Den tekniska slutsatsen

Den tekniska slutsatsen är med andra ord att Sonys uppgraderade spelkonsol Playstation 4 Pro endast i vissa fall kommer att rendera spel i tvättäkta 4K-upplösning. Företaget hävdar dock att 4K-upplevelsen generellt är klart mer detaljrik än traditionellt uppskalade signaler. Något som även stärks av tidiga objektiva tester.

Sony verkar på pappret hittat innovativa lösningar för att så effektivt som möjligt leverera den bästa bildkvalitén på en Ultrahd 4K TV. Det betyder att Sony på konsolmarknaden, i alla fall rent tekniskt, har klart bäst förutsättningar att leverera en bra grafisk upplevelse i 4K-upplösning.

Det kommer dock fortfarande inte vara en tekniskt lika detaljrik bild som en kraftfullare gamingdator kan leverera. På en PC renderas generellt alltid alla objekt i sin ursprungsupplösning. Det betyder samtidigt att du kommer att behöva ett grafikkort som ofta kostar lika mycket som en hel spelkonsol för att leverera tillräckligt hög bildfrekvens.

Den subjektiva slutsatsen

Playstation 4 Pro och alla stationära spelkonsoler på marknaden idag är primärt ämnade för att spelas på en TV. Det betyder stora avstånd till skärmen och generellt väldigt små, om ens några, märkbara vinster av att öka upplösningen. Även en TV på 55-65″ ska du helst sitta bara någon meter ifrån för att få en märkbart bättre upplevelse av att gå från 1080p till 4K-upplösning. Något undertecknad bland annat avhandlat i en tidigare bloggartikel.

OLED_77Detta betyder att Sony med sina nya renderingstekniker troligtvis levererar en betydligt mer effektiv 4K-lösning än exempelvis en dator. Väldigt få konsolspelare skulle märka av den extra skärpa som en tvättäkta 4K-rendering hade gett i vardagsrummet. Med det sagt är det vissa utvecklare som tycker att 4K på spelkonsoler är ett rent slöseri med resurser. Man menar att merparten av spelare skulle få större nytta av en högre och mer konsekvent bildfrekvens. Eller andra grafiskt förbättrande tekniker.

Vill du få bästa möjliga bildkvalité i 4K-upplösning ska du fortfarande satsa på en PC. Vill du få bästa möjliga konsolkvalité på en 4K TV är det Playstation 4 Pro som gäller. Men sitter du 3-5 meter från TV:n räcker det troligtvis långt med en vanlig Playstation 4 eller Xbox One och 1080p-upplösning. Notera dock att Playstation 4 Pro kan leverera en mer konsekvent hög bildfrekvens i 1080p och med hjälp av supersampling erbjuda en bättre bildkvalité. Detta genom att rendera scener i högre upplösning än 1080p och skala ner dem.

Referenser: Sony, Eurogamer.net

Spelkonsoler på Prisjakt.se

Rubrik

Innehåll

Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
9 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
pege63C-JAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Detta var ren reklam för sony ,Den klarar ej att driva flera spel i 60Bps i 1080 HD (vissa verkar ha problem i 30Bps) så att säga att detta är en bra lösning för 4k är bara ren bull… /eller reklam.
Nu är jag för att säga ingen anhängare av konsoller men ändå lite kritik måste man väl kunna tillåta sig /gäller även er då.
Annars stort tack för en trevlig sida MVH Arne

Medlem
Arne Berg

slutsatsen vvr däremot ok. Men har så svårt för att folk godkänner vad som hellst hårdvarumässigt när det står sony eller apple på grejerna än fast det borde komma rejäl kritik
Att överklocka en väldigt klen proc 30% gör ej underverk inte AMD s grafikkrets med en fördubbling heller. Fast beror så klart på vad man har för krav. För barnspel framförtvn så duger nog detta perfekt aj aj nu var jag elak igen.

