Arctic Accelero Hybrid testad – vattenkylning för grafikkort

8

Montering

detaljer2

Med kylaren får man ett antal tillbehör. Framförallt en mängd olika små kylflänsar tänkt att sättas på minneschip och mosfets i spänningsdelen. Med alla olika storlekar tvekar vi inte på att det ska gå att pussla ihop kylning till vilket grafikkort som helst. Till detta hänger det även med en liten vit tub temriskt ledande lim. Man måste alltså limma fast flänsarna mot minneschippen, en metod som gör det svårare att återställa kortet jämfört med det förapplicerade klister som annars är vanligt. Fördelen är att flänsarna sitter mycket bra utan risk att ramla av. En kromad backplate, mitten av bild, monteras bak på grafikkortet för att stödja upp kretskortet.

Utöver detta kommer en tub MX-4, diverse distanser och brickor, små klisterremsor som förhindrar kortslutning kring kylflänsarna och en adapter, 4-pin molex till grafikkortsfläktkontakt. Något som vid en första anblick ser helt onödigt ut är det räfflade plåtblecket för en kortplats. Det är troligtvis för att ge en väg ut för luften genom kåpan om man kyler ett singleslot grafikkort, för de flesta användare kommer denna alltså ligga orörd. Onekligen har Arctic tänkt på det mesta, till och med en pappersmall att använda vid montering för att förhindra att man sätter kylflänsar ivägen för vattenblocket.

front3

Nvidias GTX 680 av referensdesign får ställa upp på montering av kylaren. Som med de flesta grafikkort idag är det en hel del skruv som ska lossas. Vi räknade till 21 stycken, varav två  lokaliserade mellan videoutgångarna på kortsidan. 

front_4

Arctic rekommenderar att man använder ett suddgummi för att göra rent resterna från värmekuddarna. När väl det är gjort så läggs en liten klick av limmet på varje minneschip och mosfets innan flänsarna försiktigt pressas dit. Här användes inte den medföljande pappersmallen, som ska positioneras in mot skruvhålen runt gpun. Det är en bra tanke av Arctic men då kylflänsarna är av samma storlek som minneschippen finns det ingen risk att de kommer mot vattenblocket om man noggrannt positionerar flänsarna mot minneschippen. Däremot kan mallen underlätta en rakare, snyggare placering. Det finns flera möjliga sätt att montera kylflänsarna men detta passade bra och dessutom utan någon tydlig risk för kortslutning, så vi slapp använda de medföljande självhäftande remsorna. Vill man vara helt säker kan man sätta dessa runt mosfets till höger på kortet, men se till så att kylflänsarna får kontakt ordentligt!

brickor_pump skruv_block

Innan vi monterar vattenblocket med den integrerade pumpen i höljet placerar vi ut de 3 stycken svarta gummibrickorna. Dessa minskar vibrationer som annars fortplantas genom plastkåpan och kan ge upphov till störande ljud. Själva vattenblocket skruvas sedan fast med 4 skruv i kåpan. Det är självgängande skruv, så man får dels ta i en hel del för att få ned dem hela vägen, dels ger det en begränsad livslängd på gängorna. Å andra sidan finns det ingen anledning att skruva loss vattenblocket igen när man väl satt dit det. 

slangar_skruv  pciekontakt 

Slangarna sätts på ett speciellt sätt när kylaren anpassas för GTX 680, för att inte krocka med de höga pci express-kontakterna. Med andra grafikkort kan båda slangarna dras genom de avsedda skårorna i kåpan. Slangarna fixeras sedan genom ett par stora brickor. Resultatet blir en mycket tight passform runt pci express-kontakterna, både vad gäller slangar och plastkåpa. Det försvårar isättandet av strömsladdar men slangarna är mjuka och böjbara så det blir inget större problem.

backplate_1

backplate_2

Nu räcker det med 4 skruv för att fästa kylaren mot grafikkortet. Innan vi skruvar dit backplaten skall det placeras ut plastdistanser, de 4 små svarta som följer med. Även skumgummibiten är mycket viktig att komma ihåg, den skyddar de små komponenterna på kretskortet från att krossas när man skruvar dit backplaten. Den har en självhäftande sida och klistras fast mot centrum på backplate. 

bacplate_mont_2

utblas_arctic

Plastkåpan leder luften längs med hela grafikkortet

 En svensk manual för montering finns att ladda ned på Arctics hemsida, här.

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
-Tjalve-
-Tjalve-
12 Årtal sedan

Kanonbra recention på något som verkar vara en mycket intressant prdukt. Det största nackdelen, är som vanligt, priset. 1000kr för en kylare är aningen saftigt kan jag tycka.

xemacs
12 Årtal sedan

Hur lång är egentligen livslängden på en sån här?

Visst håller jag med om att ska man köpa en ny för varje grafikkort så blir det dyrt, men håller den säg 5 – 10 år så blir väl merkostnaden i längden inte mer än det premium man betalar för vanliga tredjepartskylare.

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

[quote name=”xemacs”]
Visst håller jag med om att ska man köpa en ny för varje grafikkort så blir det dyrt, men håller den säg 5 – 10 år så blir väl merkostnaden i längden inte mer än det premium man betalar för vanliga tredjepartskylare.[/quote]
Problemet ligger i att montera om kylaren om man använder det medföljande limmet som de flesta kommer göra. Jag tror varken våld och värmepistol är någonting som någon tycker är bra.

fackamato
12 Årtal sedan

PA den har bilden:comment image

Ar plastmojangen/flakten monterad? Jag vill byta kylning pa mitt 580, men jag har typ 5mm plats ovanfor kortet (rakt upp fran PCI-E-platsen sa att saga), sen kommer PSU. Alla vattenkylningslosningar har ju slangarna/nipplarna pa sidan = funkar inte for mig 🙁

fackamato
12 Årtal sedan

Om jag har radden i fronten (ej optimalt men battre an inget) sa kan slangarna dras langs med grafikkortet, fram i chassit, da ar det inga problem. Eller om man kan dra dom runt graffet, mot front av chassi, u-svang runt grafikkort, till baksidan av chassit.

Hur langa ar slangarna_

Alex Kappel
Alex Kappel
12 Årtal sedan

Grym recension Marcus! Det var länge sen man höll på med detta men man blir ju inte annat än nyfiken när man börjar läsa om detta. Härligt!