När det är dags att hoppa över till Windows 11 har man valet mellan flera upplagor av operativsystemet. Vad är då skillnaden mellan Windows 11 Home och Pro och bör du lägga de extra kronorna på den professionella upplagan?

Den som söker en ny dator idag eller funderar på att uppgradera från Windows 10 till Windows 11 ställs inför valet om Windows 11 Home eller Windows 11 Pro. Förvisso låter det häftigt att kunna säga att man har ”Pro”-versionen av ett operativsystem men erbjuder Windows 11 Pro något tillräckligt speciellt för att rättfärdiga sin existens?

Låt oss börja med något som INTE skiljer sig mellan de olika versionerna av operativsystemet: Kravet på TPM 2.0. Det spelar ingen roll om du planerar att använda dig av Windows 11 Home eller Pro. Operativsystemet kräver att datorn som det ska installeras på har en aktiv TPM 2.0-modul. Nu när den kanske tråkiga nyheten är ur vägen är det dags att kolla på vad Windows 11 Pro faktiskt erbjuder för sin högre prislapp.

Den absoluta hårdvarugränsen

Trots att de två upplagorna av operativsystemet kommer med samma systemkrav erbjuder Pro ett ”högre tak” sett till vad för hårdvara som stöds. Home-versionen kommer med officiellt stöd för en enda processor med upp till 64 processorkärnor per dator samt 128 gigabyte RAM som mest. Pro-versionen har däremot stöd för upp till två processorer med upp till 128 kärnor och två terabyte RAM-minne. Inte direkt något en vanlig konsument har i sin dator men det är trots allt den professionella upplagan av operativsystemet.

Säkerheten framför allt

Windows 11 Home saknar en inbyggd funktion som kan bidra till ökad säkerhet: BitLocker. Detta är en funktion som låter användare kryptera informationen på en hårddisk. Säg till exempel att det rör sig om en bärbar dator som blir stulen. BitLocker kan då förse dig med ett extra lager säkerhet för att skydda dina personliga filer och potentiell känslig information.

Windows 11 Pro kommer även med en uppsättning verktyg som går under samlingsnamnet Windows Information Protection (WIP). Detta är en uppsättning verktyg som kan vara användbara för till exempel företagsledare som vill sätta upp gränser för vilken information från företagets datorer som kan skickas till datorer utanför organisationen. Inte direkt något en hemanvändare behöver bry sig om. Vilket ytterligare stärker vem Windows 11 Pro är menat för.

Sandlådan

Windows 11 Pro erbjuder vad som kallas ”Sandbox”. Detta är en funktion som låter användare starta en separat och isolerad upplaga av operativsystemet inuti operativsystemet. Se det lite som lagren av en lök eller en Inception-version av Windows 11. Detta kanske låter komplicerat och inte riktigt något gemene man skulle ha någon användning av. Tänk dig däremot att någon som arbetar med IT-säkerhet eller dylikt kommer över en fil som verkar något tvivelaktig kan denna öppnas i en isolerad miljö där resten av systemet inte är i riskzonen.

Hyper-V

När vi ändå går igenom operativsystem inuti operativsystem har vi funktionen kallad Hyper-V. Denna låter användare installera så kallas virtuella maskiner på sin dator. Dessa är då isolerade instanser av ett operativsystem som kan vara allt från Linux eller äldre Windows-upplagor. Det är till och med möjligt att installera program på dessa virtuella maskiner och ha en slags personlig tidsmaskin om så önskas. Något som inte är möjligt på Windows 11 Home. Däremot finns det tredjepartslösningar som erbjuder i princip samma funktionalitet som Hyper-V.

Fjärrstyr ditt Windows 11

Ett annat verktyg som saknas i Windows 11 Home är Fjärrskrivbord. Denna funktion låter andra datorer ansluta till din Windows 11 Pro-baserade dator även om de befinner sig på annan ort. Till exempel om du är på semester och har en Windows 11 Pro-baserad dator hemma och behöver komma åt någon specifik fil eller dylikt kan du använda en annan dator med Home eller Pro för att ansluta till datorn hemma.

Datorer med Windows 11 Home kan ansluta till en Windows 11 Pro-dator via Fjärrskrivbordet. Däremot kan funktionen inte användas åt andra hållet. Windows 11 Home tillåter inte att Fjärrskrivbordet används för att andra datorer ska ansluta till en Home-dator.

Windows 11 Home eller Pro?

I denna artikel har vi nu gått igenom de stora punkterna som skiljer Windows 11 Home och Pro från varandra. Vilken upplaga som är rätt för varje individuell person är upp till var och en. Många vanliga konsumenter kan säkerligen dra nytta av en eller några funktioner Windows 11 Pro erbjuder. Däremot är det nog långt ifrån alla som känner att dessa funktioner är något som faktiskt skulle gynna dem förutom i extremfall.

Nu vet du dock vad som skiljer de två upplagorna av Windows 11 från varandra. Är Pro-upplagan värd sitt märkbart högre pris? Det är helt upp till dig att bestämma.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid