Nu drygt två månader efter slutförandet av SMPC2003 har vi återigen tagit kontakt med vinnarena i tävlingen för att ställa dem lite frågor om deras deltagande och självklart deras tanker om sina triumfer som svenska mästare. För de som inte har hängt med under tävlingens gång är SMPC2003 ett officiellt svenskt mästerskap i datorprestanda och består av två delkategorier/grenar, 3Dmark 2001 SE-prestanda och procentuell överklockning.

Tävligen startade den tredje november då vi började ta emot anmälningar till tävlingen och den 1 December började vi ta emot resultat från deltagarna. Den 31 December kl 23.59 avslutades tävlingen och inga nya resultat togs emot efter denna tidpunkt.
Efter genomgående verifieringar av resultat och deltagare kunde vi slutligen tillkännage vinnarna i SMPC2003 i slutet av januari. De två som till slut tog hem segrarna var Jimmie Knutas (aka Stinger) i 3Dmark 2001 SE och Christoffer Krook (aka Krook) i Procentuell överklockning.

Utan ytterligare dröjesmål är det så dags att höra vad våra vinnare har att säga såhär en månad efter tävlingens slut.


Jimmie Knutas var vinnaren i 3Dmark2001SE, build 330 i SM i datorprestanda år 2003 med 29825 poäng.
Här följer en intervju med våra frågor till mästaren:

[NH]: Först och främst grattis till förstaplaceringen i Prestanda-SM 2003. Hur känns det nu att vinna andra året i rad, kommer det här bli en tradition?
[JK]:Tack så mycket och det känns mycket bra att vinna igen men vi får se om det blir en tredje gång beror lite på vad det kommer för hårdvara och hur mycket tid som blir över att lägga på detta.

[NH]:Kan du beskriva dig själv lite för läsarna, ålder, sysselsättning och övriga hobbys?
[JK]:Jag heter Jimmie Knutas är 39 år och jobbar som nätverkstekniker i Stockholm på fritiden så pular jag gärna med datorer (mest vintertid) och på sommaren så gillar jag att vara ute på sjön med båten och bada samt fiska.

[NH]:Vad hade du för förväntningar inför årets tävling och vad hade du för farhågor?
[JK]:Mina förväntningar var naturligtvis att vinna men det var duktigt motstånd i år trodde tom ett tag att jag skulle få ge mig mot McMurpy.

[NH]:Vad var det största hindret i år för dig?
[JK]:Det största hindret i år var prommyn som kylde grafikkortet men det fixades till av min kompis Zejtan från techsweden.org som gav den en omgång med fingas så den presterade till slut över förväntan. All kred till Zejtan utan honom så hade det varit tungt att vinna.

[NH]:Alla är säkert sugna på att veta vad den Svenske mästaren har i sin burk. Kan du beskriva dina systemspecifikationer i detalj?
[JK]:Jag provade ett gäng saker innan jag var riktigt nöjd men slutligen så blev det följande saker.

Moderkort:
Shuttle AN50R volt och vmem-moddat
Cpu: Amd A64 3200+ Kyld med R404 prommy
Ram: Kingston HyperX Khhx3200/256 2x256mb
Grafikkort: Powercolor 9800xt Volt och Vmem-moddat, kyld med Zejtan-moddad
R507 prommy
Hårddisk: Seagate 6.4GB
Cpu:n kördes i 2760MHz och grafikkortet i 631/472MHz.

[NH]:Hur mycket har din utrustning/dator kostat totalt?
[JK]:I år har www.datorbutiken.com varit med och sponsrat men det har kostat en hel del ändå som jag helst inte vill tänka på ens.

[NH]:Är det system du använde vid SMPC2003 ditt primära system eller använder du en annan dator för vardagligt bruk? I så fall vad för dator?
[JK]:Jag använder en annan dator för vardagligt bruk normalt men det händer även att jag använder ”Benchdatorn”.

[NH]:Du som redan verkar ha allt och lite till när det kommer till datorprylar, vad kommer hända med det förstapris du vunnit?
[JK]:Den kommer jag nog att sätta ihop en speldator av.

[NH]:Har du haft samarbete med något företag i årets tävling?.
[JK]:Ja www.datorbutiken.com har varit med och sponsrat mig på hårdvara vilket jag är väldigt tacksam för och hoppas att vi kan göra om det nästa år.

