För processorkylning finns det ett flertal tillverkare som säljer slutna vattenkylare. Letar du efter samma kylning till ditt grafikkort har det sett ganska mörkt ut tills Arctic styrde upp det hela. Vi tar en titt på deras vattenkylare Accelero Hybrid.
– Ta mig direkt till testets sammanfattning –
Arctic har en lång historia av kraftfulla grafikkortskylare bakom sig, vem minns inte omåttligt populära Accelero S1? För den oinvigde var det en stor grafikkortskylare med heatpipes och aluminiumflänsar, precis så som vi har blivit vana att se våra processorkylare idag. Skillnaden var att Arctic var först med att erbjuda en så bra kylare till ett lågt pris, avsett för grafikkort. Det finns inte många andra konstruktioner som kan hävda sig mot det goda förhållande mellan pris och prestanda som heatpipes och aluminiumflänsar ger. Det enda andra alternativet är egentligen den slutna vattenkylningen, något som framförallt Asetek utvecklat mycket och lyckats sänka kostnaderna ordentligt på. Perfekt för användare som vill slippa krånglet med traditionell vattenkylning men ändå vill ha bättre prestanda och mer plats kring sockeln än vad en stor luftkylare ger. Därför kommer det inte som någon överraskning att Arctic tillsammans med Asetek tagit fram en sluten vattenkylare för grafikkort – Accelero Hybrid.
Accelero Hybrid ser ut att använda samma slutna vattenkylare som återfinns i Antecs Kühler 620, även den tillverkad av Asetek. Kühler 620 är en relativt välpresterande kylare men det finns kraftfullare, bland annat Antecs Kühler 920. Intressant nog har Arctic specifierat denna kylare till hela 320 watt värmekapacitet, vilket i teorin skall räcka att kyla vilket grafikkort som helst.
Vattenblocket med dess integrerade pump håller en låg profil, inte mer än 30 millimeter hög. Slanganslutningarna sitter monterade rakt in i blocket, något som passar grafikkort bättre än den annars så vanligt förekommande 90-gradersböjen på dessa sorters kylare. Monteringsbrickan ger möjlighet att montera kylaren på de flesta moderna grafikkort. Noterbart är bristen på stöd för AMD HD 7900-serien, på grund av att dessa kort behöver en speciellt fomad kylare som inte tar i deras heatspreader. Arctic säljer en separat modell kallad Arctic Hybrid 7970 med utbytt kopparbas i blocket för dessa kort.
Vattenblocket behöver ett annat utseende för HD7970 – bild till höger.
AMD | Modell: |
HD7000 | 7870, 7850 |
HD6000 | 6970, 6950, 6870, 6850, 6790, 6770 |
HD5000 | 5870, 5850, 5830 |
HD4000 | 4890, 4870, 4850 |
NVIDIA | Modell: |
GTX600 | 680, 670, 660 |
GTX500 | 580, 570, 560 |
GTX400 | 480, 470, 465, 460 |
GT | 520 |
Kylaren täcker in de flesta moderna grafikkort, även gamla godingar som HD 4850. Tänk på att tillverkare sällan specifierar kompatibilitet med samtliga kort. Det finns alltså kort som passar trots att de inte är med på listan, till exempel HD 4830 och HD 5770. Det enda man får se upp med är plastkåpan, som beroende på grafikkort kan tänkas vara ivägen.
Plastkåpan innehåller en 80 millimeter fläkt som blåser luft över spänningsdel och ramminnen på grafikkortet. Kåpan hjälper att fördela luften över kretskortet så att alla komponenter får kylning, en mycket viktigt del att tänka på vid vattenkylning då inte bara grafikprocessorn blir varm.
Fläkten till radiatorn är Arctics egna F12 120 millimeters utan PWM-styrning. Specifierad till maximalt 1350 varv per minut, 74 kubikfot per minut (125,7 m3/h) med en strömåtgång på 0,22 ampere vid 12 volt är det inget som sticker ut. Det är en ganska billig fläkt.
Kanonbra recention på något som verkar vara en mycket intressant prdukt. Det största nackdelen, är som vanligt, priset. 1000kr för en kylare är aningen saftigt kan jag tycka.
Hur lång är egentligen livslängden på en sån här?
Visst håller jag med om att ska man köpa en ny för varje grafikkort så blir det dyrt, men håller den säg 5 – 10 år så blir väl merkostnaden i längden inte mer än det premium man betalar för vanliga tredjepartskylare.
[quote name=”xemacs”]
Visst håller jag med om att ska man köpa en ny för varje grafikkort så blir det dyrt, men håller den säg 5 – 10 år så blir väl merkostnaden i längden inte mer än det premium man betalar för vanliga tredjepartskylare.[/quote]
Problemet ligger i att montera om kylaren om man använder det medföljande limmet som de flesta kommer göra. Jag tror varken våld och värmepistol är någonting som någon tycker är bra.
PA den har bilden:
Ar plastmojangen/flakten monterad? Jag vill byta kylning pa mitt 580, men jag har typ 5mm plats ovanfor kortet (rakt upp fran PCI-E-platsen sa att saga), sen kommer PSU. Alla vattenkylningslosningar har ju slangarna/nipplarna pa sidan = funkar inte for mig 🙁
[quote name=”xemacs”]Hur lång är egentligen livslängden på en sån här? Visst håller jag med om att ska man köpa en ny för varje grafikkort så blir det dyrt, men håller den säg 5 – 10 år så blir väl merkostnaden i längden inte mer än det premium man betalar för vanliga tredjepartskylare.[/quote] Bra fråga, i och med pumpen så blir livslängden begränsad i jämförelse med en luftkylare där en vanlig fläkt kan bytas ut. Hittar ingen info på Arctics hemsida, däremot har Antec specifierat sin Kühler 620 till 50 000 h MTBF. Med andra ord en bit över 5 år… Läs hela »
Om jag har radden i fronten (ej optimalt men battre an inget) sa kan slangarna dras langs med grafikkortet, fram i chassit, da ar det inga problem. Eller om man kan dra dom runt graffet, mot front av chassi, u-svang runt grafikkort, till baksidan av chassit.
Hur langa ar slangarna_
Grym recension Marcus! Det var länge sen man höll på med detta men man blir ju inte annat än nyfiken när man börjar läsa om detta. Härligt!
[quote name=”fackamato”]Om jag har radden i fronten (ej optimalt men battre an inget) sa kan slangarna dras langs med grafikkortet, fram i chassit, da ar det inga problem. Eller om man kan dra dom runt graffet, mot front av chassi, u-svang runt grafikkort, till baksidan av chassit.
Hur langa ar slangarna_[/quote]
Slangarna är 416 mm långa, lite mer tekniska data står på förpackningen
tror inte du kan dra dem “runt” grafikkortet, för korta för det. Dock jäkligt böjliga och mjuka till skillnad från Corsair H70s hårda plastslangar.