AMD satsar på bärbara med VISION

0

AMD har lanserat en ny satsning på bärbara datorer kallad Vision. Tanken är att göra det lättare för konsumenter att hitta rätt system på butikshyllorna. Vi har tittat närmare på Vision för att se vad det kan betyda på marknaden.

Trots att AMD ganska länge legat i underläge rent prestandamässigt mot Intel på den stationära marknaden har man här en gedigen användarbas med sin satsning på prisvärda processorer och plattformar. Processortillverkaren har haft det ännu tuffare på den mobila marknaden där Intel med sin Centrino-plattform varit dominerande under många år. Intel har haft en plattform helt vigd mot den mobila marknaden, något AMD saknat.

Efter uppköpet av ATI för något år sedan tror sig nu AMD ha de ingredienser man behöver för att ta sig an Intel på ett bättre sätt och första steget är att göra sina mobila plattformar mer lättillgängliga. Det är i alla fall tanken med tillverkarens nylanserade AMD Vision koncept.

AMD vill att kunder ska slippa tumla runt i djungeln av olika processor och grafikkrets modeller

Vision är en produktplattform som ska underlätta för både AMDs partners och konsumenter att sålla mellan de 40-talet hårdvaruplattformar AMD erbjuder på den mobila marknaden. Tanken är att man med tre olika Vision-familjer snabbt ska kunna se vilken prestandakategori en bärbar dator tillhör, samt vilka användningsområden den lämpar sig för.


AMD säger att Vision kommer från den uppfattning att konsumenter i slutändan är intresserad av vad en bärbar dator verkligen erbjuder för visuell upplevelse, inte vilken hårdvara som gör det eller hur. Just det visuella är ledordet i AMD Vision vilket i jämförelse med Intel givetvis faller väl in i AMDs produktfokus, de kraftfulla grafiklösningar man knöt till sig genom uppköpet av ATI.

När man mäter prestanda mellan de olika plattformarna är det ofta med grafikkretsen i fokus och ATI Stream, som bekant använder sig av grafikkretsen för att avbelasta processorn i olika icke grafiska applikationer. Videokonvertering och videoenkodning är något som utmärker Vision Premium och Vision Ultimate.

AMD hoppas att man med Vision ska underlätta för mindre insatta konsumenter när det är dags att handla bärbara datorer, genom att snabbare kunna ringa in den prestandanivå som passar för just deras användningsområde. Istället för att rota i specifikationslistor bland olika processorer och grafikkretsar ska AMD ge en hjälpande hand på vägen.

Man kommer ge sina OEM-partners riktlinjer som måste följas för att få använda sig av AMDs Vision-märkning och det är samtidigt viktigt att balansen mellan CPU och GPU vidhålls, vilket även minskar risken för att tillverkare skapar ”obalanserade” system för att nå högre prestandastämplar.
AMD är tydliga med att man inte kommer att begrava de detaljerade specifikationerna för mer krävande kunder och deras Vision-riktlinjer finns även att hitta på deras hemsida för att lättare bena ut vilken hårdvara som hittas i vilken Vision-familj. Här är två dokument som förklarar vart man lagt ribban för de tre märkningarna.

Först och främst ser vi att AMD delar upp sitt sortiment i två kategorier, mainstream och ultra thin. Detta för att skapa en intern rangordning på de två marknaderna. På ett sätt kan detta vara förvillande, men samtidigt är det i slutändan två ganska skilda inriktningar och vi ser det som positivt att AMD inte, i alla fall inte idag, kommer att tillåta deras ultratunna plattformar att få en Vision Ultimate märkning.

Som vi tidigare avslöjat har AMD även en fjärde Vision-familj på väg och det i form av Vision Black. AMD ville inte avslöja när denna märkning kommer att lanseras och vi vet inte heller vilka komponenter som kommer att krävas av PC-tillverkarna för att få använda detta mer extrema varumärke. Vi fick bekräftat att AMD siktar på en lansering av sina nya mobila grafikkretsar under Januari 2010 som med DX11-stöd och ny funktionalitet ytterligare kommer att kunna lyfta Vision plattformen. Men det är troligt att vi får se Vision Black innan dess.