Medlem
Arne Berg

Om dom ändrat till en 8 kärnig Zen & dubbla 480 så hade dom kunnat uppdatera grafiken till 4k med uppskalering . (framförallt klara 1080P i 60 bilder på spel idag & nåt år framöver) Men att släppa detta & kalla det en uppdatering pga överklockad gammal hårdvara gör en inte särskilt imponerad, inte idag & inte om ett år.
Vi lider redan av att hårdvaran är för klen på denna och vid alla portningar till pc men det är så det ser ut helt enkelt.
Men positivt e det att det åtminstånde går framöver.

Medlem
Arne Berg

Jag ber om ursäkt att jag var så negativ i denna tråd MVH Arne
Bra artikel (var en artikel om tekniken inte Hårdvaran.)

C-J
Gäst
C-J

Apropå frågeställningar: Alltså detta med ”äkta 4K”. Vad är det egentligen? Är det ”Quad 2K” (1920×1080 + 1920×1080 + 1920×1080 + 1920×1080) som är 3840×2160, eller är det 4096×2304? 4K, ”äkta 4K”, ”Ultra HD”.. efter några år och olika varianter med upplösningar där man på det horisontella planet dansar in kring 4000 pixlar (dvs 4 tusen = 4K) så skapas det lätt förvirring. Kan verkligen inte förstå mig på Sonys miss att skippa Blu-ray 4K! Det var ju dessa grejer som PlayStation hade fördelar med i mängder av år. När PS3 och Xbox 360 kom så satsade PS3 på Bluray… Läs hela »

C-J
Gäst
C-J

Jepp, men den där tredje 4K-varianten tog du inte upp. Både 3840×2160 och 4096×2304 är 16:9. Kollar du på exempelvis Apples iMac-lineup så har du 5K (5120×2880) och 4K (4096×2304). Så även på LGs nya ”Mac-skärmar”. Tre olika vanliga ”4K” har vi: 4096×2304 (dator) 4096×2160 (bio/studio) 3840×2160 (Bluray/TV/TV-spel) Tror att många kan känna sig förvirrade. Vad exakt är 4K? Finns dessa varianter, och förmodligen ytterligare någon. Hos CDON har du ju en ingång för att kunna få fram enbart 4K-filmer. Går ju åt minst en halv förmögenhet för att bygga upp en 4K-samling i filmhyllan – just nu år 2016.… Läs hela »

pege63
Medlem
pege63

Så Xbox One S klarar att spela upp UHD Blu-ray-skivor?

Medlem
Arne Berg

UHD-BR bristen på stödet kan jag förstå till viss del. Dom flesta köper digitalt eller har digitala nedladdningstjänster idag. Förra gången (blue-ray) så köpte sony upp dom flesta amerikanska filmbolag för att vinna kriget mot Hd-dvd. vilket dom gjorde av den anledningen. men bidde dyrt & dom slet ekomomiskt ett tag efter detta (om ni minns) Så gissar att det inte blir samma satsning på detta beror på ovanstående och för att marknaden blivit annorlunda. Sen så får jag återigen be om ursäkt om mina förra inlägg i denna tråden dom var inte nyanserade & jag var trött. Är snarare… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Ska tilläggas att jag är datornörd på riktigt har en 6850 @4,7Ghz dubbla 780ti på speldator ,en dual proc 8 kärnor @2,8 med titan (för annat än spel) en 4 kärnig server med 4st minisas & 2 SSD +HDx6 & skräpdatorn som jag har vid tvn e en 4 kärnig socket 1151 med ett 760 mini itx kort så konsollerna måste leverera för att vara intressanta.(för mig) Störta besvikelsen detta år blev Skylake-e som jag väntat på sen sandy-bridge kom ut men allt har nästan försvunnit från roadmappen (ska dock kolla in Purley plattformen & om mot förmodan Zen skulle… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Tack för det trevliga bemötandet på denna sidan, än fast man inte var så nyanserad själv. Gillar verkligen denna sidan. MVH Arne