Läckta prestandatester och rapporter från moderkortstillverkare avslöjar att AMD nu kommer kunna matcha Intel i spel och göra självaste Nvidia Titan X till flaskhals.

AMD lanserar sina entusiastprocessorer Ryzen den 2 mars och tidiga prestandasiffror sprids som en löpeld över nätet. Medan det i skrivande stund fortfarande är ont om spelinriktade tester börjar allt fler prestandatester och kommentarer från interna källor måla en riktigt positiv bild av AMD för spelfantaster där ute.

AMD kan med sina åttakärniga Ryzen-arkitektur och nya flertrådsteknik hantera hela 16 samtida trådar. Ett faktum som borgar för riktigt hög flertrådsprestanda. Det betyder att CPU-krävande uppgifter som videorendering, användande av flera program samtidigt och andra flertrådsoptimerade scenarion kommer att fungera väl på AMD:s nya processorer. Vilket AMD också fokuserat på i sina tidiga presentationer av Ryzen.

Medan AMD även visat upp hur deras Ryzen-processorer drivit spelmaskiner med Titan X-grafikkort har det varit ont om detaljer. Många vill få svar på ifall AMD med Ryzen äntligen kan ge kräsna datorspelare den CPU-prestanda som behövs för att matcha marknadens kraftfullaste grafikkort. Vilket nu källor till NordicHardware säger sig ha svar på.

Ryzen väl rustad för spel

Enligt interna prestandatester hos AMD:s partners presterar Ryzen-generellt bättre än väntat. Till NordicHardware avslöjar samtidigt källor med insyn att detta även gäller inom spel. AMD ska mycket riktigt kunna leverera CPU-kraft nog för att göra även de mest kraftfulla grafikkorten på marknaden till flaskhals, likt Intel gör redan idag. Detta skulle vara ett anmärkningsvärt trendbrott med tanke på hur svårt AMD har att hävda sig på spelmarknaden idag. I prestandadiagrammen nedan kan vi konstatera att AMD i dagsläget inte ens är i närheten att pressa ett GTX 1070 vid 1920×1080 pixlars upplösning. Med Ryzen sägs även super-entusiastkortet Titan X få kämpa för att leverera tillräckligt med bildrutor.

Medan vi inte fick tillgång till några specifika prestandaresultat som bekräftar uppgifterna kommer allt fler rapporter om Ryzens prestanda som indikerar detsamma. Ryzens enkeltrådade prestanda (IPC – Instruktion Per Clock) ser mycket riktigt ut att vara i samma klass som Intels senaste CPU-arkitekturer. Vilket är oerhört viktigt för de flesta av dagens grafikmotorer som fortfarande är relativt dåliga på att utnyttja flera CPU-kärnor. Vilket illustreras väl i en sammanställning av Wccftech.

Intel blir svårslagen som spelkung

Med det sagt är det inte helt säkert att AMD med Ryzen kommer att vara kung på spelmarknaden. Medan IPC-prestandan verkar riktigt lovande ligger Intel, åtminstone på pappret, bättre till när det kommer till klockfrekvenser.

Även om AMD Ryzen skulle, vilket vi inte vet med säkerhet, leverera lika hög IPC-prestanda som Intel Kaby Lake satsar röda lägret mer på extra kärnor än frekvenser. AMD Ryzen 7 1800X med sin basfrekvens på 3,6 gigahertz och en boostfrekvens på 4,0 gigahertz skulle få svårt att matcha Intel Core i7-7700K med basfrekvens på 4,2 gigahertz och turbofrekvens på 4,5 gigahertz.

Core i7-7700KR7 1800XR7 1700XR7 1700
Teknik14 nm14 nm14 nm14 nm
ArkitekturKaby LakeZenZenZen
Kärnor4 st8 st8 st8 st
Trådar8 st16 st16 st16 st
L3-cache8 MB16 MB16 MB16 MB
Basfrekvens4,2 GHz3,6 GHz3,4 GHz3,0 GHz
Turbofrekvens4,5 GHz4,0 GHz3,8 GHz3,7 GHz
XFR-4,0+ GHz3,8+ GHz-
TDP91 W95 W95 W65 W
SockelLGA1155AM4AM4AM4
Lanseringspris4 299 SEK5490 SEK4390 SEK3490 SEK

Samtidigt finns osäkra variabler som AMD:s faktiska IPC-prestanda jämfört med Kaby Lake, grafikmotorers CPU-optimeringar och hur högt AMD:s XFR-frekvenser går i just ditt system.

