Så vad behöver jag för kort?

Eftersom det finns så många standarder så kan det vara svårt att veta vilken typ av kort just du behöver. Om man generaliserar så finns det två olika behov av SD-kort som också kräver två helt olika typer av SD-kort. Den första är det vanligaste och det är för de som behöver ett SD-kort för sin filmkamera, stillbildskamera eller drönare. Dessa har egentligen bara behov av att ha så hög sekventiell prestanda som möjligt. Här är det enkelt att bara följa de ”speed-classes” som finns (C10, UHS-3,V90 osv). De flesta moderna kort har U1 eller U3 stöd och det räcker oftast för de allra flesta som vill ta bilder eller filma i FullHD.

Den andra kategorin är de som behöver använda SD-korten mer som utökning av en enhets interna lagringsutrymme. Det kan exempelvis vara att du vill använda kortet som utökat lagringskapacitet i din Android-telefon. Det kan också vara att du behöver ha mer lagringsutrymme i din chromebook eller bra lagring till din RaspberryPi. Givetvis är det bra med hög sekventiell prestanda, men det du egentligen vill ha är slumpmässig prestanda. De flesta märkningarna säger ingenting som slumpmässig prestanda och de flesta kort är också väldigt långsamma på just det. Här vill man istället ha ett kort som har A1 eller A3 klassning. Dessa klasser är fortfarande väldigt nya och därför är det väldigt få kort som har den klassningen.

Innan du köper ett SD-kort är det viktigt att du först funderar på vilka behov du har. Vilken typ av prestanda måste du ha? Hur mycket lagringsutrymme behöver du och vad får det kosta?

Innehåll

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Tack för en bra guide i djungeln kring SD-kort. 🙂

Anton Karmehed
Admin

Tack själv Daniel och kul att den var uppskattad, det är sannerligen en djungel! ^^