Sponsrat av KIOXIANär det kommer till att uppgradera en dator kan lagringen ofta vara en av de tråkigare delarna. Hur mycket lagring är tillräckligt, är den dyraste enheten garanterat den bästa, är NVMe-lagring för dyrt? Vi tar en titt på hur du kan välja rätt SSD till din dator så enkelt som möjligt.

SATA-baserade SSD-enheter har gradvis blivit mindre relevanta i dagens tekniska landskap. Precis som de mekaniska hårddiskarna (HDD) som en gång dominerade marknaden, har SATA-SSD-enheterna förlorat sin plats som standardval för högpresterande lagring. Detta beror huvudsakligen på den teknologiska utvecklingen och introduktionen av NVMe-enheter, som erbjuder betydligt högre prestanda till konkurrensmässiga priser.

För den som söker optimera sitt system och uppnå de snabbaste möjliga läshastigheterna, är det att föredra att installera operativsystemet på en NVMe-enhet. För att säkerställa full prestanda krävs dock att datorn är utrustad med en modern M.2-anslutning. De flesta datorer idag stödjer PCIe Gen 4-gränssnittet som tillåter läshastigheter på över 7000 MB/s. Men i de senaste plattformarna finns även stöd för PCI Gen 5 som kan ge NVMe-hastigheter på en bra bit över 10 000 MB/s. Installationen av NVMe-enheter är oavsett alltid enkel, då de ansluts direkt till moderkortet utan kablar.

Är dyrast alltid bäst?

Vid uppgradering är det vanligt att fokusera på de dyraste alternativen, men det är viktigt att förstå att det finns en punkt där prestanda per krona börjar avta. Många NVMe-enheter på marknaden erbjuder liknande prestanda inom samma generation och gränssnitt. För att göra ett välgrundat val bör man överväga faktorer som garanti, hållbarhet (antal läs- och skrivcykler) och naturligtvis priset.

Kioxia

De allra flesta NVMe-enheter på marknaden idag är ganska lika varandra när det kommer till hastigheterna de erbjuder om vi jämför enheter från samma generation med samma gränssnitt. Det som borde få mer uppmärksamhet är istället hur lång garanti en tillverkare lämnar, hur mycket en enhet kan läsa och skriva innan garantin upphör samt prislappen. Här är en snabb checklista för dig som konsument inför SSD-köpet.

  • Format: SATA-SSD och NVMe är två helt olika formfaktorer. En 2,5 tums SATA-SSD stödjs av de flesta datorer men tar plats i datorn och kräver inkoppling av kabel. En NVMe-enhet göms direkt på moderkortet och kan även användas i smidiga externa lagringschassi. Kontrollera så att ditt moderkorts NVMe-plats stödjer rätt PCIe-gränssnitt för maximal prestanda.
  • Prestanda: En NVMe erbjuder flera gånger bättre prestanda än en SATA-enhet. Här ser vi hastigheter som kan nå över 10 000 MB/s jämfört med maximalt 500-560MB/s i en SATA-SSD.
  • Pris: NVMe-enheter kan ofta vara något dyrare än en 2,5 tums SATA-baserad enhet. Vi pratar dock oftast om några få hundralappar i skillnad och prestandalyftet är som sagt desto större.
  • Rätt kapacitet: Hur mycket lagringsutrymme behöver du? Det är värt att skaffa sig lite extra utrymme än man tror man behöver. Således behöver du inte oroa dig och kan “växa in” i din SSD-enhet. Värt att tänka på är även att en SSD helst ska ha lite extra lagringsutrymme ledigt för optimal prestanda.
  • Garanti: Garantin bör alltid vara en av de viktigare aspekterna. Se till att tillverkaren lämnar så bra och lång garanti som möjligt, ett viktig tecken på enhetens hållbarhet.

En NVMe-enhet på två terabyte kan kosta över 3 000 kronor men erbjuder inte nödvändigtvis så märkbart mycket bättre prestanda än en två terabyte-enhet för cirka 2 000 kronor. Det är viktigt att din SSD håller så länge som möjligt och att din data inte riskerar att gå förlorad under så lång tid som det bara går.

Bygg din egen externa lagringsenhet

KIOXIA erbjuder även färdiga externa lagringsenheter. Exceria Plus G2 exempelvis erbjuder upp till 1 050 MB/s överföringshastigheter över USB Type-C i ett nätt format du enkelt kan ta med till jobbet eller ut på resa. En smidig lösning för extra lagringskapacitet för olika användningsområden.

För den som är en riktig power user eller helt enkelt vill vara kostnadseffektiv vid lagringsuppgraderingar finns det andra alternativ. Du kan helt enkelt bygga din egen externa lagringslösning med hjälp av en NVMe-SSD och en dedikerad kabinett med USB-anslutning. Något som kan både spara dig mycket pengar och ge andra fördelar.

Ska du köpa en laptop och vill utöka den integrerade lagringen kan det kosta så mycket som upp till 5 600 kronor för att öka kapaciteten från 1TB till 2TB.

Köper du istället en NVMe PCIe Gen 4 SSD med 2 terabyte lagring och petar in den i ett extern USB4-kabinett som detta från Satechi. Då har du helt plötsligt skapat en extern NVMe-baserad lagringsenhet med 2 terabyte utrymme och en läshastighet på upp till 3 400 MB/s (Begränsas av USB4 gränssnittet) för cirka 3 500 kronor. Då har du dubbelt så mycket extra lagring för en bråkdel av kostnaden.
Tack vare hastigheterna dagens USB-portar kan erbjuda kan du inte bara använda den externa enheten för backup utan även arbeta direkt ifrån den.

Kioxia välja rätt SSD

Förhoppningsvis har du fått lite tips på hur du själv väljer en SSD-enhet till din dator och även hur du kan skapa extra prisvärda och kraftfulla externa lagringslösningar.

Kika gärna in på Inet.se där KIOXIA, tidigare Toshiba Memory, nu har flera av sina prisvärda prestanda-enheter till kampanjpriser!

Sponsrat av KIOXIA