Om uppgifterna från AMD:s partners stämmer ska dock Ryzen bli den första processorn på årtal som på allvar kan bli aktuell för kräsna datorspelare.

AMD Ryzen vs Intel Core i7-6900K i Battlefield 1 – förhandstitt på CES 2017

Topp 6 processorer på Prisjakt.se

Rubrik

Subscribe
Notifiera vid
11 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Bengt-Arne Johansson
7 Årtal sedan

Ser mycket bra ut, när har ni testerna klara 😉

Bengt-Arne Johansson
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

He he… Försöka duger 😀 Ser väl tre olika saker som kan vara intressant. 1. Hur väl FXR skalar med kylarlösning (avgörande för hur processorerna placerar sig i förhållande till intels motsvarighet) 2. Om olika minneshastigheter påverkar prestanda (misstänker att det är av mindre betydelse om man ser på den förbättrade cache arkitekturen) 3. Hur grafikprestandan förändras med antalet PCI-E lane/banor, då röster har höjts/givit oro över att 8x PCI-E skulle flaska. Något som jag personligen inte tror har någon större betydelse. Sen så är det ju även intressant med effektförbrukningen med FXR. Edit: Bilderna är från TechPowerUp och deras… Läs hela »

Daniel Lundqvist
7 Årtal sedan

Läste någon annanstans att embargot lyfts 28 feb. Semla och benchmarks med andra ord 🙂

7 Årtal sedan

Effektiv prestanda = [IPC per tråd] * [Klockfrekvens] * [Antal nyttjade trådar]
Det är väl känt att Intels 6900K generellt presterar sämre än 7700K i spel.
Om jag är ute efter en sportbil med ~500Hk känns det ointressant med jämförelser mellan två kraftfulla traktorer…

Bengt-Arne Johansson
7 Årtal sedan
Reply to  Olle P

Lamborghini
comment image
vs
Mazda
comment image

Bengt-Arne Johansson
7 Årtal sedan
Reply to  Olle P

2011 påminner en del om November 2000 😀 “I tidiga tester, som utfördes av PCWorld, testades Pentium 4 1,5 GHz mot den senaste Pentium III och Pentium III presterade bättre på kontorsprogram. Vid konvertering av videofiler så var dock Pentium 4 17 sekunder snabbare än den snabbaste Pentium III. Enligt testen fungerade Pentium III bättre än Pentium 4 på kontorsprogram medan Pentium 4 presterade bättre än Pentium III vid videobehandling, trots detta att Pentium 4 1,5 GHz hade 42 miljoner transistorer (nästan dubbelt så många som PIII 1 GHz). Pentium 4 med den nya tekniken NetBurst utvecklade också mer värme… Läs hela »

naraccas
7 Årtal sedan

Nu för tiden krävs det ingen super-CPU för att grafikkortet ska istället bli flaskhalsen. Jag tror inte jag skulle tjäna många FPS på att uppgradera min 3570K (@4.8ghz) mot någon annan CPU. Däremot skulle jag få ett enormt lyft igenom att byta min GTX980 mot GTX1080, trots att kostnaden skulle vara ungefär den samma för uppgradering.

Så AMD behöver ingen super-prestanda i enkeltrådat så länge de håller någorlunda jämna steg med Intel och inte faller efter för mycket (så som de gjort på senare år). I flertrådad prestanda har AMD alltid varit bra jämfört med kostnaden.

Morkul
7 Årtal sedan

Tycker hela artikeln känns lite konstig. Finns ingen CPU idag som klarar av att få ett GTX 1080 att flaska om man spelar på vettig upplösning. För allvarligt talat köper man top-of-the-line hårdvara idag så är man inte ute efter 1080p upplösning då köper man betydligt billigare hårdvara och maxar ändå ut monitorn.