HDMI 2.1 är här. Vad har den nya standarden och är utrustning med äldre HDMI 2.0-teknik nu uråldrig och bör uppgraderas snarast?

Vad får HDMI 2.1 att svinga hårdare?

Den mest uppenbara skillnaden mellan HDMI 2.1 och tidigare versioner är bandbredden. Hos HDMI 2.1 rör det sig om maximalt 48 Gbps, med vissa enheter som nöjer sig med 40 Gbps. Det är något som öppnar för till exempel högre bildupplösningar. HDMI 2.1 kan leverera upp till 10K-upplösningar eller 4K-upplösning med 120 bildrutor per sekund.

Detta är dock bara en av nyheterna med den nya standarden. Den inkluderar också en rad nya tekniker för att höja upplevelsen i film, spel och även när det kommer till ljud och musik.

Dynamisk HDR

High Dynamic Range (HDR) är ingenting nytt hos TV-apparater eller bildskärmar. Dolby Vision har däremot varit ensam om att erbjuda dynamisk HDR. Till skillnad från statisk HDR, som ger instruktioner om en hel films HDR-egenskaper, kan dynamisk HDR-teknik appliceras på enskilda bildrutor.

Dynamisk HDR behöver inte applicera HDR på en scen som inte behöver den extra ljusstyrka finns i en annan del av samma film och undviker således att förlora kvalitet.

Variable Refresh Rate

HDMI 2.1 kommer även med variabel uppdateringsfrekvens. Med denna teknik kan en TV-apparat eller bildskärms uppdateringsfrekvens dynamiskt höjas eller sänkas beroende på innehållet.

Detta är något som kan hjälpa till både vid spel och film. I spel är det alltid trevligt att ha högre uppdateringsfrekvens om konsolen eller grafikkortet i fråga kan trycka ut ett högre antal bilder per sekund. I film kan en sänkt uppdateringsfrekvens förhindra så kallad tearing, en åkomma där en bildskärm inte hinner med att visa alla bildrutor som matas in och istället kan få dessa att överlappa för otrevliga visuella avvikelser.

Smidigare ljud med eARC

Tekniken Audio Return Channel (ARC), som introducerades med HDMI 2.0, får en förbättrad uppföljare med 2.1. Den kallas kort och gott Enhanced Audio Return Channel (eARC). Skillnaden är att ljudet som reser mellan en TV-apparat och till exempel en soundbar eller receiver har större bandbredd. Detta innebär att vi inte längre behöver dras med ljudsignaler som komprimeras som ett resultat av för låg bandbredd. Nu är det möjligt att till exempel få en högupplösta ljudsignal via Dolby Atmos.

eARC låter även användare snygga upp i TV-hyllan. Detta då det nu är möjligt att koppla fler enheter till TV-apparaten och köra en ensam HDMI-kabel mellan TV och soundbar, receiver eller dylikt.

QMS, ALLM och QFT

Andra tekniker som HDMI 2.1 erbjuder är till exempel Quick Frame Transport. Det är ytterligare en teknik som tar vara på standardens ökade bandbredd. Detta leder till att bildrutor som skickas från till exempel en spelkonsol eller dator inte tar lika lång tid att komma fram till TV-apparaten eller bildskärmen. Resultatet är lägre input lag i till exempel speltitlar som kräver hög reaktionsförmåga.

Quick Media Switching gör HDMI till en lite smidigare teknik. Precis som namnet indikerar så behöver användare inte längre dras med en svart skärm under en kort stund när den aktiva ingångskällan byts.

Auto Low Latency Mode är ytterligare en teknik som spelfantaster kan komma att uppskatta. Denna teknik säger åt din TV eller bildskärm att den aktiva ingångskällan är en spelkonsol eller dator. Detta kan resultera i att TV-apparaten eller bildskärmen automatiskt inaktiverar alla metoder för bildbehandling som kan resultera i ökat input lag. Denna teknik kan i princip ses som en modern ersättare till Game Mode, som funnits i TV-apparater i många år.

Behöver jag verkligen HDMI 2.1?

De punkter vi gått igenom i denna artikel är klart värda att ha i åtanke när det kommer till att införskaffa en ny TV-apparat eller bildskärm. Du bör alltid ställa dig frågan om du faktiskt behöver och skulle dra nytta av de nya teknikerna. Sitter du till exempel med en TV som införskaffats de senaste åren och som erbjuder 4K-upplösning och/eller HDR, ser du sannolikt ingen större skillnad i mycket vanligt TV-material. Är du däremot någon som ofta spelar på din TV, kräver Dolby Vision-nivå hos HDR-funktionen eller Atmos-ljud, kan en TV-apparat eller bildskärm med HDMI 2.1 vara värd att överväga.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid