Apple har nu rullat ut sin senaste uppdatering av det mobila operativsystemet iOS. Apple iOS 4.3 finns tillgängligt för nerladdning på Apples senaste mobila enheter som iPhone, iPod samt deras surfplatta iPad. Bland annat utlovar den nya uppdateringen dubbelt så hög javascript-prestanda i webbläsaren Safari, något vi nu kan bekräfta i tidiga tester på surfplattan iPad.

För de som läste vår testjämförelse av Apple iPad och Samsung Galaxy Tab är det ingen överraskning att Apple legat lite på efterkälken vad gäller JavaScript-prestandan i sin mobila webbläsare och Apple iPad fick se sig slagen av den Android 2.2-baserade surfplattan Samsung Galaxy Tab i det välkända prestandatestet SunSpider. Då var det Apple iOS 4.2.1 som gällde och med iOS 4.3 lovar Apple upp till dubbelt så hög prestanda, bland annat med deras Nitro-motor som används i deras Mac OS X-version av Safari. Vi drog in våra surfplattor i testlabbet och gjorde ett nytt försök.

sunspider.ios4.3

Apple håller inte bara vad man lovar, man bjuder på mer än en fördubbling av prestandan i SunSpider och med en prestandaökning på dryg 150% är man faktiskt dubblet så snabb som Samsungs Android 2.2 surfplatta, detta trots liknande hårdvara under skärmarna.

För att se om Apple gjort några ytterligare förbättringar drog vi även surfplattorna genom Rightware Browsermark som ger en mer generell prestandanalys på webbläsaren och surfplattan överlag.

rightmark.ios4.3

Här var Apple starka redan innan uppdateringen till iOS 4.3 och med ytterligare optimeringar ser vi att iPad inte har några som helst problem att distansiera sig från Galaxy Tab, inte ens med en bättre kodad webbläsare (Dolphin HD) har Android-plattan en chans att hänga med.

surfplattor

Vår mobilexpert Jonatan Hertzberg har hunnit få några timmar framför det nya mobila operativsystemet och även om det inte är tillräckligt för en ordentlig analys verkar Apple tagit ett par steg framåt även om vi inte ska vänta oss att uppdateringen förvandlar din surfplatta eller smartphone till ett fartmonster.

“Det finns en viss prestandaökning även vid vanlig surfning i Safari men för en vanlig konsument är det nog ingen allt för stor skillnad. Det är ju SunSpider och JavaScript-prestandan som verkligen imponerar, något som Java-tunga hemsidor kan utnyttja.” kommenterade NordicHardwares mobilexpert Jonatan Hertzberg

Apple iOS 4.3 stödjer tredje och fjärde generationen av Apples mobila produkter, med andra ord lämnas iPhone 3G och andra generationens iPod Touch användare utanför. Men den nya programvaran bjuder inte bara på prestandaförbättringar utan även stöd för Personal Hotspot, AirPlay, MultiTouch och en mängd mindre uppdateringar.

De mest spännande är utan tvivel Personal Hotspot som låter användare dela sin Internetuppkoppling mellan upp till 3 olika WiFi-enheter. Samt AirPlay som strömmar musik eller video från din iTunes-dator till iOS-enheter, helt trådlöst.

Mer information om Apple iOS 4.3 finns att hitta på Apples hemsida

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
jantangring
13 Årtal sedan

Java och Javascript är olika språk.

Och varför säger jag det, undrar du kanske?

Panta rei, svarar jag på det! Och kunde jag skulle jag ta bort detta meddelande. Men jag lyckas bara ändra det. Hittar ingen deleteknapp …

this
13 Årtal sedan

Vilken webbläsare kör Galaxy Tab då? Är det någon form av Chrome elr? Vore intressant att se hur firefox presterar på G Tab mot iPad.