AMD har precis som Intel lanserat sexkärniga processorer på konsumentmarknaden och med sin nya Interlagos-plattform utökar man antalet kärnor till 16 stycken per processor på servermarknaden. Men AMD tror inte att det man kallar “kärnkriget” kommer att fortlöpa, fokus kommer istället ligga på effektivitet.
Advanced Micro Devices teknikchef på servermarknaden Donald Newell menar att även om tekniken kommer att finnas för att tillverka processorer med hundratals kärnor under slutet av årtiondet lär det inte vara aktuellt rent praktiskt. Helt enkelt för att de flesta datorer och servrar kommer att vara mer fokuserade på effektivitet och inte är intresserade av strömslukande kretsar.
“There will come an end to the core-count wars. I won’t put an exact date on it, but I don’t myself expect to see 128 cores on a full-sized server die by the end of this decade,” påpekade Donald Newell i en intervju med IDG News Service
Konkurrenten Intel lägger för närvarande stora resurser på att utveckla extremt parallella processorer och har redan börjat skeppa modeller med 48-kärnor till forskningsinstitut och utvecklare. Men Newell som tidigare arbetat 16 år hos just Intel drog paralleller med klockfrekvenskriget som pågick tidigare år där han passade på att ge en känga till Intels NetBurst-arkitektur.
“We thought we were going to build a 10GHz chip”[…]”It was only when we discovered that they would get so hot it would melt through the Earth, that we decided not to do that,” ska Newell skämtat om Intels planer för NetBurst-arkitekturen
Inte helt oväntat tror Newell och AMD på att vi i framtiden istället kommer förlita oss på heterogena kretsar där en processor blir mer likt ett SoC-chip (System-on-a-chip) där man hittar individuella kretsar dedikerade för olika sorters belastning och beräkningar. Något AMD säger sig vara på väg mot med sin nya Fusion-arkitektur och närmast Brazos plattformen. Där även Intel knackar på dörren med Sandy Bridge som likt Fusion kommer med integrerad grafikkrets samt en dedikerad videokodningskrets. Mycket fokus kommer även läggas på kretsarnas effektivitet, man vill bara att de förbrukar precis så mycket ström som behövs vid ett givet tillfälle. Prestanda per watt kommer alltså vara ett ledord även i framtida lösningar.
48-kärnig utvecklingsprocessor från Intel
Källa: PCWorld.com
Med tanke på att dagens programvara utnyttjar max 4 kärnor låter detta som ett bra beslut anser jag. 🙂
På PC-marknaden känns det helt orealistiskt med så många kärnor. Men även på servermarknaden där man har ordentligt flertråddade applikationer blir det mer och mer komplext att programmera för allt mer parallell kraft. Nu ska jag inte säga för mycket då programmering verkligen inte är min starka sida, men jag tycker det ska bli intressant att se hur man tacklar ett ökat prestandabehov om man inte låter varken klockfrekvenser eller antalet kärnor skena iväg.
Man behöver öka IPC-prestandan på något sätt i alla fall.
Håller med dig Anton. AMD är nog något på spåren med bulldozer där man har sina “enheter” som består av “nästan två kärnor”. Intressant ide, även om man når högre prestanda med en hel kärna (eller hur man nu ska uttrycka det) så lär detta vara betydligt snällare mot elräkningen. Kanske tom så snäll att man får in, låt säga, fyra enheter med “dubbla” kärnor till samma förbrukning som Intels 6-kärniga processor.
Jag är allmänt intresserad av AMDs nya arkitektur med tanke på hur den ser ut…