Komponentjätten Asus ger sig snart in på lagringsmarknaden med den PCI Express-baserade lagringslösningen Raidr. De fullständiga specifikationerna avslöjar överföringshastigheter på över 800 megabyte per sekund och ett stort fokus på användarvänlighet.
Asus ROG Raidr bygger som namnet antyder på en raid-baserad lagringslösning med fokus på entusiaster och spelare. Lagringsenheten kommer att ingå i företagets Repulic of Gamers familj och använder sig av det snabba PCI Express-gränssnittet för att maximera prestandapotentialen.
Asus har valt att satsa på två Sandforce SF-2281 kontrollers sammankopplade med en dedikerad raid-krets från Marvell. Med en Raid 0-konfiguration lovar Asus fin prestanda över PCIe 2.0 x2 gränssnittet med upp till 820 megabyte per sekund vid läsning och 810 megabyte per sekund vid skrivning av sekventiell data. Vid hantering av små slumpmässiga filer når enheterna upp till 100 000 iops. Noterbart är att enheten ska vara bootbar utan särskilda drivrutiner och att det finns fullt stöd för Trim.
Asus väljer att introducera Raidr i två olika storlekar, 120 gigabyte och 240 gigabyte och det råder inget tvivel om att tillverkaren ser enheten som ett komplement till andra lagringsenheter i din dator. Asus har nämligen utvecklat egen mjukvara för att bland annat använda internminne som extra snabb RAMDisk men även mjukvara för att koppla samman Raidr med en traditionella hårddisk i en form av hybridlösning.
Asus ROG RAMDisk är en mjukvara som enligt tillverkaren ska kunna användas för att dedikera en del av ditt internminne som lagringscache där Asus bland annat visar prestandasiffror i Crystaldiskmark på över 10 000 megabyte per sekund vid skrivning av sekventiell data. Med andra ord 10-12 gånger snabbare än vad SSD-enheten själv presterar. Hur stor effekt detta ger vid vanlig användning är däremot svårare att säga och beror helt på hur mycket minne man dedikerar för cachepartionen.
Asus ROG Hybriddisk används för att koppla samman Raidr med en mekanisk hårddisk och fungerar i mångt och mycket som andra hybridlösningar vi sett från bland andra Intel och OCZ.
Asus skickar även med Kaspersky Anti-virus, en Asus-märkt version av Crystaldiskmark samt ROG SSD Tweakit som används för att optimera SSD-enheten prestanda i Windows.
Asus ROG Raidr kommer att lanseras i mitten av maj månad och toppmodellen får ett pris på troligtvis 389 dollar, motsvarande runt 3 500 kronor med svenska prispåslag.
Intressant att de använder Toshiba NAND med sidor på 16KB. Det BORDE betyda att varje NAND-enhet i de minneskretsarna är på 16GB styck. Det skulle samtidigt innebära att 120GB versionen använder sig av 8st NAND enheter, dvs 4st per kontroller. Även utan interleaving så klarara SF2281 att hantera 8st kanaler samtidigt och mår bäst av att använda 32st. Visst kan du säkert få upp till 800MB/s med repeating bytes i tex IOMeter eller ATTO, men i praktiken så skulle det inte gå så jättefort.Jag kan ha fel givetvis. Men prestandamässigt borde 240GB modellen prestera som att sätta 2st 60GB enheter… Läs hela »
På tok för dyrt som det låter för tillfället men det kan ju ändra sig… låter dock intressant för framtiden så jag hoppas ni får in en enhet för test! 🙂
Synd som faan att de inte släpper drivrutiner till Linux, skulle vara så fett att kunna ha ett billigare pci-kort i en server. OCZ släpper ju inte sina konsument SSD:er för linux heller… Ja jag vet att man inte skall ha dessa i en server, men för mig skulle det passa ypperligt då jag inte har 24*7 krav.
[quote name=”triDave”]Synd som faan att de inte släpper drivrutiner till Linux, skulle vara så fett att kunna ha ett billigare pci-kort i en server. OCZ släpper ju inte sina konsument SSD:er för linux heller… Ja jag vet att man inte skall ha dessa i en server, men för mig skulle det passa ypperligt då jag inte har 24*7 krav.[/quote]
Bara av intresse. Vad ä’r det för server som inte står på 24/7? 🙂
Filserver för media lagring kanske? Min står på mycket men vet jag att jag inte ska använda den på ett par dar stänger jag av den… ser dock inget behov av SSD diskar än mindre monster som denna för media lagring men det är väl en annan fråga. Annar är jag åxå nyfiken på vad du skulle använda dom till som inte får att fungera med linux på de vanliga diskarna. Ska väl inte behöva några speciella drivrutiner för en vanlig sata disk? Men jag kanske missuppfattade vad du menade med det du sa om konsument SSDer, pratar vi endast… Läs hela »
[quote name=”-Tjalve-“][quote name=”triDave”]Synd som faan att de inte släpper drivrutiner till Linux, skulle vara så fett att kunna ha ett billigare pci-kort i en server. OCZ släpper ju inte sina konsument SSD:er för linux heller… Ja jag vet att man inte skall ha dessa i en server, men för mig skulle det passa ypperligt då jag inte har 24*7 krav.[/quote] Bara av intresse. Vad ä’r det för server som inte står på 24/7? :)[/quote] Okej då den (min hemsida) står på 24/7 men om den skulle vara nere någon timme pga att en SSD craschar så är det inte hela… Läs hela »