Asus ger sig in på marknaden för enkortsdatorer med nya Tinkerboard, ett ARM-baserat moderkort med en fyrkärnig Rockchip-processor.

Enkortsdatorer som Raspberry Pi har exploderat i popularitet, dels för användning i utbildning och dels som stomme för kreativa moddningsprojekt och hemmabyggen. Nu vill även taiwanesiska Asus ha en del av kakan och presenterar sin egen Raspberry Pi-utmanare, som för ett lite högre pris ska erbjuda markant bättre prestanda.

Billig enkortsdator med prestandafokus

Asus nya skapelse har fått namnet Tinkerboard. Och istället för den Broadcom-processor som används i Raspberry Pi 3 har Asus använt Rockchip RK3288-processor med fyra Cortex A17-kärnor, tillsammans 2 gigabyte LPDDR3-minne. Resultatet uppges vara närmare dubbel CPU-prestanda.

Det finns även inbyggt stöd för Wifi 802.11n, Bluetooth LTE och gigabitnätverk. En inbyggt HDMI-port klarar av att visa video i upp till 4K-upplösning. För moddningsprojekt finns det 40 pins som kan användas för GPIO och diverse tilläggsmoduler, såsom lysdioder, ljudenheter, fläktar och dylikt.

Processor:
Rockchip RK3288 Cortex-A17 Quad-core 1.8GHz
GPU: ARM Mali-T764 GPU supports Support OpenGL ES1.1/2.0/3.0, OpenVG1.1, OpenCL, DirectX11
Display:1st HDMI med stöd för upp till 4K-upplösning.

1st 15-pin MIPI DSI med stöd för upp till 1080p
RAM:1 eller 2 gigabyte LPDDR3
Lagring:Micro SD (TF) kortplats
Anslutningar:1st Gigabit-LAN

1st 802.11 b/g/n & BT 4.0 Wifi
Audio: 1st 3,5 millimeter utgång
USB:4st USB 2.0 portar.
Interna anslutningar:1st 15-pin MIPI CSI anslutning för kamera.

1st 40-pin för I2C/SPI/PWM/I2S/UART/SPDIF expansionsmoduler
Strömkontakt:Micro USB
Operativsystem:Linux
Fysiskt storlek:8,5 cm x 5,39 cm

Asus Tinkerboard lanseras i februari 2017 med ett rekommenderat pris på 649 kronor. Priset ligger med andra ord ett par hundralappar över vad en Raspberry Pi 3 kostar, men för många kan de extra prestandan mycket väl vara värt investeringen. Värt att notera är dock att processorn använder ARMv7-A, och inte ARMv8 som Raspberry Pi. Räkna därför inte med att kunna köra exakt samma mjukvara på båda plattformarna.

Test: Z170 vs Z270 – Fem gamingmoderkort från Asus, Gigabyte och MSI

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

Hoppas den tar fart och får en liten community då Raspberry Pi sagt att de inte skall släppa någon uppgradering på ett par år. 🙂
Alltid kul med tinker teknik för att se vad folk hittar på! 🙂

Fredrik
7 Årtal sedan

Kommer den ha stöd i Linux-kärnan och hur många binära blobbar kommer det att krävas?

Med tanke på att Eric Anholt hållit på sedan 2014 för att skapa en öppen grafikdrivrutin för rpi3 så undrar man om detta någonsin kommer till den här plattformen. Och utan det, hur intressant är det egentligen i jämförelse med rpi3?