[NH]:Trodde du själv att du skulle vinna i år igen?
[JK]:Jag var lite orolig ett tag men det gick över, sen var det bara vinst som gällde.

[NH]:I vilka klockfrekvenser kör du ditt system i till vardags?
[JK]:Lite
beroende vad jag skall göra men är det mest surfning så räcker
det med att sänka grafikklocken lite sen är det bara att köra.

[NH]:Vad tycker du om 3Dmark2001, var det rätt att vi hade detta som tävlingsmoment i år igen? Om ja tror du att det kommer vara läge att välja denna gamla version igen i nästa Prestanda-SM (2004)?
[JK]:Jag tycker definitivt det var ett klokt beslut och jag hoppas ni väljer det även nästa år.

[NH]:Vad fick dig att delta i tävlingarna även detta år, vad var det som gjorde att du beslöt dig för att vara med?
[JK]:Jag gillar att pressa sakerna till max och jag kände att jag hade en chans på förstaplatsen.

[NH]:Vad är enligt dig den största anledningen till att man överklockar?
[JK]:Gratis prestanda samt att det är kul och se hur högt man kan komma.

[NH]:Råkade du ut för några problem under tävlingarnas gång som någon gång hotade ditt tävlande? Utrustning som fallerade eller andra problem?
[JK]:Ja
ett par gånger så brände jag processorer. Den sista var i
slutet på December när det skulle avgöras så det blev
lite nervöst ett tag.

[NH]:Vad tror du det var som avgjorde tävlingen, vad anser du var ditt avgörande knep?
[JK]:Att
jag var snabbast, näe envishet är nog det avgörande knepet
att aldrig ge sig.

[NH]:Att överklockningsentusiaster är bland de mest pålästa och kunniga inom datorer är väl känt, hur mycket tid har just du lagt för att få den bakgrundsinformation och kunskap som krävs inför ett SM? Hade du någon plan för vilka områden du behövde läsa på om osv.?
[JK]:Jag tillbringar ungefär 2-3 timmar varje dag på olika forum där jag försöker snappa upp det mesta som man kan ha nytta av.

[NH]:Jobbar du idag på någon hemsida eller är du med i något 3Dmark-team eller liknande och i så fall var eller vilket?
[JK]:Jag jobbar på en hemsida www.stinger.st där jag tyvärr ligger lite efter pga tävlingen men jag skall uppdatera den nu när det blir tid över och jag är med i techsweden.org 3dmark team vilket jag inte ångrar att jag gick med i underbara killar och ett superbra forum.

[NH]:Hur länge har du engagerat dig i överklockning och prestanda?
[JK]:Jag har nog överklockat sedan –94 tror jag.

[NH]:Vad upplevde du var de största riskerna och problemen med överklockningen och tävlingsmomenten?
[JK]:Största risken är kondens av kylningen samt att inte låsa datorn i nature 🙂

[NH]:Kände du någon gång under tävlingarna att du hade vittring på förstaplatsen?
[JK]:Hela tiden.

[NH]:Det finns många nybörjare som nyfikna inom överklockning av datorer runtom i Sverige. Har du några generella tips eller råd att ge till nybörjarna inom överklockning?
[JK]:Som jag skrev tidigare, tillbringa lite tid forum och tänk innan man gör något för det blir dyrt att vara efterklok.

[NH]:Vill du avslöja vad du tror blir den vinnande strategin i nästa års tävlingar?
[JK]:Massor av kyla.

[NH]:Förra året frågade vi oss hur det kändes att vara en av de två som för första gången vann ett Svenskt mästerskap i datorprestanda. Nu när du även tagit hem segern i andra mästerskapet i rad måste vi såklart fråga dig vad detta ger för effekter och känslor. Känns det bara skönt att lyckas med bedriften att försvara sin titel eller känns det som att trycket ökar inför nästa års tävling?
[JK]:Trycket ökar nog det tror jag men det var skönt att vinna en gång till, det bevisar ju att det inte bara var tur förra året när man kan göra om det.

[NH]:Till sist avslutar vi med den obligatoriska frågan, tror du att du kommer att försvara din SM-titel i nästa SM och bärga en tvättäkta trippel?
[JK]:Vi får se just nu är jag inte säker, jag skall bli pappa i april så jag vet inte hur pass mycket tid det blir över, men som sagt vi får se.

