PC-utvecklare jämför Xbox One X med en dubbelt så påkostad PC. Vi gräver djupare och förklarar varför det faktiskt inte går att bygga en XB1X som PC.

Hur spelkonsoler står sig mot gamingdatorer i samma prisklass har varit en återkommande fråga sedan urminnes tider. Med lanseringarna av Playstation 4 Pro och nu senast Xbox One X är frågan hetare än någonsin. Spelkonsolerna är mer datorlika än tidigare, både till hårdvara och med kortare tider mellan nylanseringar av uppdaterade konsoler.

Att jämföra en PC med en spelkonsol är ett typexempel av att jämföra äpplen med päron. En direkt jämförelse går inte att göra rättvist men samtidigt är det många spelare som får välja, antingen en kraftfull spelkonsol för vardagsrummet eller en gaming PC. Båda har sina för- och nackdelar där spelkonsolen är optimerad för att vara intuitiv, enkel att hantera och passar väl för vardagsrummet. Gamingdatorn i sin tur gör det möjligt att skräddarsy din spelupplevelse och inte minst använda datorn till betydligt mer produktiva ändamål.

Men när vi bryter ner de två lägren till hårdvara, vilket vi såklart gärna gör här på NordicHardware, får vi en trots allt intressant jämförelse.

28
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
16 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Anton Karmehedmattias petterssonStormenseRick lindermann Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Snake Plisskin
Medlem
Snake Plisskin

Exakt skaffa bägge, så gör jag

Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

Med tanke på att vi inte vet vilka grafikinställningar som är direkt jämnförbara med samma spel på PC så är denna jämnförelse ganska meningslös. Sen så får man tänka på att över häften av de XBOX spel som announcats för XBOX X kommer endast gå at köra i 4K@30 FPS. Vilket är snarlika hastigheter av vad ett RX 580 klarar av.

Medlem
Sattyg

Har båda och spelar inte samma slags spel på dom. PC kör jag fps medans på xbox one s kör jag racing och spel som Diablo 3 osv.

Medlem
Arne Berg

Lägre fov, lägre draw distance osv. så klarar den klena x-box ibland att komma upp till 4k
Känns som en väldigt vinklad artikel
AMD s mk /processor kan inte kosta mer än 500 kr är jaguarkretsen sen att dom inte har denna klena processor tillsammans med aningen kraftigare grafikkort på pc sidan handlar väl bara om affärer.
Om det hade varit ryzen 8 kärnor & bättre grafik så kanske den kunde konkurrera med en i3a & ett 960 typ (med samma inställningar i grafik.

Rick lindermann
Medlem
Rick lindermann

Ni har missat att redovisa betydande hårdvara i ps4 pro spec.
Den har ytterligare en processor(ARM) med 1gb ddr3!

Jackbob
Medlem
Jackbob

Har väldigt svårt att se hur detta ens litegrann kan användas som reflektion för One X mot budgetdator körandes 4K material. Alla tester kördes på ultra inställningar vad jag såg, det körs INTE i ultra på konsol, medium-high möjligen. Känns ju extremt konstigt att börja prata om att det krävs ett GTX 1080 eller starkare på PC för att spela 4K när för det första så kommer One X köra 4K/30fps i de allra flesta spelen, och det klarar ju ett RX 580 alldeles galant även på ultra i era egna tester. Sänk sen grafikinställningar ner till ”konsolnivåer” så krävs… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Grafikkretsen i x box one x motsvarar ett 960 i prestanda så kan ej förstå varför denna artikel påstår att det krävs ett 1080
Är bara att sänka till min på alla grafikinställningar sen kommer man inte ner ändå pga draw distance lägre fov osv.

Medlem
Arne Berg

Jag kör i 4k med 2st trimmade vattenkylda gtx 980ti så jag vet vad du pratar om när det gäller att köra i 4k på pc
Men det går inte att jämföra med 4k på konsoll på grund av helt andra grafikinställningar. (som jag skrivit fov draw distance osv)
AMD s inbyggda grafik i x box x motsvara ett gtx 960 i prestanda hårdvarumässigt du har bara 4 kluster extra i x box x mot vad du har i Xbox one så är en förbättring, men inget vesäntligt.