I samband med AMDs lansering av Vision har man även lanserat ett flertal nya mobila processorer som fanns med i produktspecifikationerna på förra sidan. AMD Turion II och Athlon II baseras på den så kallade Caspian-kärnan samtidigt som Athlon Neo II för den ultratunna marknaden baseras på Conesus. Båda kretsarna använder sig av AMDs senaste 45nm teknik och baseras på samma akitektur som Shanghai använder för Phenom II-serien på desktopmarknaden.

 

AMDs mainstream plattform 2009 (Tigris)
Modell Kärnor Frekvens Cache I/O buss Process TDP
Turion II Ultra M640 2 2.60GHz 1MB 3.6GT/s 45nm 35W
Turion II Ultra M620 2 2.50GHz 1MB 3.6GT/s 45nm 35W
Turion II Ultra M600 2 2.40GHz 1MB 3.6GT/s 45nm 35W
Turion II Dual-core M520 2 2.30GHz 1MB 3.6GT/s 45nm 35W
Turion II Dual-core M500 2 2.20GHz 1MB 3.6GT/s 45nm 35W
Athlon II M320 2 2.10GHz 1MB 3.2GT/s 45nm 35W
Athlon II M300 2 2.00GHz 1MB 3.2GT/s 45nm 35W
Sempron M100 1 2.00GHz 0,5MB 3.2GT/s 45nm 25W

 

AMDs ultratunna plattform 2009 (Congo)
Modell Kärnor Frekvens Cache I/O buss Process TDP
Turion Neo X2 L625 2 1.60GHz 1MB 1.6GT/s 45nm 18W
Athlon Neo X2 L325 2 1.50GHz 1MB 1.6GT/s 45nm 18W
Athlon Neo MV-40 1 1.60GHz 512KB 1.6GT/s 45nm 15W
Sempron 210U 1 1.50GHz 256KB 1.6GT/s 45nm 15W

Tillsammans med dessa nya processorer kommer AMD att använda sig av deras nya integrerade styrkrets M780G som med sin Radeon HD 3200-baserade GPU ger ganska god grafisk prestanda, särskilt jämfört med Intel. Något som AMD mycket och gärna pratar om med sitt "Vision" budskap. Samtidigt kommer man även använda sig av externa mobila GPUer i de mer kraftfulla modellerna, vilket krävs för att få använda Premium och Ultimate märkningen.


AMD M780G styrkretsen kommer med en integrerad Radeon HD 3200 GPU

När AMD lanserade sin nya Vision plattform passade man på att visa upp ett flertal olika datorer från några av sina partners, där vi snabbt ska kika närmare på några under nästa sida.


AMD har lagt stor fokus på de grafiska kvalitéerna i sina nya mobila plattformar. Vilket är full förståligt då det är här man har som störst chans att hota Intel. Detta betydda att flera av de nya datorer som visades upp var av större modell, mellan 15,4-tum och 18-tum. En storlek som börjar bli allt mer intressant för många är 16-tum och det var något flera tillverkare anamadde, bland annat HP, Acer och ASUS som hade datorer på plats.

Även om undertecknad inte har ett brinnande intresse för stora bärbara datorer är det inte utan att man blir lite imponerad när en bärbar dator i mellanklassen kan visa upp riktigt god prestanda i tunga 3D-spel. Allt på en stor och klar LCD-skärm.

Några av de modeller som var särskilt intressanta var annars Acers senaste Ferrari-modell. Vi har tidigare rapporterat om Ferrari One 200som datorn kallas och här använder tillverkaren en blandning av gammalt och nytt. Det traditionella klarröda färgtemat är tillbaka och enligt Acer har man inga andra färger planerade.


Acer Ferrari One 200

Acer Ferrari One kommer annars i ett ovanligt litet format med sin 11,6-tums dispaly och samtidigt har Acer pressat priset riktigt ordentligt, till 6990 SEK inklusive moms. Priser vi verkligen inte är vana vid på datorer i denna serie. Under huven hittar vi en tvåkärnig Turion X2 L310 CPU och en ATI Radeon HD 3200 GPU. Datorn väger endast 1,5 kg och lär inte ha några problem att springa åttor runt vanliga netbooks rent prestandamässigt. Batteritiden är satt till 5 timmar med ett 6-cells batteri.

Extra intressant är också att datorn kan kompletteras med en extern grafikkrets i form av ATIs XGP teknik. En kraftfullare GPU kan kopplas till datorn genom en enkel kabel och öka den grafiska prestandan ordentligt.

I Hewlett-Packards hörna, hädanefter kallade HP, kunde vi hitta ett flertal olika modeller. Även här var det de mindre datorerna som fångade vårt intresse. Bland annat deras TouchSmart tx2-1300 som är en ganska smidig 12,1-tums modell med både tablet-funktion och pekskärm. Med Windows 7 och HPs egna MediaSmart mjukvara gick det riktigt bra att navigera sig genom datorn utan andra verktyg. Men datorn har även en integrerad IR-mottagare för den som vill styra systemet på avstånd med fjärrkontroll. Priserna startar på drygt 10 000 SEK inklusive moms.


HP TouchSmart tx2-1300

En annan riktigt intressant modell var HP Pavilion dm3 som med en 13,3-tums skärm ingav riktigt hög kvalitetskänsla med ett stilrent aluminiumchassi. Riktpriset på denna 13,3-tums modell ligger på 6990 SEK inklusive moms och då är det en Athlon Neo X2 L335 processor som står för beräkningskraften, uppbackad av den integrerade Radeon HD 3200 GPUn och 4GB DDR3 RAM. Vikten ligger på knappt 2 kg med ett 6-cells Li-Ion batteri.


HP Pavilion dm3

 

ASUS hade också en modell på plats och det var om vi ska tro flera av tillverkarna själva en ganska typisk storlek för denna generationens bärbara datorer. ASUS N60DP kommer med en 16-tums bredbilds display som tyvärr endast har en upplösning om 1366×768 pixlar men det finns betydligt mera kraft under huven, AMDs Turion II M500 CPU med en klockfrekvens på 2,5GHz paras med ett Mobility Radeon HD 4670 grafikkort med hela 1GB minne. Vilket gör datorn till en Vision Ultimate upplevelse.

Andra specifikationer att hålla reda på var 500GB lagringskapacitet, 4GB RAM och en vikt på 2,9 kg. Designen är en slags träimmitation som kanske inte direkt kändes just träaktig, men gav datorn en sober känsla.

 

ASUS N60DP…
med “träfinish”

 

Summering

AMD visar om inte annat att man är mycket intresserade av den mobila marknaden och deras Vision-koncept baseras på bra grundtankar, men hur väl det hela faller ut återstår att se. De nya Vision-märkningarna har nu redan börjat dyka upp hos svenska handlare och hanterat på rätt sätt blir det i alla fall ett hjälpmedel för mindre kunniga konsumenter.

Förhoppningsvis kan det bidra till att konsumenter lättare hittar den perfekta konfigurationen för sin bärbara dator. Det borde bli lättare att sålla mellan olika modeller, särskilt i samma produktserie där det ofta kan vara svårare att se skillnaderna. Samtidigt är det bra att priser inte påverkar Vision-märkningen. En dyr dator anses ofta vara kraftfull, något som sällan stämmer överrens på den mobila marknaden där särskilt slimmade system ofta kostar betydligt mer trots ganska medelmåttig prestanda.

AMD har faktiskt ett trumfkort mot Intel med sina mobila grafikkretsar. Men man har fortfarande inte samma breda produktsortiment i form av kraftfulla eller riktigt strömsnåla processorer. Där särskilt det senare blir allt viktigare på den ultramobila marknaden.

AMD har långt gångna planer på strömsnålare mobila processorer och vi hoppas de kommer snart, för Intels integrerade Arrandale processorer kommer både bjuda på bättre grafiska kraft än tidigare, samtidigt som deras plattformsströmförbrukning kommer sjunka dramatiskt. Men det är på tiden att Intel får riktig konkurrens på den bärbara marknaden vilket förhoppningsvis AMD Vision kan främja.

För dem som vill veta mer om vad AMD själva säger om sitt Vision koncept kan vi lotsa er vidare till deras hemsida. Där det finns gott om information i allt från text till bilder och videodemonstrationer.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments