Söker du grafikkort för att specifikt spela Apex Legends vid full-HD upplösning? Det bästa valet är inte nödvändigtvis det dyraste och AMD:s grafikkort ligger ofta lite i framkant jämfört med Nvidia om vi ser på vad som finns på marknaden just idag.

Apex Legends fortsätter vara en väldigt populär speltitel med miljontals spelare varje månad. Nu ska vi ta tag i frågan om vilket grafikkort spelare som känner för att delta i de actionspäckade matcherna borde sikta in sig på för bästa upplevelse.

I denna artikel kommer vi fokusera på att hitta ett grafikkort för Apex Legends i den mest använda upplösningen hos Steam-användare: 1 080p. Över 60 procent av alla som deltog i Steams senaste hårdvaruundersökning spelar i 1 920 x 1 080 pixlar. Upplösningar som 1 440p och 4K har 12,49 respektive 2,75 procent av alla användare på plattformen. Även om Apex Legends inte spelas via just Steam ger plattformen en god översikt till vad för hårdvara och upplösning de flesta använder sig av.

Du klarar dig utan jättedyrt grafikkort

Då återstår det alltså att hitta det grafikkort som ger spelare mest ”bang for the buck” eller prestanda per krona i 1 080p-upplösning. Detta gör vi genom att läsa och titta på en rad recensioner av olika grafikkort där just Apex Legends varit en del av prestandatesterna. Något ni läsare slipper göra då vi på redaktionen spenderar ett par timmar med att göra just detta.

Apex Legends

Oftast är det ett grafikkort som dyker upp i rekommendationerna: AMD Radeon RX 6650 XT. Detta är ett av AMD:s grafikkort för mellansegmentet ur föregående generation. Trots att det inte är baserat på den allra senaste generationens hårdvara är det fortfarande väldigt konkurrenskraftigt. Varken AMD eller Nvidia har i skrivande stund lanserat några grafikkort baserade på de senaste arkitekturerna i denna prestandaklass.

Rent generellt krävs det inte ett grafikkort ur den absoluta toppklassen för att spela Apex Legends. Det är inte den mest lättdrivna speltiteln som finns men är inte heller ett spel som nödvändigtvis får en dator att gå på knäna. Allt beror självklart på vilka preferenser man personligen har när det kommer till antalet bildrutor per sekund (FPS) som man vill ha samt hur högt man vill skruva upp grafiken. För att bara spela spelet i 1 080p med 60 bildrutor per sekund krävs det absolut inte någon överdrivet dyr hårdvara.

Apex Legends

Nvidias grafikkort Geforce RTX 3060 och RTX 3060 Ti som också ingår i föregående generation erbjuder båda imponerande prestanda. Tar vi däremot och kollar på Prisjakt ligger det billigaste RX 6650 XT cirka 600 kronor under den billigaste RTX 3060-modellen. Asus är även ett mer välkänt varumärke än Palit vilket kan kännas betryggande för många. RTX 3060 Ti är som tidigare nämnt ett bra alternativ men för 400 kronor mindre kan man istället lägga vantarna på ett Radeon RX 6700 XT som är den direkta utmanaren till Ti-modellen. Radeon RX 6700 XT erbjuder även fyra gigabyte mer videominne för totalt 12 GB. Vilket kan bli väldigt trevligt att ha i framtiden då spel börjar kräva mer och mer minne.

Kort och gott: Rätt grafikkort för Apex Legends

Ser vi då till systemkraven för Apex Legends, vad olika recensenter som relativt nyligen testat spelet med flera olika grafikkort säger och hur prissättningen i Sverige ser ut idag har vi en klar vinnare. Vill du spela Apex Legends i 1 080p-upplösning är AMD Radeon RX 6650 XT det mest logiska valet av grafikkort. För den som har möjligheten att lägga ut lite extra pengar för mer prestanda och tolv gigabyte videominne istället för åtta finns även RX 6700 XT för cirka 1 300 kronor mer.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid