Under hösten kommer Google sjösätta Android 14 och nu ska vi gå igenom de största nyheterna som inkluderas i det kommande operativsystemet för smartphones.

Säkerhet

Android 14 har ett stort fokus på ökad säkerhet. Google kommer bland annat göra det omöjligt för användare att ladda ner och installera gamla appar. Vi pratar då applikationer som är skapta för Android 5.1 eller äldre. Denna blockad har enligt Google införts då malware och virus ofta har siktet inställt på gamla gränssnitt som äldre appar använder.

Äldre applikationer som redan är installerade på en telefon som uppdateras till Android 14 kommer att finnas kvar. Google kommer alltså inte rensa ditt app-bibliotek om du använder en eller flera gamla applikationer.

Dela inte alla foton med appar

I dagsläget ger Android användare valet att dela eller att inte dela videos och foton med vissa applikationer. I nästa upplaga av operativsystemet kommer det vara möjligt att välja specifika foton eller videos som en applikation ska ha tillgång till. Du slipper då dela alla dina foton med en applikation.

Liten uppdatering till PIN-koder

Android 14 låter dig stänga av animationer för inmatning av PIN-koder. Säg att du sitter på bussen eller tåget och ska låsa upp din telefon med hjälp av PIN-koden du ställt in. Någon bakom dig kan enkelt se och minnas koden. Det är särskilt enkelt tack vare den visuella återkoppling som ges när du klickar på siffrorna. Nu kommer det alltså finnas en inställning för att stänga av den animationen, för att förhoppningsvis göra det svårare för den som tjuvtittar.

Info om ny integritetspolicy

I dagsläget är det inte självklart att en applikation låter användare veta att de uppdaterat sin policy kring användares privata data. Detta kommer dock att ändras med Android 14 då operativsystemet i sig kommer ge användare en notis om att förändringar har genomförts för en app.

Hejdå lösenord

Google siktar även på att introducera ett nytt gränssnitt som tillåter applikationer att lagra krypterade passkeys istället för operativsystemet. Det låter tredjepartsapplikationer synkronisera passkeys mellan plattformar.

Ett mer personligt Android

Android 14 kommer att göra det enklare för dig att anpassa utseendet på ditt operativsystem. Med Android 14 går det att skaffa nya typer av bakgrundsbilder och låsskärmar.

Google bekräftade vid IO 2023 att användare kommer kunna fortsätta använda egna bilder som bakgrund men att operativsystemet nu kan skapa en effekt för parallaxskrollning. Något som ger en djupeffekt och således får bilder att se häftigare ut som bakgrunder.

Google visade även hur användare kommer kunna skapa nya bakgrundsbilder med emojis, färger och tecknade karaktärer som kan arrangeras på olika vis för att skapa en helt unik bakgrundsbild.

Det tredje nya systemet för bakgrundsbilder som visats upp är AI-baserat och kan generera en bakgrundsbild utifrån text som matas in av användaren. Denna funktion kommer däremot inte att vara en del av Android 14 vid lansering utan kommer att lanseras vid ett senare tillfälle.

Fler möjligheter för tillgänglighet

Android 14 kommer att lägga till dedikerade inställningar för hörapparater. Något som förhoppningsvis innebär enklare parkoppling mellan en Android 14-enhet och hörapparater.

Större text

Google introducerar också icke-linjär ökning av textstorlek. Android 14 kommer kunna öka storleken på text upp till 200 procent. Detta kommer däremot kunna appliceras dynamiskt tack vare sin icke-linjära natur. Detta innebär att till exempel rubriker inte kommer att bli gigantiska och inte synas i sin helhet på mobilskärmen, då de redan är tillräckligt stora och således inte behöver förstoras.

Bättre ljud och snyggare skärmdelning

Två spännande nyheter i Android 14 är att operativsystemet kommer med stöd för förlustfritt ljud via USB-C. Detta betyder att användare som nyttjar en tjänst som erbjuder just förlustfritt ljud kan avnjuta extra detaljrikedom i ljudet via hörlurar kopplade till telefonens USB-C-port. En dongel kommer självfallet behövas men det är fortfarande en mycket välkommen nyhet.

Google har även bekräftat att användare kommer kunna spela in sina skärmar utan att få med precis allt som ploppar upp. I Android 14 kommer användare kunna välja att bara spela in från en specifik applikation. Det betyder att du kan spela in ett videoklipp från App X utan att en jobbigt pop-up från App Y dyker upp mitt i videon.

När släpps Android 14?

Google har inte satt ett lanseringsdatum för Android 14 men lanseringen lär inträffa någon gång under hösten, om Google följer sitt traditionella schema. Efter Googles lansering följer tillverkares lanseringar som brukar pågå i ungefär ett halvår. Om din telefon kommer att få tillgång till Android 14 beror på din tillverkares policy.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid