Asus fortsätter att sikta högt med sin satsning på bärbara datorer och så kallade allt-i-ett datorer. Nu slopar Asus den annars populära pektekniken för framtidens användargränssnitt där vi styr och integrerar med våra datorer endast genom handrörelser i luften, teknik som kommer ut redan i år.

Asus har nu meddelat att man kommer integrera teknik från företaget Leap Motion i bärbara datorer och stationära allt-i-ett system redan under 2013. Leap Motion utvecklar vad Asus kallar världens mest avancerade tredimensionella rörelse-styrteknik. Tanken är att man istället för att peka på skärmen ska kunna utföra kommando och styra sin dator med fria gester i luften.

Tekniken bygger på avancerad kamerateknik som med 150 graders betraktningsvinkel kan uppfatta och följa rörelser så små som 1/100 millimeter, utan någon märkbar eftersläpning. Tekniken stödjer upp till 10 fingrar samtidigt och har en uppdateringsfrekvens på 290 bildrutor per sekund. En teknik som Asus fattat tycke för och alltså ska implementera i datorsystem under året.

“Leap Motion has developed an exciting technology that will truly enhance the experience our customers have with their ASUS devices, opening a world of opportunity for personal use and business, from entertainment to architecture to education. We’re proud to be one of the first companies to partner with Leap Motion.” säger Albert Wu, vd vid desktopavdelningen på Asus.

Att styra datorer och hemelektronik med handrörelser är knappast unikt och bland annat Microsoft har gjort stora affärer med sitt Kinect-system de senaste åren. Men kan Leap Motions teknik hålla vad den lovar kan det bli ett intressant tillskott på datormarknaden som för närvarande satsar närmast fullt ut på fysisk pekteknik.


Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
11 Årtal sedan

en bit bort innan Minority Report nivå dock.

11 Årtal sedan

En surfplatta med denna teknik vore något. 🙂

flopper
11 Årtal sedan

tänker att porrindustrin borde vara på hugget där….

johnjensen
11 Årtal sedan

Kanske bra rent dynamiskt för kroppen. Eller kanske påfrestande för axlarna.

Rebellion
11 Årtal sedan

Inte bra att röra sig så ensidigt. Det kommer att komma samma skador som kassapersonal får i matbutikerna. Ledutslitning, snedbalansering och muskelinflammationer kommer som ett brev på posten efter en tid.
Det viktiga, som jag ser det, är att man skall använda denna teknik som ett komplement till mus och tangentbord och inte som enda input. Ju mer varierat rörelsemönster ju bättre för kroppen.

Gudenaa
Gudenaa
11 Årtal sedan

Det är inte asus som kommer låta oss göra det.

Det är leap motion Att asus överhypar den för att få sålt datorer är en sak. Du kan köpa själva enheten för $69 och pluggas in med usb,