Till slut vill vi tacka Jimmie för att han tog sig tid att svara på våra frågor och gratulera till vinsten i SMPC2003 men även önska lycka till med sitt kommande faderskap!


Christoffer Krook var vinnaren av den procentuella överklockningen år 2003. Han använde sig utav en Duron 650 som han fick upp i hela 1453MHz med hjälp utav flytande kväve. Här följer en intervju med våra frågor till mästaren:

[NH]:Först och främst grattis till förstaplaceringen i Prestanda-SM 2003. Hur känns det att ha vunnit, vad är din första kommentar till vinsten?
[CK]:Tack så mycket, det känns jättebra faktiskt. Ny kylning, trevligt! 😉

[NH]:Vad fick dig att delta i årets tävling, vad var det som gjorde att du beslöt dig för att vara med?
[CK]:Jag hade nog bestämt mig redan efter SMPC2002 att jag skulle vara med i SMPC2003 (om det nu skulle bli något) och göra ett seriöst försök med LN2.

[NH]:Vad var det största hindret för dig under tävlingens gång?
[CK]:Att det blev på tok för kallt. Jag och Peter Ekmarker (som assisterade mig och för övrigt kom på en stark andraplats i 3dmark01-klassen) fick värma kondningarna och cpu-behållaren med en riktigt retro hårtork mellan varven, haha. Ja alla sätt är bra utom de dåliga. 😉

[NH]:Alla är säkert sugna på att veta vad den Svenske mästaren har i sin vinnande burk. Kan du beskriva dina systemspecifikationer i detalj?
[CK]:
Systemspecifikationerna var följande:

Duron 650 AKCA 0042
Abit KX7 KT333
Samsung pc2100 DDR
Antec Truepower 550w
Matrox G100

[NH]:Hur mycket har din utrustning/dator kostat totalt?
[CK]:Förberedelserna inför SM kostade mig ~1000kr

[NH]:Är det system du använde vid SMPC2003 ditt primära system eller använder du en annan dator för vardagligt bruk? I så fall vad för dator?
[CK]:Datorn som var med i SM var lite komponenter jag hade liggandes, plus lite andra delar som jag var tvungen att köpa för att kunna få ihop en komplett rigg.

Min workstation består av följande komponenter:
Barton 2500+
Abit NF7-s 2.0
256mb TwinMos Winbond (BH-5)
Sapphire Radeon 9500np Atlantis

[NH]:Överklockar du ditt vardagliga system och i så fall i vilken grad?
[CK]:Jodå, det var längesedan jag körde ett helt oklockat system, överklockningen känns som en självklarhet.
Min 2500+ ligger för tillfället på 2350mhz (235*10, 1:1) och mitt radeon körs i 400/580.

[NH]:Då flytande kväve knappast passar i ett vardagligt system får vi gissa att vinsten i Prestanda-SM 2003 (VapoChill XE) kommer användas för att kyla ditt primära system? Om inte vad kommer hända med det förstapris du vunnit?
[CK]:Den kommer definitivt att användas, jag är både i behov av nytt chassi samt ny kylning.

[NH]:Procentuell överklockning är tänkt att vara en något mindre resurskrävande tävlingskategori men vi undrar om du samarbetat med någon under tävlingens gång? Företag, butik eller liknande för att få fram den rätta hårdvaran.
[CK]:Peter Ekmarker (som tog en stark andraplats i 3Dmark01-klassen) hjälpte till att skaffa en processor, flytande kväve samt assisterade med filmkamera och upphällning av Ln2 under tävlingen enormt stort tack till honom!
Markus Ålind (QazTaz, vinnare av Procentuell överklocknings-klassen i SMPC2002) får inte glömmas, det var hans cpu-behållare jag använde (som jag fortfarande inte betalat ;)) stort tack till Markus!

[NH]:Vad är enligt dig den största anledningen till att man överklockar?
[CK]:Gratis prestanda skulle jag tro, det är min största anledning iallafall.

[NH]:Kan du beskriva dig själv lite för läsarna, ålder, sysselsättning och övriga hobbys?
[CK]:18år, fyller 19 om någon vecka, pluggar på estetiska programmet bild och formgivning andra året här i Sundsvall, då jag inte är i skolan hittar man antagligen mig sittandes på ett café med en kopp kaffe i handen och en cigg i den andra, haha. under sommrarna lägger jag överklockning och hårdvara åt sidan och åker runt på diverse festivaler och liknande. på helger och lov brukar bli något krogbesök då och då samt att jag brukar träffa vännerna för att prata skit och umgås.

