Nackdelen med att krympa NAND-kretsar; det som används i allt från mp3-spelare till smartphones och SSD-enheter är att hållbarheten blir lidande. I sitt senaste uppköp av Anobit, har Apple sett till att få verktygen för att kunna motverka just detta problem.
NAND-kretsar används i väldigt många enheter, även om man på senare år talat om dem i samband med SSD-enheter. För att få ned priserna på dessa kretsar, och därmed öka pris per GB har vi krympt dem med nyare tillverkningstekniker. Problemet är ett NAND-tekniken tappar hållbarhet på de lägre noderna. För att ytterligare få ned priset blev den nya industristanderna MLC, som kunde spara 2 bit data per cell istället för SLC som bara kunde spara 1. Fördelen var att man kunde halvera priset per GB men hållbarheten gick ned nästan tiofaldigt, dock var den tillräckligt hög för konsumentanvändning.
Även med Intels kommande 20nm MLC NAND så kommer hållbarheten inte vara ett riktigt problem. Men TLC väntas göra entré på massmarknaden. Denna teknik får plats med 3 bit data per cell, men det är nu hållbarheten kommer att bli ett stort problem. Anobit är ett företag som utvecklat tekniken MSP (Memory Signal Processing), som kombinerar signalbehandling och ECC (Error-correcting code memory) för att öka hållbarheten på NAND.
Deras teknik ser till att MLC NAND får samma hållbarhet som SLC, men ännu viktigare att TLC får samma hållbarhet som MLC. MSP integreras direkt i minneskontrollerna och är ingen teknik som behöver integreras i NAND-kretsarna. Anobit säljer redan företagslösningar som nyttjar tekniken, och fördelen är som många listat ut att man kan köpa billigare NAND men ändå få ut samma hållbarhet som i de dyrare varianterna.
“Anobit’s MSP™ (Memory Signal Processing) technology is comprised of proprietary signal processing algorithms combined with advanced error correction and innovative flash management schemes, resulting in a dramatic improvement in endurance, performance and system cost. Specifically, MSP™ enables SLC (one bit-per-cell) endurance and performance with MLC (two bits-per-cell) NAND, and MLC endurance and performance with TLC (three bits-per-cell) NAND, resulting in a significant reduction in cost per-bit,” från Anobits hemsida.
Apple har nu köpt upp Anobit för 500 miljoner dollar (i jämförelse betalade LSI 370 miljoner dollar för SandForce), och med detta deras MSP-teknik. Apple är en av de företag som är mest beroende av NAND då deras iPod, iPhone, iPad och MacBook Air använder det som lagringsmedium. Det är inte heller helt osannolikt att de kommer utrusta framtida MacBook Pro med någon typ av SSD-enhet som standard.
Större delen av Apples produkter använder sig av NAND-kretsar för lagring
Hur exakt Apple tänkt använda Anobit framgår inte, och med tanke på att det är Apple vi pratar om är det ingenting de kommer skylta med heller. Apple har tagit de första stegen från att förlita sig på andra, till att utveckla sina egna kretsar och börjar allt mer likna ett halvledarbolag. Att de väljer att integrera MSP-tekniken i deras framtida systemprocessorer (SoC) för handburna enheter som iPhone och iPad och/eller att utveckla en alldeles egen SSD-kontrollerkrets för deras datorer, är båda två sannolika alternativ.
Källa: Anandtech