När det kommer till hårdvaruaccelererad videokodning utförd av grafikkort, är det ofta termer som NVDEC, NVENC, VCE och VCN som nämns. Vad är egentligen skillnaden och vad behöver du som användare i din dator för att nyttja respektive teknik?

När det kommer till kodning och avkodning av video kan det lätt bli svårt att hålla koll på de många förkortningarna. Det finns en rad olika tekniker som inte alla fungerar på all typ av hårdvara. Vilken teknik och hårdvara är då bäst att fokusera på när det kommer till att börja med till exempel livestreaming av spel?

AMDs tekniker

AMD har under åren haft en rad olika enheter för videokodning. Istället för att gå tillbaka alldeles för långt börjar vi med AMDs Video Code Engine (VCE). VCE har varit en del av AMDs grafikprocessorer sedan december 2011, då den först introducerades som en del av grafikkortsmodellen Radeon HD 7900.

Genom åren har AMD uppdaterat och vidareutvecklat tekniken och den senaste versionen är VCE 4.1. Denna finns att hitta i grafikprocessorn Vega20. Den är i sin tur grunden för grafikkortsmodellerna Radeon VII, Radeon Instinct Mi50 och Mi60. Dessa tre grafikkortsmodeller innehåller även två instanser av Unified Video Decoder (UVD).

Unified Video Decoder

VCE tog hand om videokodningen på äldre grafikkortsmodeller från AMD. Denna kompletterades med UVD, som tog hand om avkodningen av video på samma grafikkort. Den första generationen av UVD möter krav för Blu-ray- och HD DVD-avkodning med H.264 bitstreams och en bitrate på 40 Mbit/s. Senare iterationer, som version 6.3, la till stöd för tekniker som till exempel 10-bit HDR i både H.265 och VP9-kodek.

Även här ser vi en rad olika generationer av tekniken. Den första versionen introducerades med AMDs RV6-serie av grafikkort. Den sista upplagan huserades, likt VCE 4.1, i företagets Vega20-processor.

Video Core Next

VCE och UVD har båda ersatts av tekniken Video Core Next (VCN), som introducerades för första gången som en del av AMDs APU-enheter ur Raven Ridge-familjen i januari 2018. VCN ska erbjuda bättre energieffektivitet än de två tidigare teknikerna.

VCN kommer med stöd för kodningstekniker som H.265 HEVC och MPEG-4 AVC. Även avkodningstekniker som H.262 MPEG-2 och VP9 med 8K-avkodning finns. VCN 1.0 och 2.0 har båda stöd för samma kodning- och avkodningstekniker. VCN 2.0 är vad vi hittar i de grafikprocessorer som utgör den första generationens Navi-enhet (Navi 10, Navi 14).

Kommande iterationer av tekniken (VCN 3.0 och vidare) kommer även med stöd för AV1-instruktioner.

AMD Radeon VII Radeon Image Sharpening
Radeon VII med grafikprocessorn Vega20 under huven.

Nvidias tekniker

Likt AMD har Nvidia flera tekniker som uppdaterats genom åren och som har existerat i flera iterationer. Medan AMD nylien introducerade en ny teknik, håller Nvidia kvar vid samma teknik som först introducerades med arkitekturen Kepler år 2012.

Nvidias tekniker går under namnen NVENC och NVDEC, där den förstnämnda är för videokodning och den sistnämnda för avkodning. Teknikerna introducerades med grafikarkitekturen Kepler och Geforce 600-serien år 2012. Dessa har uppdaterats löpande med varje ny arkitektur och i dagsläget har vi den sjunde generationens NVENC hos grafikarkitekturen Ampere.

Likt AMDs lösningar handlar det om dedikerad hårdvara hos grafikkorten som tar hand om uppgifterna och således lättar pressen på grafikprocessorerna.

RTX NVENC

När Nvidia lanserade grafikarkitekturen Turing tillsammans med RTX 20-serien av grafikkort, kom en hel del nyheter angående grafikkortens effektivitet och prestanda gällande videokodning.

Med dessa RTX-kort introducerades nya NVENC-kretsar på grafikkorten som ger en avsevärd prestandaskillnad när det kommer till just streaming. I alla fall för den som använder Open Broadcast Software (OBS), som Nvidia ingick partnerskap med under grafikarkitekturens utveckling. De nya Turing-baserade grafikkorten ska erbjuda ett markant prestandalyft med OBS, samtidigt som CPU-användningen sänks rejält.

Nvidias ”RTX Broadcast”-satsning ska ge goda prestandaökningar i OBS.

Vad bör jag använda?

Som ofta är svaret på frågan ”Vilken teknik bör jag använda?” helt enkelt: det beror på. Vad är ditt ändamål och vilken hårdvara har du tillgång till? Känner du att en uppsättning mjukvara passar dig bättre än någon annan?

Den generella åsikten i dagsläget är att Nvidia är ett par steg framför AMD när det kommer till prestanda och effektivitet för videokodning och avkodning. Båda tillverkare jobbar dock ständigt på att förbättra och optimera sina tekniker. Således finns det ingenting som säger att läget kommer att förbli oförändrat i framtiden.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Scirocco

I windows används dom ja, ni kanske ska skriva det. I linux använda VA-API av intel och AMD. Och VDPAU används av Nvidia, och dom kan använder NVDECODE i få fall.