[NH]:Råkade du ut för några problem under tävlingarnas gång som någon gång hotade ditt tävlande? Utrustning som fallerade eller andra problem?
[CK]:Det hela började med att vi knäckte coren på en Duron 700 som fick agera testobjekt, sedan då vi började med Duron 650’n fick vi värma kondensatorerna samt behållaren på cpun med hårtorken då och då, men annars gick det jättebra ända tills den dog vid 1453.8mhz

[NH]:Vad tror du det var som avgjorde tävlingen, vad anser du var ditt avgörande knep?
[CK]:Flytande kvävet, helt klart.

[NH]:Att överklockningsentusiaster är bland de mest pålästa och kunniga inom datorer är väl känt, hur mycket tid har just du lagt för att få den bakgrundsinformation och kunskap som krävs inför ett SM? Hade du någon plan för vilka områden du behövde läsa på om osv.?
[CK]:Oj, jag har varit intresserad av hårdvara ett bra tag, registrerade mig på sweclockers.com’s forum sommaren 2000 och på den vägen är det.

[NH]:Jobbar du idag på någon hemsida eller är du med i något 3Dmark-team eller liknande och i så fall var eller vilket?
[CK]:Jag är medlem i TechSwedens (www.techsweden.org) 3Dmark-team. inte för att jag har något maffigt resultat att flasha med, utan mest för det trevliga folket.

[NH]:Hur länge har du engagerat dig i överklockning och prestanda?
[CK]:Sedan jag fick veta att man kunde överklocka tror jag, haha.

[NH]:Vad upplevde du var de största riskerna och problemen med överklockningen och tävlingsmomenten?
[CK]:Det var nog det flytande kvävet, det hade jag verkligen respekt för, absolut inget jag skulle vilja råka spilla över mig. hårdvaran var ganska skitsamma om den gick sönder eller ej.

[NH]:Kände du någon gång under tävlingarna att du hade vittring på förstaplatsen?
[CK]:Kollade topplistan med jämna mellanrum samt att jag hade kontakt med några av de största hoten (OCnBurn och de andra filurerna) men var orolig ända fram till att Anton aka Woxxman berättade att jag vunnit.

[NH]:Resultaten för årets tävling i Procentuell överklockning är faktiskt lägre än förra året. Vad tror du att det kan bero på och känns det som att du personligen fått lite av en promenadseger?
[CK]:Jag har faktiskt ingen aning om vad det kan bero på och jag bara väntade på att någon skulle klämma till med ett bättre resultat än mitt de sista dagarna på tävlingen, men så blev det inte.

[NH]:Det finns många nybörjare som nyfikna inom överklockning av datorer runtom i Sverige. Har du några generella tips eller råd att ge till nybörjarna inom överklockning?
[CK]:Att läsa på riktigt innan man börjar, det är lätt att göra misstag i början och det är dyrt med ny hårdvara.

[NH]:Vill du avslöja vad du tror blir den vinnande strategin i nästa års tävlingar?
[CK]:Allvarligt talat så vet jag faktiskt inte, men det är väll som alltid antar jag: en fin processor, mycket kyla och löjligt höga spänningar.

[NH]:Till sist avslutar vi med den obligatoriska frågan, tror du att du kommer att försvara din SM-titel i nästa SM?
[CK]:Vi får se 😉
Är det nu jag får önska en låt och hälsa till alla mina vänner?
stor *kJamIZz* till de nära vännerna i #r.i.p @ quakenet 😀

Vi vill återigen gratulera Christoffer till vinsten och tacka honom för att vi fick ta upp hans tid med våra frågor.


Det var allt vi hade att bjuda på för denna gång men vill du läsa mer om Prestanda-SM 2003 kan man hitta tävlingssidorna här.

Där finns även mer information om Jimmies och Christoffers vinnande datorsystem i Hall Of Fame.

Om ett drygt halvår är det dags för 2004 års prestanda-SM och huruvida tävlingen kommer förändras något tills dess återstår att se. Med fjolårets fina resultat i åtanke är det verkligen en spännade väntan inför nästa omgång och förhoppningsvis kommer vi då återigen se Jimme och Christoffer i hetluften.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid