Apple är inte bara världens mest värdefulla företag sett till sin aktieportfölj. Man har även en unik förmåga att få som man vill och är ett av de mest inflytesrika företagen på marknaden idag. Nu avslöjas det att Apple mer eller mindre hotade att hoppa av Intels plattformar om man inte kunde leverera kraftfulla men samtidigt strömsnåla processorer för Apples Mac-system.
De som trodde att det var en slump att Apple var först ut med Intels strömsnåla Sandy Bridge-processorer kan nog tänka om. När Apple utvecklade sin tredje generations ultratunna dator MacBook Air hade man målet klart ställt framför sig. Man ville hålla sin extremt tunna formfaktor men samtidigt öka prestandan rejält, utan att för den delen offra allt för mycket i batteritid.
Intel hade då inga processorer som var särskilt väl anpassade för detta ändamål och Apple valde att sätta hårt mot hårt i samtal med världens största processortillverkare. Enligt Greg Welch som är ansvarig för Intels Ultrabook-projekt ställde Apple ett ultimatum till Intel;
“Apple informed Intel that it better drastically slash its power consumption or would likely lose Apple’s business.”
Hotet om att hoppa av Intels plattform ska enligt Welch varit en “väckarklocka” för företaget som i maj tillkännagav sin nya strömsnåla Sandy Bridge-plattform där förbrukningen på de mobila kretsarna sänkts från mellan 35-40 watt till låga 17 watt. En plattform som man nu satsar stenhårt på med bland annat en tillverkarfond på 300 miljoner dollar för de företag som väljer att utveckla komponenter och datorer inom Ultrabook-konceptet.
17 watts Intel Core i5-2557M processor i Apple MacBook Air 13 (Bildkälla: Ifixit.com)
Apple sägs bland annat testat en ARM-baserad variant av MacBook Air, baserad på en liknande A5-krets som vi hittar i iPad 2, så hotet har troligtvis inte varit utan grund för Intels del.
Uppgifterna som kommer direkt från Intel själva säger ganska mycket om Apples tyngd på datormarknaden, men gör oss även lite frågande till Intels egen planering om man inte själva insåg intresset och vinsten i att satsa på strömsnålare kretsar med hög prestanda. Om inte annat verkar man fattat galoppen nu.
Relaterade nyheter:
- Bilder på Acers Ultrabook och pris dyker upp på nätet
- Intel släpper materialkostnad för Ultrabooks
- Apple lämnar metallsmulor åt konkurrenterna på Ultrabook-marknaden
- Intel ser Ultrabooks som en av 2000-talets största PC-lanseringar
- Apple släpper nya MacBook Air – avslutar MacBook
- Intel kämpar med att få tillverkarna att tro på Ultrabook-konceptet
- Haswell blir en SoC-design från Intel med större fokus på grafik
- ASUS planerar på att prissätta UX21 aggressivt mot Apple MacBook Air
- Intel Ultrabook – ultratunn bärbar utan att tumma på prestandan
- ASUS UX21 mäter 17mm i profil och drivs av Core i7 CPU
Gilla Apple eller ej så är det inte första gången de påverkar Intel mot det bättre. Strömsnåla modeller är ju en no-brainer för bärbara faktiskt.
Det skulle nog inte skada om AMD hade ett eget “Apple” som pushade dom lite på vissa aspekter…
Nu tror jag iofs att Intel har tekniska marginaler att minska strömförbrukningen, att öka effektiviteten på sina kretsar osv så jag tror inte att de missat att de kan göra dem strömsnålare. Man har en viss takt som man släpper produkter på och det är som vid problem med leveranser av mindre tillverkningstekniker man får nyttan av dessa marginaler när man kan fortsätta att släppa produkter som är bättre men med samma tillverkningsteknik
Gick inte Intel ut för några år sen att dom hade som utvecklingsmodell att alla funktioner som las till skulle öka prestandan dubbelt så mycket som de ökade förbrukningen. DVs effektivitetstänkandet fanns redan hos Intel baserat på läxan med P4an. Låter mer som Apple försöker skriva sin egen historia som världsförbättrare, är man någorlunda insatt vet att dom inte hade nått val än att använda Intel. AMD har inte processorerna som kan matcha Intel just nu vare sig när det gäller prestanda eller förbrukning. Så vart skulle Apple vända sig? Via? *asg* Nej, jag tror inte alls på den här… Läs hela »
Jag håller med Tempel. Jag tror nog att Intel fattar att de ska släppa strömsnåla SB-cpuer. Det handlar nog snarare om att Apple inte gillar att de är beroende av en annan tillverkare.
Om det inte passar kan de ju bygga CPUerna själva istället så får vi se hur bra det går 🙂
Apple ska ha haft seriösa planer på ARM, de första MacBook Air ryktena kretsade kring att de testade med deras egna A5 som även finns i iPad 2. A5 är inget prestandamonster men flera högpresterande ARM-processorer är under utveckling (NVIDIA Denver exempelvis).
Personligen tror jag bara det är en tidsfråga innan Apple överger x86, de bytte från Power-arkitekturen för att den inte höll måttet i varken prestanda eller strömeffektivitet och ARM ser ut att ha sina fördelar. Apple är hymlar inte heller med att man velat tillverka sina egna processorer väldigt länge.
Att säga att ARM har högpresterande processorer under utveckling är att ta i. Högpresterande med ARM mått mätt men inte jämfört med x86 Visst vill Apple ha bättre kontroll, är inte det herr Jobs nyckelord? Kontroll in i minsta detalj och de blev nog rätt hårt brända av PowerPC tiden med IBM. Men skall Apple kunna släppa några tunga arbetsstationer så är det många år framåt innan dom kan släppa x86. Är det nån som på allvar tror att ARM lägret har nått som kan konkurrera med SB-E i en nära framtid? Och Intel måste göra nått fatalt misstag för… Läs hela »