Står du inför ett köp av en ny TV är det inte bara att hitta rätt modell för dig som gäller. Hur stor TV borde du ha? Troligen större än du tror, vi berättar varför!

Hur stor TV ska jag ha?

Att lista ut hur stor din TV borde vara är faktiskt förvånansvärt enkelt om man ska följa branschens standard: avståndet mellan dig och din TV ska vara 1,2 gånger TV-apparatens storlek på diagonalen.

Säg att du köper en 65 tum TV. Om du räknar på 65 gånger 1,2 blir det 78 tum, eller 198 centimeter. Det optimala avståndet från en TV på 65 tum är alltså lite mindre än två meter. Detta blir resultatet av att en TV bör ta upp cirka 40 grader av ens synfält för den mest omslutande upplevelsen, utan att det blir så stort att man inte kan hålla koll på hela bilden samtidigt. Det blir biokänsla hemma, HEMMABIO!

Rätt storlek och avstånd för din hemmabio

För de vanligaste TV-storlekarna lyder de rekommenderade avstånden som följande:

43 tum: 1,4 meter.
55 tum: 1,7 meter.
65 tum: 2 meter.
75 tum: 2,3 meter.
85 tum: 2,6 meter.
90 tum: 2,75 meter.

Värt att påpeka är att medan dessa avstånd är de rekommenderade optimala avstånden mellan dig och din TV, finns det ingent som säger att din upplevelse blir helt förstörd om du skulle vara lite längre ifrån eller närmare din TV. Dessa siffror är just rekommendationer. Skulle du ha ett avstånd på fem meter mellan soffan och TV-bänken behöver du inte en 180 tum stor TV för en bra upplevelse. Fundera kanske istället på att flytta om i ditt TV-rum för att få ett mer passande avstånd.

Tänk också på att du ska få plats med din nya TV. Rätt avstånd mellan TV och soffa hjälper inte mycket om din nya TV fysiskt inte får plats i din TV-möbel eller mot väggen tänkt ha TV:n. Det viktiga är att ta dessa rekommendationer och försöka hitta en balans mellan skärmstorlek och avstånd medans du fortfarande får plats med TV:n och kan möblera på ett sätt som du trivs med.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid