Intels problem med att få pli på sin 10 nanometers tillverkningsprocess kan orsaka fördröjningar i tillverkarens utveckling som kan resultera i att konkurrenter får ett försprång som inte går att komma ikapp, hävdar analytiker.
Att Intel har problem med att få ordning på sin 10 nanometers (nm) tillverkningsteknik är inget nytt. Till en början siktade företaget på att lansera processorer baserade på 10 nm redan år 2016. Utvecklingen har dock stött på problem efter problem och nu ser det ut som att det blir omkring slutet av år 2019 som tidigast då processorerna börjar dyka upp.
Detta problem kan resultera i att Intels konkurrenter, bland annat TSMC och Samsung, får ett försprång i utvecklingen. Ett försprång som Intel inte kommer att kunna komma ikapp. Detta hävdar analytikern Chris Caso i en intervju med CNBC.
Caso menar att serverprocessorer baserade på 10 nm tillverkningsteknik från Intel inte förväntas inom de kommande två åren. Detta öppnar då upp för TSMC och Samsung att få ett försprång och vara nere på 7 eller 5 nm vid den tid då Intel kan börja massproducera enheter på 10 nm.
“Intel’s biggest strategic problem is their delay on 10nm production – we don’t expect a 10nm server chip from Intel for two years. 10nm delays create a window for competitors, and the window may never again close.”
Caso nämner att medans Intel ser ut att trampa vatten rör sig TSMC framåt. Han nämner också att man förväntar sig att TSMC har en klar ledning över den blå processorjätten när 10 nm serverprocessorer väl börjar rulla ut.
TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) rapporteras bli tillverkare för AMD:s kommande produkter baserade på 7 nm. Först ut av dessa blir den nya Epyc-serien “Rome” som förväntas vara färdigställda vid årsskiftet tillsammans med grafikarkitekturen Vega också på 7 nm. Under 2019 förväntas AMD lansera processorarkitekturen “Zen 2” som erbjuder 7 nm-processorer för sockel AM4 till konsumenter.
Värt att ha i åtanke är att det är en analytikers synvinkel på Intels situation. Hur debaclet med 10 nanometer väl kommer att sluta för processorjätten återstår fortfarande att se.
Först ser vi Globalfoundries som stannar kvar på 14nm då det har problem att få lönsamheten med nodkrympningar som endast blir mer och mer kostsamma och med ett rätt kort fönster att tjäna igen investeringarna på. Detta betyder att Globalfoundries sakta tynar bort och blir obetydlig eller försvinner helt från marknaden om några år men egentligen har dom redan kastat in handduken men klamrar sig kvar ett tag till. Angående GF så är detta något som mer eller mindre varit väntat ända sedan avyttringen från AMD. GF hade även investerat massor med pengar i 7nm och kommit så långt att… Läs hela »
Hmm… Där finns många många fler än bara Intel, Samsung, TSMC och GF. Det är däremot Intel, Samsung, TSMC och GF som fram till nu legat i framkanten av krympt teknik, att GF avstår från att ligga i framkanten betyder absolut inte att dom kommer att tyna bort,. Vad det betyder är att dom väljer kunder som inte har ett behov att vara i absoluta framkante när det gäller krympning av nod. Fördelarna man får av krympning äts många gånger upp av tillverknings kostnaden och är i många fall inte försvarbar, det är vad GF i princip säger, inte att… Läs hela »
Lägg till detta att krympningen inte ger speciellt stora fördelar. Tidigare har krympningar givit tämligen stora skillnader i bland annat effektförbrukningen mellan 10 och 7nm har det dock rapporteras efter test produktionen hos Samsung att den skillnaden antagligen kommer vara minimal.
Dessutom designen av chippen blir betydligt svårare och att kretsar med enkel design kommer att få större fördelar. Samsung sade till och med i somras att deras 5nm mode som ska vara klar för produktion innan 2019 kommer att vara fullt upptagen med minneskretsar eftersom det var där största vinsten med krympning finns.
Såg detta nu.
https://newsroom.intel.com/news-releases/supply-update/?cid=em-elq-40344&utm_source=elq&utm_medium=email&utm_campaign=40344&elq_cid=1487773