började vi även undersöka AMD A75-styrkretsens USB-kontroller under överklockning. AMD A75 är som bekant den första styrkretsen på marknaden som kommer med en integrerad USB 3.0-kontroller och tyvärr är det inte utan barnsjukdomar.
Vid överklockning, om så ens med bara några enstaka MHz slår nämligen den integrerade USB-kontrollern över till USB 2.0-läge och vi tappar all extra prestanda vi egentligen ska kunna dra nytta av i våra externa USB 3.0-enheter.
USB 3.0-portarna förvandlas till USB 2.0-portar vid överklockning.
Vi har sökt AMD efter svar på dessa problem vi stött på under våra tester och hoppas kunna återkomma inom kort med mer information. Varför detta sker och inte minst, om och hur detta kan lösas framöver.
AMD A-serien och Llano-plattformen är lyckligtvis inte riktad direkt mot överklockare men det är trots allt två rejäla brister där överklockare får vara beredda på att förlora viss lagringsprestanda och funktionalitet vid överklockning. Men kanske värst, helt tappa den enorma prestandavinst som USB 3.0-gränssnittet kan ge kompatibla enheter. En liten god nyhet är att vi kan bekräfta att externa USB 3.0-kontrollerkretsar som hittas på flera av våra testmoderkort INTE påverkas. Dessa har alltså full hastighet även vid överklockning, men de primära som styrs av AMD A75-styrkretsen växlar ner till USB 2.0.
På det stora hela är Llano och Socket FM1-plattformen fortfarande en mycket bra plattform för sin målgrupp, OEM och svenssondatorer. Men dessa barnsjukdomar (hoppas vi!) är något som AMD givetvis måste se över för att plattformen ska kunna ge även entusiaster en fullgod upplevelse.
Vi återkommer med mer information kring detta framöver.
Relaterade nyheter:
Så detta gäller i princip alla AMD-moderkort alltså? Fast inte om man har andra “påbyggnadskort” integrerade kan jag tro. Men när det gäller USB 3.0 skulle det ju inte finnas anledning. Att Intels implementation med sina ICH* prylar varit klasser bättre än AMDs/Nvidia (när de gjort chipset) har jag tyckt länge (oavett senaste sandybridgebuggarna) Kan ju vara svårt få svar/support från AMD om detta, de kan ju med visst fog bara säga “överklockning är inte supporterat”… Llano ska ju bara vara mellanklassmodellen också.. Men (sorry, har dålig koll på AMD-prylar) är A75 kretsen nåt som ska användas i Bulldozer också?… Läs hela »
Det är lite för tidigt att säga, vi har inte hunnit testa detta på alla ännu. Men en tillverkare bekräftade i alla fall att “överklockningsresultaten går genom taket med IDE” så detta med AHCI är helt klart ett känt problem bland tillverkarna. USB 3.0-problemen har vi med flera upplevt, problemet är ju att det är ganska sällan man kör USB-tester på ett överklockat system så i de tidigare överklockningstesterna i recensionen sprang vi aldrig på problemet. Llano är mellanklass och använder sig av Socket FM1. Bulldozer är mellan/prestandaklass och kör Socket AM3+. Så detta är inget man kommer få problem… Läs hela »
Var väl inte annat än väntat att det skulle bli problem när det inte verkar finnas möjligheter att låsa frekvensen på något när man ska bussklocka. Llano skulle säkert fungera otroligt bra multipelupplåst, men skulle väl kannibalisera lite av Bulldozermarknaden då. Men för bussklockning så känns Llano som sämsta möjliga alternativet. Lite som låsta Sandy Bridges. Antagligen lite samma problematik.
Det sägs ju att det ska komma en upplåst Llano-modell och det låter faktiskt inte helt otroligt heller. Problemet är att vi inte sett på några av våra moderkort en inställning för att ändra GPU-frekvensen och en upplåst multi på Llano känns rätt meningslöst om man inte kan överklocka GPU:n också.
Hade stora förväntningar om att Llano skulle bli perfekt för mitt “Emulator Box” projekt men med tanke på den kassa överklockningen får jag vänta till Trinity.
Är “bristen” på USB 3.0 (ännu) ett de facto problem?
Jag har svårt att tro att särskilt stor andel av datoranvändarna sitter med perifer hårdvara där en skillnad faktiskt märks, med tanke på hur få produkter som överhuvudtaget har ett USB3-gränssnitt…
Finns det även någon bra artikel som förklarar skillnaden mellan IDE- och AHCI-inställning?