Att hålla koll på alla WiFi standarder kan vara lättare sagt än gjort. Låt oss gå igenom vad WiFi 6E faktiskt är, hur det fungerar och vad det erbjuder jämfört med syskonet WiFi 6.

Halvdana hastigheter när du är hemma och surfar på din telefon, surfplatta eller streamar film till din TV är inte nödvändigtvis ett resultat av dålig bredbandsuppkoppling. Beroende på hur många enheter du och dina grannar har kopplade till WiFi kan det vara så att de band som WiFi använder sig av helt enkelt upplever en virtuell trafikstockning.

WiFi 6E ökar kapaciteten

WiFi 6E är i enkla termer WiFi 6 som byggts ut. Se det lite som att man lagt till extra vägfiler i ett försök att förhindra de tidigare nämnda trafikstockningarna. Medans vanliga WiFi 6 använder sig av 2,4 GHz och 5 GHz-banden öppnar utbyggnaden upp för användning av 6 GHz.

De två standarderna erbjuder 160 Mhz-kanalbredd, precis som WiFi 5. 5 GHz-bandet erbjuder två sådana kanaler och 6 GHz-bandet erbjuder i EU ytterligare tre 160 MHz-kanaler. EU öppnade alltså upp 480 MHz spektrum i 6 GHz-bandet för WiFi-användning. I USA öppnade FCC upp sju av dessa kanaler för totalt 1 200 MHz i 6 GHz-bandet.

Wi-Fi 6E
Den röda markeringen visar vilken del av 6 GHz-bandet som är tillgängligt för WiFi-användning i Sverige.

Det nya bandet öppnar upp för högre hastigheter och markant lägre latens än 2,4 och 5 GHz-banden. Således används användningsområden som streaming i 8K-upplösning och onlinespelande flitigt i marknadsföringen för WiFi 6E. Trots att standarden har samma maximala datahastighet på 9,6 Gbps som WiFi 6 är den siffran något man endast når med absolut optimala förutsättningar. Den nyare standarden har dock som tidigare nämnt ett större omfång vilket innebär att fler krävande enheter kan nå högre hastigheter rent generellt jämfört med tidigare.

Exklusiva megahertz

Medans WiFi-enheter ofta kan ställas in för att använda antingen 2,4 GHz eller 5 GHz-banden är det inte riktigt samma visa för 6 GHz. Här är det endast uttryckligen kompatibla enheter som kan nyttja det nyöppnade bandet. Ditt 6 GHz-band kommer alltså inte tas upp av äldre enheter som åker snålskjuts eller dylikt. Bandet hålls då reserverat för nyare produkter som kan ta vara på dess fulla potential.

Inte bara glada nyheter

WiFi 6E är onekligen en mycket välkommen standard i en värld där allt fler vardagsprylar blir uppkopplade. Högre hastigheter och lägre latens är definitivt något man gärna tar emot om man ämnar att till exempel spela online via WiFi. Däremot är inte allt med den nya standarden goda nyheter.

Då 6 GHz-spektrumet använder sig av kortare våglängder innebär det att räckvidden blir kortare. Enheter som kan kopplas mot en router via WiFi 6E kan alltså inte vara lika långt ifrån routern i fråga som de kan om andra band används. 6 GHz är också mer mottagligt för störningar om till exempel väggar finns i vägen mellan router och enhet.

Huruvida du bör skaffa en WiFi 6E-router faller alltså på hur ditt hem ser ut och vart routern kommer vara placerad. Medans WiFi 6E kan vara en snabbare standard än tidigare upplagor är det då inte säkert att du kommer kunna använda 6 GHz-bandet om du bor i ett stort hus eller lägenhet med många väggar mellan dig och routern. Har du ett mindre hem eller väldigt öppen planlösning kan det dock vara en välkommen uppgradering. Ha dock i åtanke att routrar med stöd för standarden i skrivande stund kan vara riktigt dyra.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid