Välkända överklockaren Der8auer har nu släppt en video där han förklarar hur han plockat bort värmespridaren på AMD Ryzen Threadripper och vad som döljer sig därunder.

Lanseringen av AMD Ryzen Threadripper närmar sig med stormsteg, nu har Der8auer lyckats plocka bort den medföljande värmespridaren på en av dessa processorer för att se exakt vad som döljer sig på kretskortet.

Att plocka bort värmespridare från processorer brukar ofta kallas för “delidding” och används ofta för att kunna montera kylare direkt på processorchippen eller för att byta ut den kylpasta som tillverkaren har applicerat på processorn i fabrik till en med högre kvalité.

AMD Ryzen Threadripper ger Der8auer en överraskning

Det som AMD tidigare berättat är att Threadripper ska vara två stycken Ryzen-chip med 8 processorkärnor styck som då resulterar i en processor med upp till 16 kärnor och 32 trådar. Dock när överklockaren till slut lyckades få bort den medföljande värmespridaren så upptäckte han att det faktiskt sitter fyra Ryzen-chip på kretskortet.

Konfunderad över hur Threadripper var uppbyggd, om det var så att det är så att två av fyra chip är inaktiverade eller om det är fyra chip som jobbar tillsammans med en del av kärnorna avstängda eller ej så borrade man hål i värmespridaren och fäste temperatursensorer i hålen för att se vilka chip som var aktiva under användning och på så sätt genererade mer värme.

Tyvärr så överlevde inte processorn delidding-processen, men Der8auer berättar att han i efterhand haft kontakt med AMD själva som bekräftar att det är två stycken chip med 8 kärnor var som är aktiverade på Threadripper medans resterande två chip inaktiverats.

Kan detta betyda att resterande chip kan aktiveras? Eller planerar AMD att släppa en Threadripper-processor med 32 kärnor i framtiden?

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel Lundqvist
6 Årtal sedan

Det vore ju riktigt coolt om någon lyckas låsa upp fler kärnor på en Threadripper.

Jonatan
6 Årtal sedan

Tror inte det är möjligt då hade vi nog sett Ryzen 3 och 5 upplåsta till 8 kärnor redan nu. Men hoppas kan man ju alltid. Gick ju låsa upp vissa Phenom II och Athlon II däremot inte första generationens Phenom eller de mer nuvarande FX processorerna, om jag minns rätt?
Blir intressant om de använder denna konstruktionen för att kunna kontra intels 18 kärniga i9 eller om det bara är för att det var enklare att använda samma process som för deras server processor.