Medlem
Arne Berg

Anton du får gjärna rätta mig ifall jag har fel angående grafikprestanda men det var som sades innan i någon förtitt .
Om den presterar bättre trevligt för dom som skaffar en .
Men blir allt för dyrt med konsoll Spel kostar för mycket, sen ska du köpa extra kontroller, sladdar osv .blir dyrt i slutändan (säger jag som har en dator för 40k)
Men det sämsta köp jag gjort är Xbox 360 användes max 20 timmar innan den slängdes in i garderoben. där slutade notan säkert på 8-9 tusen i onödan. Gillar inte att spela på handkontroll.

Medlem
Arne Berg

Sitter polaris i Xbox one (x) räkna ut antal beräkningsenheter & frekvens så visar matten att det inte är så snabbt som ett 1080 eller ens i närheten 8gigg intenminne till grafikkort 4 till operativ sen att det är högre
vill gjärna se siffror & inte hype.

Medlem
Arne Berg

(”sen att det är högre” bandbredd kanske gör nytta men vem vet dom kanske kan trolla på microsoft.)

Medlem
Arne Berg

Saxat från eran egen artikel ”Den kommande konsolen ska enligt Microsoft vara den kraftfullaste någonsin. Grafikkraften hos One X ligger på 6 teraflops (TFLOPS), en klar skillnad från de 4,2 teraflops hos Sonys senaste konsol Playstation 4 Pro. Grafikkretsen från AMD har en klockfrekvens på 1 172 megahertz (MHz), jämfört med 853 MHz hos första Xbox One och 911 MHz hos Playstation 4 Pro, och bör sett till antal beräkningsenheter något sånär motsvara ett Radeon RX 480.” Vilket helt klart är ett steg upp på konsollsidan, ingen är gladare än jag att det blir bättre prestanda på konsollerna så kanske man… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Citat från sweclockers artikel om x box x ”Specifikationer: Microsoft Xbox One X Xbox One X Xbox One S Playstation 4 Pro Teknik 16 nm TSMC 16 nm TSMC 16 nm TSMC Kretsyta 360 mm2 240 mm2 348 mm2 CPU AMD x86-64 8 kärnor optimerad ”Jaguar” 2,3 GHz 4 MB L2-cacheminne AMD x86-64 8 kärnor ”Jaguar” 1,75 GHz 4 MB L2-cacheminne AMD x86-64 8 kärnor ”Jaguar” 2,1 GHz 4 MB L2-cacheminne GPU 40 CU 2 560 streamprocessorer 1 172 MHz 6,0 TFLOPS 12 CU 768 streamprocessorer 911 MHz 1,31 TFLOPS 36 CU 2 304 streamprocessorer 911 MHz 4,2 TFLOPS Minnesmängd 12 GB GDDR5 8 GB… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

sorry fick fel i inklistring ta gärna bort denna MVH Arne

Rick lindermann
Medlem
Rick lindermann

Varför postas inte mina kommentarer?
Skrev att ps4 pro har ytterligare en processor som driver bakgrundsprocesser under spel så det inte ska belasta den primära processorn. Det ger en betydande skillnad och borde läggas till i specen.
Det är en ARM processor som tidigarenendast hade 256mb ddr3 men nu med pro så har dem uppgraderat ramet som är kopplat till arm processorn med 1gb.

Medlem

Xbox live 599-799 per år och ca 200kr dyrare spel blir ganska snabbt tusenlappar.

Stormense
Medlem
Stormense

Måste man fortfarande ha Xbox Live guld för att köra multiplayer?

Jag kör spelen endast i 4K på min TV. Har datorn kopplat till den som enda källa och ett GTX 1080. Orkar 40 FPS i snitt och fungerar bra för open world spel som GTA V, Watchdogs 2 mm och med Rysen 1800X äntligen även på GTA IV som jag fortfarande lirar mycket. Funderar på att köpa XboneX när den kommer ut om prislappen hamnar på strax under 5000 kr. Pröjsa för ett Guld-abonnemang avskräcker mig dock. Så kanske blir det ett 1080 till att SLI:a med?

mattias pettersson
Gäst
mattias pettersson

Haha, är ni på riktigt ? AMD`s APU som kommer om några veckor har VEGA i sig… ett sådant bygge skulle prestera bättre än en Snackbox utan tvekan…