Om våran matematik är rätt bör lanseringen av AMD:s nya arkitektur Bulldozer ligga 9 dagar bort. Men på grund av förseningarna med processorn, har det redan börjat pratas om dess efterföljare som bygger på samma arkitektur, Piledriver. Enligt senaste uppgifterna ska Piledriver bjuda på 10% högre x86-prestanda än Bulldozer.

Bulldozer ligger runt hörnet för lansering, men med tanke på att AMD har för avsikt att lansera nya produkter i varje kategori årligen har det redan börjat cirkulera uppgifter om uppföljaren. Piledriver är andra generationens Bulldozer-kärna, och med tanke på de första uppgifterna kring arkitekturen så hoppas vi i alla fall att det finns mycket som kan rättas till.

Piledriver kommer att använda exakt samma plattform som Bulldozer, det vill säga styrkretsar i 9-serien och AM3+. Sydbrygga och nordbrygga kommer därför inte med några nyheter, utan vi ser samma funktioner som finns på dagens AM3+-moderkort. För er som köpt ett AM3+-moderkort i förväg, bör alltså Piledriver fungera med det så länge tillverkarna släpper en BIOS-uppdatering som stödjer den nya processorn.

AMD_PiledriverAMD räknar med 10% högre x86-prestanda med Piledriver, och ska komma med tredje generationen Turbo Core. Från vad vi har sett ska Turbo Core 2.0 vara rätt sofistikerad mot deras första generation vi såg i Phenom II X6/Thuban, men vad Turbo Core 3.0 har att bjuda på är idag ännu okänt. Processorn får stöd för två nya instruktionskoder, FMA3 och något de kallar Converged BMI (Bit Manipulation Instructions). Likt Bulldozer får Piledriver stöd för DDR3-1866, och med tanke på att de tär AM3+-sockeln som gäller är det då i tvåkanalskonfiguration, med upp till fyra RAM-minnen.

Den nya processorn med upp till åtta Piledriver-kärnor ska heta Vishera, och är ett relativt nytt kodnamn för oss. Innan dess hade man planerat Komodo med den nya socket FM2, som skulle få integrerad nordbrygga, PCI-Express 3.0 och upp till tio Piledriver-kärnor. Även trekanalsminne skulle servervarianten baserad på Komodo ha fått, vilket antyder att FM2 möjligen kommer eller skulle ha haft stöd för det. Men av okända skäl vart Komodo slopad, och ersatt av Vishera.

Även Vishera får 8 kärnor, och inte 10 som först planerat med den nu skrotade Komodo

Det är alltid kul att höra om nya produkter, men vi vill gärna se vad Bulldozer har att bjuda på innan vi kan uttala oss om Vishera. AMD:s uppföljare till Llano, Trinity ska också använda sig av Piledriver-kärnor, dock bara upp till fyra stycken och inte åtta. Trinity väntas lanseras någon gång under första kvartalet 2012, medan Vishera ska anlända under sommarhalvåret. Högst troligen kommer Vishera under tredje kvartalet 2012.

Källa: Donanimhaber

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
17 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Hmm känns lite oroväckande att uppföljaren nu Vishera är nerbantad jämfört med Komodo. Men fördelen är ju att de stannar kvar hos AM3+ sockeln. Sen är frågan om en 10% X86 ökning kan hålla ställningarna mot Ivy Bridge.

-Boris-
12 Årtal sedan

För att vara en mindre uppdatering är det bra. Frågan är om de menar IPC eller om det är inklusive eventuella frekvensökningar. Förhoppningsvis menar de IPC, är det inklusive frekvensökningar så är det lite tristare arkitekturuppdatering.

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

[quote name=”-Boris-“]För att vara en mindre uppdatering är det bra. Frågan är om de menar IPC eller om det är inklusive eventuella frekvensökningar. Förhoppningsvis menar de IPC, är det inklusive frekvensökningar så är det lite tristare arkitekturuppdatering.[/quote]

Ja precis då kan AMD få det tufft i framtiden.

flopper
12 Årtal sedan

BD ej släppt halvtaskig prestanda och helt plötsligt börjas det talas om nästa 10%?

Helt klart en PR/aktieägare stunt grej.

-Boris-
12 Årtal sedan

[quote name=”flopper”]BD ej släppt halvtaskig prestanda och helt plötsligt börjas det talas om nästa 10%?

Helt klart en PR/aktieägare stunt grej.[/quote]

Å andra sidan så lät det lite likadant om Phenom IIs IPC-ökningar och de var ju fina. 🙂

Etk-Tis
12 Årtal sedan

Nya instruktionskoder ger en viss ökning , om dom är medräknade , så är 10 % en liten ökning .

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

[quote name=”-Boris-“]För att vara en mindre uppdatering är det bra. Frågan är om de menar IPC eller om det är inklusive eventuella frekvensökningar. Förhoppningsvis menar de IPC, är det inklusive frekvensökningar så är det lite tristare arkitekturuppdatering.[/quote]Det är en bra fråga, även om man egentligen inte ska behöva ställa den. Jag tar för givet att AMD menar IPC-prestanda då det verkar vara just där skon klämmer med Bulldozer. Klockfrekvenserna är ju redan idag höga så även om man förbättrar även dem så känns det som att grundprestandan är det viktiga för AMD. Lite olustligt är det ju dock att man… Läs hela »

Viking1962
12 Årtal sedan

Hmm, köpa bulldozer eller vänta till nästa släpp det är frågan. Vill nog kanske avvakta tills jag sett riktiga prestandatester från köpare.

McKinley
12 Årtal sedan

Vilken tur att man slipper känna sig fingrad i stjärten av AMD. Måste vara svårt att övertyga sig själv till att köpa en Bulldozer nu i vetskap om att ersättaren kommer snart.
Känner AMD sig desperata eller är man bara missnöjd med prestandan av Bulldozer?

PsynoKhi0
12 Årtal sedan

[quote name=”McKinley”]Måste vara svårt att övertyga sig själv till att köpa en Bulldozer nu i vetskap om att ersättaren kommer snart.[/quote]
Snarare tvärtom för mig, skönt att veta AM3+ har liv kvar i sig de kommande åren så att man kan uppgradera. För någon som uppskattar att kunna skaffa ett par nya processorer utan att byta moderkort, gör det sockeln mer lockande än FM1 t.ex.
4- eller 6-kärnig BD, AM3+ moderkort, DDR3-minne, nytt chassi nu… Piledriver och nytt graffe nästa år… Perfa!

McKinley
12 Årtal sedan

Det är faktiskt lite kul att gå emot strömmen här på NH.
Merpartern av användarna här tycks tro på mirakel från AMD men sanningen är den att AMD i dagsläget inte kan leverera mer än massa förseningar.

-Boris-
12 Årtal sedan

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”-Boris-“]Å andra sidan så lät det lite likadant om Phenom IIs IPC-ökningar och de var ju fina. :)[/quote]Vill minnas att jag såg en recension Phenom 9950 (2,6 GHz) mot Athlon II X4 620 (2,6 GHz) där den sistnämnda presterade 10% bättre överlag. Nog med spekulationer för min del (började jag ens?) börjar bli otålig på att se hur BD presterar :P[/quote] Vill minnas något sånt också. Att det mesta av IPC ökningen inte gick att tillskriva storleken på L3 och att Athlon II presterade riktigt bra mot de äldre Phenom. 🙂 Var inget snack om saken när jag… Läs hela »

McKinley
12 Årtal sedan

@Smartidiot
Även om inte jag tyckte det fanns något som kan uppfattas stötande (enl. mig) så får jag snällt rätta mig till det du säger.
🙂