Zen-baserade entusiastprocessorn Ryzen är nu officiellt presenterad. Vi går på djupet och tar fram de fem viktigaste budskapen från AMD “New Horizon”.

AMD:s livesända pressevent “New Horizon” var inte ett produktlanseringsevent. Det var en förhandsvisning och officiell presentation av företagets kommande CPU-produkter baserade på Zen-arkitekturen. Det livesända eventet bjöd på mycket intressant information men skapade även nya frågor och funderingar. Här är de viktigaste punkterna från eventet men även de största frågetecknen.

1. “Summit Ridge” och AMD FX blir “AMD Ryzen”

AMD:s Zen-baserade entusiastprocessorer för desktops har utvecklats under produktnamnet “Summit Ridge”. När processorerna lanseras blir det dock under namnet “Ryzen”. Exakta modellbeteckningar är ännu oklart men mer information om detta säga komma i början av nästa år.

2. Uttalas inte som chokladen

På scen under livesändningen uttalades processorfamiljen Rye-zen’ och inte ‘Riz-zen’.

3. AMD ska sticka hål på Intels 10 000-kronorsbubbla

Inte någon gång under eventet “New Horizon” jämförde AMD sina Ryzen-processorer med Intels traditionella konsumentprocessorer. Istället var det kontinuerligt den påkostade entusiastfamiljen Broadwell-E som var i skottgluggen. AMD visade hur toppmodellen av Ryzen kunde prestera likvärdigt eller bättre än Intel Core i7-6900K. En processor som i skrivande stund har en prislapp på över 10 000 kronor. Med Ryzen tänker AMD alltså ta upp kampen med Intels mest påkostade processorer. En minst sagt anmärkningsvärd satsning med tanke på AMD:s nuvarande prisnivå runt 2 000 kronor.

AMD demonstrerar Star Wars Battlefront på Ryzen tillsammans med Vega

4. En 3,4 GHz Ryzen CPU presterar bättre än i7-6900K i spel

AMD visade upp ett flertal prestandatester under sin livesändning. Mest fokus var det som väntat på flertrådsprestanda. Där imponerade en 8-kärnig Ryzen med en låst basfrekvens på 3,4 gigahertz i jämförelse med en Core i7-6900K CPU med aktiverad boostfrekvens (3,2-3,7 GHz). Både i renderingstestet Blender och Handbrake var AMD:s åttakärniga processor snabbare än Intels Core i7-6900K, trots lika många kärnor och en potentiellt högre boostfrekvens för Intel-processorn. Noterbart är även att AMD gör detta vid ett TDP-värde specificerat till 95 watt (W) mot Intels 140 W.

Kanske mest intressant var dock uttalande om prestandasiffror för spel. AMD skriver i ett pressmeddelande om eventet att Ryzen låst vid 3,4 GHz levererar högre bildfrekvens än samma i7-6900K med aktiverad boost i Battlefield 1. Detta vid 4K-upplösning parat med ett Nvidia Titan X-grafikkort. Inga exakta fps-värden nämndes och Broadwell-E är inte den optimala processorn för spel, men ändå ett spännande besked för spelare.

5. SenseMI ska göra Ryzen-processorer smartare

En av de största nyheterna med Ryzen-familjen ska vara den nya tekniken SenseMI. Totalt fem olika tekniker utgör SenseMI med målet att optimera prestandan per klockcykel och per watt.

AMD SenseMI
  • Pure Power – more than 100 embedded sensors with accuracy to the millivolt, milliwatt, and single degree level of temperature enable optimal voltage, clock frequency, and operating mode with minimal energy consumption;
  • Precision Boost – smart logic that monitors integrated sensors and optimizes clock speeds, in increments as small as 25MHz, at up to a thousand times a second;
  • Extended Frequency Range (XFR) – when the system senses added cooling capability, XFR raises the Precision Boost frequency to enhance performance;
  • Neural Net Prediction – an artificial intelligence neural network that learns to predict what future pathway an application will take based on past runs;
  • Smart Prefetch – sophisticated learning algorithms that track software behavior to anticipate the needs of an application and prepare the data in advance.

Bland nyckelkomponenterna finns sensorer som kontinuerligt mäter olika värden som temperatur, spänning och frekvenser. Dessa värden kan sedan användas för att öka eller sänka frekvenserna i kretsarna med fina intervaller på 25 MHz.

6. Klockfrekvenser sägs skala automatiskt med LN2-kylning

Extended Frequency Range (XFR) ska göra det möjligt för AMD:s Ryzen-processorer att skala sin klockfrekvens efter sin kylning. Även med exotisk kylning som flytande kväve ska kretsarna kunna nå högre frekvenser vad det verkar utan manuell hjälp. Hur detta kan jämföras med manuell överklockning är dock oklart.

7. Stöd för DDR4, NVMe och USB 3.1 Gen 2

De senaste processorserierna från AMD har halkat efter konkurrenten Intel med att anamma nya anslutningstekniker. Ryzen och AM4-plattformen kommer till sist ge även AMD-användare möjlighet att använda de senaste USB-tillbehören, moderna SSD-enheter med PCIe och NVMe, samt DDR4-minne med högre bandbredd och sänkt effektförbrukning.

8. Oklart hur många PCIe-banor som finns

En av Intels säljargument för sina allra dyraste processorer är att de har stöd för upp till 40 PCIe-banor. Det innebär att du exempelvis kan köra dubbla grafikkort i PCIe 3.0 X16-läge, medan de billigare plattformarna har sänkt bandbredd. Just nu är det dock oklart om AMD kommer matcha mängden PCIe-banor med Ryzen. Det kan komma att bli en avgörande faktor för många entusiaster.

9. Ingen närmare presentation av enkeltrådad prestanda

Flertrådad prestanda är viktigt för saker som videoomkodning och 3D-modellering, men det är inte den enda typen av prestanda som räknas. De flesta datorspel är anpassade för fyra kärnor, och i regel är det mer gynnsamt med en processor med bra enkeltrådad prestanda. Ser vi till konkurrenten Intels sortiment är det inte de åttakärniga muskelprocessorerna som presterar bäst i spel, utan de fyrkärniga konsumentvarianterna. Det är fortfarande oklart hur Ryzen kommer prestera enkeltrådat, och hur processorerna kan komma att stå sig mot det blå lagets billigare motsvarigheter.

10. Inget exakt lanseringsdatum eller prisuppgifter

AMD avrundade sin livesändning med att konstatera att allt går enligt schemat, och att Ryzen kommer lanseras i tid. Exakt när det är framgår däremot inte. Det enda vi vet är att lanseringen sker under första kvartalet 2017. Men det innebär inte nödvändigtvis att vi kommer få se processorerna på butikshyllorna i första taget. Papperslanseringar är trots allt någonting vi har fått se tidigare från både AMD, Intel och Nvidia.

Inte heller prissättningen nämndes på scen. AMD har i tidigare uttalanden menat på att Zen kommer bli en konkurrenskraftig arkitektur, men vi har inte fått några som helst detaljer. Om målet är att sälja processorerna billigare än Intel Core i7-6900K, som kostar över 10 000 kronor, finns det trots allt ett mycket stort svängrum för AMD.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

Kanske lite cynisk men Intel har blivit så dominerande att jag tror AMD får svårt att behålla nån sorts prestanda tron särskilt länge. Tror att Intel vid ett eventuellt hot kan skaka fram en CPU inom ett par månader som återigen tar förstaplatsen. Så ser situationen tyvärr ut nuförtiden! 🙁