Llano var den produkt AMD behövde i det lägre segmentet och i bärbara datorer. Nu dyker nya detaljer upp om dess uppföljare Trinity som inte helt oväntat får sig ett lyft både i processor och grafik-departementet mot Llano. Trinity får även stöd för DDR3-2133.

Trinity kommer med andra generationens Bulldozer-kärnor kallade Piledriver, och blir alltså den första produkten som använder denna processorarkitektur. Då Piledriver, likt Bulldozer använder sig av en CMT-baserad design kommer Trinity att utrustas med två till fyra kärnor och upp till 4 MB L2 cache-minne. Processor-prestanda ska ligga 20% över Llano enligt uppgifterna vilket är ett välkommet tillägg då det får ses som akilleshälen i Llano och A-serien APU:er.

Även grafiken får sig ett lyft, där prestandan ska lägga sig på 30% över Llano. Grafiken kommer att vara baserad på den ännu olanserade HD 7000-serien och får en VLIW4-baserad arkitektur likt den vi återfinner i Cayman och HD 6900. Om nästa generationens DirectX 11 innebär att den får det beryktade DirectX 11.1 eller ej är ännu oklart. Inbyggda multimedia-funktioner som SAMU (Secure Asset Management Unit) och VCE (Video Compression Engine) kommer att finnas närvarande. Trinity kommer att få förbättrat stöd för EyeFinity och DisplayPort 1.2.

AMD_TrinityVi vet sedan tidigare att Llano inte får all bandbredd den behöver, och med tanke på att Trinity får både en kraftfullare GPU och CPU får den också stöd för DDR3-2133. Likt Llano är detta med två minneskanaler men vi får se vad man gjort för förbättringar i minneskontrollern. Socket till Trinity blir FM2, och styrkretsen är samma A75 som tidigare så det ser definitivt ut som att Trinity blir socket-kompatibel med Llano och FM1 men det är ingenting vi kan svara på med säkerhet i dagsläget.

Trinity väntas bli lanserad i slutet av första kvartalet nästa år och ser redan ut att imponera mot Llano. Men runt denna tid ska även Intel Ivy Bridge släppas. Medan Ivy Bridge inte väntas ta sig förbi AMD i grafikprestanda, så kommer deras integrerade grafik att vara bättre än dagens Sandy Bridge och kommer med lägre strömförbrukning. AMD kommer vara kvar på 32nm som inte verkar vara helt felfri så det finns rum att både öka prestandan och sänka strömförbrukningen där.

IMG_0294_575px

Men Intel kommer att ha gått över till 22nm med en Tri-Gate-teknik, som väntas både kunna sänka strömförbrukningen och öka prestandan mer än tidigare övergångar. AMD har alltid legat på efterkälken på den här fronten så det är inga nyheter, men i dagens mobila era som Trinity trots allt har störst fokus på kan Intel få ett klart övertag. Hur det än blir har vi två intressanta produkter från två företag på ingående för den mobila marknaden, någonting som vi ser fram emot med spänning.

Källa: Donanimhaber

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
this
12 Årtal sedan

Otroligt spännande att se hur detta kommer sluta. Om Ivy Bridge är allt för bra så kommer ju dock AMD att vara väldigt illa ute. Då har man Bulldozer och Trinity som båda inte kan konkurrera. Förhoppningarna ligger ju då mest hos Brazos gen 2.

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Det ser ju ut som att AMD har något bra på gång och om vi gillade Llano för dess GPU-kraft bör man ju inte bli besviken på Trinity. Extra spännande hur väl man lyckas tweaka Piledriver-kärnorna, får man ner strömförbrukningen och upp prestandan så kan man nog få en bra position på mellanklassmarknaden.
Men Ivy Bridge ser ju nästan löjligt bra ut.. Intels nya 22nm-teknik + prestandaoptimeringar, ujuj.. 😛

12 Årtal sedan

Även om prestandan skulle ta sig ett rejält skutt blir det svårt att konkurrera med intels tdp