USB Killer 2.0 har hittat in i testlabbet och redaktionen värmer upp inför Microsofts Windows 10-event genom att testa datordödaren på Microsoft Surface.

Microsoft sägs idag lansera sin första stationära dator i Surface-familjen under eftermiddagens Windows 10-event. Vi på redaktionen hoppas, verkligen, att vi får se nya Surface-modeller på marknaden inom kort. Microsofts bärbara datorhybrid Surface blir nämligen förste man till rakning när vi testar omtalade datordödaren USB Killer 2.0 i testlabbet.

USB Killer 2.0 är i storleken av ett USB-minne en potentiellt dödlig produkt för USB-utrustad hemelektronik. USB-stickan laddar upp sina integrerade kondensatorer över USB-porten på några hundradelar när den sticks in i datorn. I nästan samma ögonblick skickas laddningen tillbaka genom USB-porten och kan på så sätt slå ut kretsarna i produkten. Mer information om hur USB Killer 2.0 egentligen fungerar kan du läsa om här.

Microsoft Surface vs. USB Killer 2.0 - Så gick det sen
usb_killer_surface_16
USB Killer 2.0 med sin Testsköld** som används för att testa USB-portens överspänningsskydd

Redaktionen kan efter sina första experiment konstatera att USB Killer 2.0 verkligen fungerar. Som videoklippet avslöjar dödade USB Killer 2.0 vår Microsoft Surface-dator på ett ögonblick.

Annons

När vi stack in stickan hörde vi ett fräsande ljud* och datorn slockande närmast omedelbart som ses på videoklippet. Vi testade direkt efteråt att starta datorn med powerknappen, både med och utan laddkabel inkopplad, men utan lycka.

Värt att notera och som inte finns med i videoklippet är att datorn kort efteråt var väldigt varm, mellan 40-50 grader celsius på baksidan. Aktivitetslampan lyste även under en kort period och likaså när vi sedan kopplade in laddkabeln vid ett senare tillfälle. Den har i skrivande stund, timmar efter inspelningen, däremot inte visat några som helst livstecken.

USB Killer 2.0 dödar ögonblickligen

Vad vi mer konkret kan konstatera är att laddningen av kondensatorerna och den dödliga urladdningen tillbaka i datorn sker nästan ögonblickligen. Det är med andra ord närmast helt omöjligt att skydda sig mot någon som väl får möjligheten att koppla in en USB Killer 2.0 i din USB-port.

Annons
usb_killer_surface_36
Strömindikatorn fortsatte att lysa en stund men datorn vaknade aldrig till liv igen.

Det första testet av USB Killer 2.0 visar tyvärr att produkten onekligen fungerar som det utannonseras. Vi i redaktionen kan med handen på hjärtat erkänna att det var med hög puls och en ledsam känsla vi konstaterade detta faktum men vårt jobb är långt ifrån över.

Vi återkommer framöver med fler tester på andra produkter för att se hur skadlig USB Killer 2.0 verkligen är. Givetvis även med mer information om hur du kan skydda dig och din dator, samt vad utvecklarna själva säger om sin produkt.

*Ljudet på videon är från testskölden** och inte själva testförsöket då ljudupptagningen inte var tillräcklig under inspelningen.

** Testskölden sätts mellan dator och USB-killer för att testa om datorns USB-port har skydd mot överspänningsattacker. Det liknar en ”USB-kondom” och skyddar datorns port och kretsar.

Annons

Har du frågor och funderingar kring USB Killer 2.0 eller tips och idéer inför våra kommande artiklar, tveka inte att skriva mer om detta kommentarerna till artikeln.

Boven i dramat
Är det tillverkare som inte bättre skyddar våra produkter eller är det utvecklarna av USB Killer 2.0 som bör skämmas?

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedThomaseron Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseron
Medlem

Har funderat på USB-killer en del, men grillar den hårddisken/SSDn också? Annars är det ju bara att plocka ut den, sätta i en annan dator och läsa informationen därifrån. Om disken inte är krypterad i alla fall.

Medlem
Joakim Ågren

Jag tycker nästa uppföljning på detta borde vara att ni tog isär datorn för att sedan undersöka hur pass skadad kretsarna i datorn blev. Är det möjligt att reparera tex?