ASUS Auto Tuning gör svensson till eliteöverklockare?

10
autooc

  ARTIKEL  ASUS är en av de tillverkare som under åren arbetat med att skapa automatiska överklockningsfunktioner för sina moderkort och med Intels lansering av Sandy Bridge-plattformen har man höjt ribban rejält. Enligt uppgifter till NordicHardware så till den milda grad att vanliga svensson-överklockare kan nå imponerande resultat.

Vi har givetvis hört allt detta förrut och utan att vi själva haft möjlighet att testa ASUS nya automatiska överklockningsfunktion ska vi inte dra allt för stora växlar på det hela. Men vad det verkar kan “vardagsöverklockning” bli ett minne blott med nästa generations processorplattformar.

ASUS Dual Intelligent Processors 2 är namnet på själva konceptet som bygger kring två separata mikroprocessorer för att övervaka och styra strömförbrukning samt prestandan hos hos komponeterna på moderkortet. ASUS har tidigare använt sig av sina EPU- och TPU-kretsar men deras Auto Tuning-teknik ska nu genomgått ett rejält generationsskifte som tillsammans med speciellt Intels upplåsta Sandy Bridge K-processorer ska ge mäktiga överklockningar genom en enkel knapptryckning.

extremetuning2

ASUS tillhandahåller två olika automatiska överklockningsfunktioner – Fast och Extreme – som hittas i EFI BIOS eller mjukvaran TurboV EVO. Om vi fokuserar på Extreme Tuning som är den vi är mest intresserade av har ASUS följande att säga om denna;

Extreme Tuning is the advanced version of Fast Tuning, where the system will overclock the CPU via Fast Tuning, then continue to tune system performance till the top performance is reached. As this also goes into the step by step self tuning process, it will try to overclock the system till the OS crash or CPU begins to throttle, hence one OS crash event may be expected before the completion of the auto tuning process. 

Kort och gott kommer moderkortets TPU-processor agera överklockare och gå igenom liknande rutiner som en vanlig användare. Öka klockfrekvenser, spänningar och strama till minneslatenser för att slutligen varva detta med automatiska stabilitetstester. Det hela startas genom en enkel knapptryckning och efter detta kan “överklockaren” luta sig tillbaka i stolen de 5-10 minuter Extreme-testet tar på sig.

extremetuning
Extreme Tunings arbetssätt

Extreme Tuning gör det bästa med just din hårdvara

Det tillvägagångssätt Extreme Tuning använder sig av är unikt i den mening att man faktiskt låter hårdvaran – i detta fall moderkort och CPU – styra det slutgiltiga resultatet. Tidigare automatiska överklockningsfunktioner har förlitat sig mycket på mjukvara och helt enkelt räknat ut vad komponenterna i systemet borde klara för överklockning, något som ofta gett mycket konservativa resultat. Med alla de parametrar Extreme Tuning tar hänsyn till kommer den automatiska överklockningen inte bara påverkas av unika processorers kapacitet utan även kylning och andra påverkande faktorer.

Enligt de uppgifter NordicHardware tagit del av ser tekniken ut att fungera bättre än man kunnat ana och även om vi som sagt inte vill säga för mycket innan vi själva satt tänderna i ASUS nya plattform – vilket kommer ske snart – har vi åtminstone lite tidiga resultatindikationer att bjuda på.

Med en rejäl luftkylare och en av Intels kraftfullaste upplåsta Sandy Bridge-processorer – vilket borde begränsa den procentuella överklockningspotentialen – har man i tidiga tester uppnått frekvensökningar på hela 44%. Kanske än mer intressant, de resultat som Extreme Tuning åstadkom var samma nivåer som en rutinerad överklockare kunde nå inom samma tidsram.

Manuell överklockning bara för riktiga entusiaster?

Det står utom tvivel att en duktig överklockare kommer att kunna pressa sitt system till högre nivåer än vad även ASUS avancerade TPU-processor kan åstadkomma. Men om vi ser till den tid som behövs läggas ner, och den i sammanhanget minimala prestandaökning som lär kunna utvinnas är det svårt att se hur vanliga svenssonöverklockare ska se det värt mödan. En toapaus efter datorbygget och Extreme Tuning har under tiden lyckats pressa ut det mesta av din hårdvara helt på egen hand.

asus.deluxe

ASUS P8P67 Deluxe är en av moderkorten som utrustas med ASUS DIP2

Detta är givetvis extremt goda nyheter för vanliga datoranvändare. Tvättäkta entusiaster – som exempelvis våra medlemmar i överklockningslaget NHOC – kommer givetvis fortsätta pressa sin hårdvara till bristningsgränsen, men i framtiden verkar även mindre insatta användare få större chans att maximera prestandan i sina datorsystem. Exakt vilka av ASUS moderkortsmodeller som kommer att få stöd för DIP2 och den nya avancerade överklockningstekniken är inte helt klart. Det vi vet med säkerhet är att alla P8P67-modeller får stöd för tekniken (förutom ASUS LE-version). Men exempelvis toppmodellen i ROG-programmet, ASUS Rampage IV Extreme, kommer inte att stödja tekniken utan istället satsa på manuell överklockning och extremare användare.

Vi ser med spänning fram emot att göra en djupdykning i ASUS automatiska överklockningsteknik framöver och hoppas samtidigt få se liknande lösningar från andra tillverkare på moderkortsmarknaden.

Subscribe
Notifiera vid
10 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
14 Årtal sedan

GEE,snart får vi ln2 med köpet… 😀

flopper
14 Årtal sedan

blir dock en bra säljande funktion för dem.

Poontus
14 Årtal sedan

jag trodde att rubriken var en grov överdrift, men detta låter verkligen lovande.
många av dom gamla teknikerna för detta har ju varit totalt värdelösa.

Kvicken
14 Årtal sedan

påminner om den idéen jag skickade in till asus förut när sweclockers hade “asus idé tävling”

Crille3000
14 Årtal sedan

Om inte detta blir ett uberdyrt mobo så blir det helt klart ett sådant nästa gång. 🙂

lang
14 Årtal sedan

Men sånt där program har asus haft i massor med år.