Prestandaklasser

Eftersom bussen på SD-kortet endast anger standardens maximum, så säger det ingenting om hur snabbt ett SD-kort egentligen är. I nästan alla fall är inte bussen en begränsande faktor utan snarare kortets nand-flash och kontroller. För att det ska bli enklare att förstå hur hur snabbt ett SD-kort är så satte man upp diverse standarder för vad ett SD-kort ska klara för att få en viss standard. Det är ungefär samma princip som 80+ certifieringen för nätaggregat.

Speed Class

Den första standarden som sattes upp var SpeedClass eller bara ”Class”. För att ett kort ska hamna i en viss ”class” så måste det klara av kontinuerlig sekventiell skrivning i en viss hastighet. I nuläget så finns det 4 sådana klasser och de anges bara med en siffra där siffran motsvarar antalet megabyte per sekund som kortet ska klara. Ett class-2 kort ska därför klara av att skriva i 2 megabyte per sekund medans ett class-6 kort ska klara 6 megabyte per sekund.

SD-kort

Speed-Class Min sekventiell skriv prestanda Användning
C2   Class 2 logo 2 MB/s Stillbilder
C4   Class 4 logo 4 MB/s 720p video
C6   Class 6 logo 8 MB/s 1080p video
C10 Class 10 logo 10 MB/s 1080p video

UHS-Speed Class

För att göra det hela lite krångligare så finns det även en separat prestanda-klass som heter UHS, precis som bussen. Så om ett kort använder sig av UHS-I eller senare så kan man också använda sig av UHS-Speed Class för att ta reda på kortets prestanda. Dessa skrivs ofta ut i kombination med någon av de andra klasserna direkt på kortet. Denna klass har dagsläget bara två olika märkningar och dessa är U1 och U3, vilket motsvarar 10 resp 30 megabyte per sekund i sekventiell skrivning.

Speed-Class Min sekventiell skriv prestanda Användning
U1 U1 logo 10 MB/s 1080p video
U3 U3 logo 30 MB/s 4K video

Video-Speed Class

Video är en nyare standard som sattes upp då behovet av ännu snabbare kort behövdes för exempelvis 4K-kameror och liknande. Video klassen börjar vid 6 megabyte per sekund (V6) och går hela vägen upp till 90 (V90). Även här är det alltså minimal sekventiell skrivprestanda som sätter standarden.

Speed-Class Min sekventiell skriv prestanda Användning
V6  V6 Logo 6 MB/s 1080p video
V10 V10 Logo 10 MB/s 1080p video
V30 V30 Logo 30 MB/s 4K video
V60 V60 Logo 60 MB/s 4K video
V90 V90 Logo 90 MB/s 8K video

Application-Class

På senare tid så har SD-kort även blivit intressanta som lagringsmedium för smartphones och IOT-enheter. Folk vill inte längre bara skriva video till dem utan nu vill man även börja köra program och operativsystem på dem. Men att göra det kräver bra slumpmässig prestanda. Historiskt sätt har SD-kort och USB-minnen inte varit särskilt bra på den typen av belastning och huruvida ett kort kan skriva 90 MB/s eller 10 MB/s spelar ingen roll för den här typen av belastning. Därför skapades en ny prestandaklass som kallas Application Class. Förutom en minimal sekventiell skrivprestanda så måste kortet nu också klara av att läsa och skriva en viss mängd 4K operationer varje sekund (IOPS). Detta för att man enkelt ska kunna hitta de kort som är designade för att köra applikationer på. Dessa borde också vara de bästa korten för din smartphone.

Speed-Class Sekventiell Skriv Slumpmässig Skriv Slumpmässig läs
A1 A1 Logo 10 MB/s 500 IOPS 1500 IOPS
A2 A2 Logo 10 MB/s 2000 IOPS 4000 IOPS

”X”-class

Innan de officiella klassningarna fanns tillgängliga så använde flera tillverkare den så kallade X-klassningen. Det går fortfarande se kort med X-klassning men det är ingen officiell standard. X-klassningen härstammar från äldre dagar när man använde CD-skivor. När en CD-skiva med musik spelade så kunde den spela i 74-80 minuter. Då snurrade skivan i en hastighet som gjorde att läsaren kunde läsa data i 150 kilobyte per sekund (150 KB/s x 80 minuter = 703 megabyte). CD-ROM läsare för datorer fick sedan en ”X”-ranking baserat på hur många gånger snabbare den kunde läsa data jämfört med en vanlig CD-spelare. Därför kunde man se att en läsare hade en hastighet på ”16x” eller ”24x”. Det är samma sak här. 1x är alltså 150 KB/s och 100x motsvarar 14,6 Megabyte per sekund.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Tack för en bra guide i djungeln kring SD-kort. 🙂

Anton Karmehed
Admin

Tack själv Daniel och kul att den var uppskattad, det är sannerligen en djungel! ^^