Slutledning
Om du är en person som absolut ska ha det bästa, kosta vad det kosta vill, är inte AMD Phenom II X6 1090T rätt processor för dig. Den är helt enkelt inte på samma karta som Intel Core i7 980X, men det är heller inte meningen. Priset är satt till knappt en tredjedel av vad Intels flaggskepp betingar, sett till prestanda per krona har AMD redan krossat Intel-flaggskeppet då man i sämsta extremfall är ungefär hälften så bra i något delmoment i dagens tester. Resterande tid visar man dock att man håller någorlunda jämna steg med Core i7-870, som inom en snar framtid kommer få avlösning och förmodligen hamna i samma prisklass som 1090T. Utöver detta är även systemkostnaderna ungefär liknande för Socket 1156 och AM3, även om AMD har övertaget med hjälp av sina styrkretsar som erbjuder större möjligheter till expansion av exempelvis grafikkort med flertalet PCI-E-lanes.
Vem är då Thuban riktad mot? I våra ögon är denna CPU som gjord för dig som sitter och arbetar i flertrådade miljöer, exempelvis visade Phenom II X6 1090T var skåpet skulle stå i exempelvis Cinebench och POV-Ray, för att nämna två exempel. Har du pengar att gödsla med är ditt val Intel Core i7 980X, men som AMD själva poängterar, du kan bygga ett helt system kring en X6 1090T för samma pengar som du får betala för en i7 980X. Dessutom är AMD-plattformen väldigt sval och strömsnål, vilket kommer spara dig någon krona i månaden på elräkningen om det hela ska hårddras.
AMD Turbo CORE ser samtidigt till att nyttja strömförbrukningen på bästa sätt där de kärnor som verkligen bidrar till datorns prestanda trimmas i realtid, samtidigt som inaktiva kärnor skruvas ner för att bibehålla en jämn förbrukning. Tekniken fungerar helt sömlöst i våra tester och är en mycket bra funktion för dem som själva inte känner sig manade att ge sig på manuell överklockning.
För dem som vill roa sig med lite seriösare överklockning finns det dock mycket att glödjas åt. AMD Phenom X6 1090T är försedd med olåsta multiplar och för dig med kväve redo, precis som tidigare Phenom II:or befriad från coldbug. Det negativa när det kommer till överklockningen är att 1090T är en lågläckage CPU, vilket innebär att de med största sannolikhet inte kommer skala extremt väl med kyla. Ironiskt nog är det även detta som gör CPU:n till strömsnål och sval.
Vi har helt enkelt svårt att se några direkta nackdelar förutom minnesprestandan, eller snarare avsaknaden därav. AMD har helt enkelt lyckats med en mycket väl presterande CPU för sin prisklass och fortsätter att trumma på prisvärdhetsspåret. För oss konsumenter som tänker med plånboken och är ute efter ordentlig flertrådig prestanda är detta en CPU vi helt klart kan rekommendera.
AMD Phenom II X6 1090T | |
Positivt Negativt |