ASUS MG279Q – Snabb spelskärm med AH-VA-panel och AMD Freesync

5
asus award banner

asus award banner

Renodlade spelskärmar har länge varit förvisade till att använda sig av TN-paneler på grund av att andra skärmtekniker helt enkelt inte har kunnat leverera den prestanda och hastighet som TN så länge har varit kungen av. Med MG279Q slår Asus ett slag för att IPS-liknande paneltekniker nu är mogna för spelmarknaden på allvar.

Även om TN-paneler har förbättrats avsevärt de senaste åren så kan de helt enkelt inte mäta sig med IPS-paneler eller någon av dess liknande tekniker (AH-VA, PLS) när det kommer till just färgåtergivning och betraktningsvinklar. Lyckligtvis så ser framtiden ljus ut på den här fronten med ett flertal skärmtillverkare som planerade spelskärmar med IPS-liknande paneler

IMG 4016

Asus MG279Q
Storlek 27 tum
Paneltyp AH-VA
Upplösning 2560 x 1440
Maximal uppdateringsfrekvens 144 Hz
Kontrastförhållande 1000:1
Responstid 4 ms (GTG)
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2
1x Mini Displayport
1x HDMI
1x HDMI MHL
Ljud Line-in
USB 2 x USB 3.0
Justeringsmöjligheter Höjning/sänkning
Vridning
Lutning
Pivot
Medföljande kablar 1 x Mini Displayport – to -Displayport
1 x Strömkabel
1 x HDMI
1x HDMI MHL
Strömförsörjning Inbyggt nätaggregat
Strömförbrukning Anvädning: 28,5W
Standby: 0,3W
VESA-fäste Ja
Lägstapris på Prisjakt.se Product price

AH-VA och 144 Hz – En vinnande kombination

Asus första variant av den övre nämnda sorten heter MG279Q och är en 27-tumsskärm med en maxmal uppdateringsfrekvens på 144 hertz och en AH-VA-panel, vilket Asus marknadsför som en IPS. Till utseendet påminner skärmen extremt mycket om Asus ROG Swift PG278Q och likaså i byggkvalitet.

IMG 4017
Man har valt att använda samma mörka och matta plast som används på PG278Q, något som är glädjande att se. Ramen runt skärmpanelen är inte lika tunn som på ROG Swift, men tunn nog att det inte är någonting anmärkningsbart och skärmen bör fungera bra i flerskärmslösningar.

Skärmfoten ser ut att vara samma som på PG278Q men utan den röda LED-ringen. Storleksmässigt tar den upp samma stora yta som sin föregångare, men detta bidrar å andra sidan till en riktigt bra stabilitet och tillåter att de ergonomiska justeringarna (höjning/sänkning, vridning, lutning och pivot) utförs utan att man behöver stadga skärmen med händerna.

IMG 4026

OSD styrs på ett väldigt lätt sätt med hjälp av en liten joystick som sitter på baksidan av skärmen högra sida. Där finns även snabbknappar utmed kanten för exempelvis olika visningslägen med bland annat ett läge för FPS-spel och ett läge mer anpassat för bildbehandling.

IMG 4018
MG279Q kan drivas av fyra olika skärmportar: Displayport, Mini Displayport, HDMI och HDMI-MHL. Skärmen kan även agera USB-hub och har två stycken USB 3.0-portar på undersidan av det bakre partiet. Där finns även en 3,5-millimetersport för hörlurar samt inbyggda högtalare.

IMG 4020

Asus MG279Q har stöd för 144 hertz uppdateringsfrekvens och AMD Freesync. Freesync fungerar dock enbart inom spannet av 35 till 90 Hertz på just den här skärmen. Vill man spela i 144 hertz kan man alltså inte nyttja de fördelar som Freesync bidrar med så som eliminering av tearing och stuttering. Till Asus försvar så är Freesync dock ingenting man skyltar med för just den här skärmen, utan Asus menar att man ska se det som en bonus eftersom det är någonting som följer med Displayport-standarden 1.2a.

deltae uncal mg279q deltae cal mg279q
Klicka för fullstora diagram

 

Bildmässigt är MG279Q en kompetent skärm även om den inte är en fullpoängare. Vid test med vår kolorimeter uppmätte vi ett okalibrerat deltaE-medelvärde på 3,5 och ett maxvärde på 7,5. Efter kalibrering uppmätte vi ett medelvärde på 2,6 och ett maxvärde på 3,7. Med det förinställda sRGB-läget borde skärmen lämpa sig åt den som vill syssla med fotoredigering och liknande sysslor på hobbynivå.

IMG 4027
Betraktningsvinklarna är väldigt bra och ingen färgskiftning kunde observeras i vare sig höjdled eller sidled. Asus MG279Q klarar i våra tester av att leverera en maximal ljusstyrka på 333 candela per kvadratmeter.

I våra tester med wattmätare drar MG279Q 28,5 watt vid skrivbordsanvänding och filmtittande och 0,3 watt i standby. Värdena är helt i linje med vad Asus specificerar för skärmen.

Riktpriset för Asus MG279Q ligger i skrivande stund på omkring 6 500 kronor.

Summering

Det är en redan en bit in på hösten och löven har börjat falla. På skärmfronten väntar vi med spänning på de nya modeller som sägs komma under årets senare månader. Vi pratar bland annat om ultrabreda spelskärmar med hög uppdateringsfrekvens och Nvidia G-sync eller AMD Freesync. Dessutom börjar fler spelskärmar med annat än TN-paneler släppas, något som ska bli väldigt intressant att sätta tänderna i under den kommande tiden. För att se hur just Asus MG279Q står sig mot konkurrentenerna kan du ta en titt i Svenska bilskärmsguiden, men ett sammanfattat omdöme följer här nedanför.

asus award “Asus MG279Q är en av de få renodlade spelskärmar med IPS, eller IPS-liknande panel, som finns på marknaden just nu. Den enda andra skärmen med liknande egenskaper som har släppts i skrivande stund är Acer XB270HU, en skärm som vi ännu inte har fått sätta tänderna i. Skärmen presterar riktigt bra för en spelskärm på alla fronter som spelar någon roll. Byggkvalitén är näst intill identisk med den på PG278Q, vilket är ett mer än gott betyg.

Navigering av menyer görs lätt och intuitivt. De ergonomiska justeringsmöjligheterna är riktigt bra och skärmen är väldigt stabil. Bildmässigt är skärmen inte någonting häpnadsväckande men ändock en väldigt trevlig upplevelse. AH-VA-panelen bjuder på fina färger och väldigt bra betraktningsvinklar. Den största negativa punkten är att medan det finns stöd för AMD Freesync så fungerar det endast i spannet 35 – 90 Hertz. Detta är dock ingenting som Asus trycker på i sin marknadsföring för skärmen utan det är helt enkelt någonting som följer med Displayport-standarden. Med den utgångspunkten är det svårt att ge MG279Q sämre omdöme på grund det korta Freesyncspannet. I synnerhet eftersom skärmen annars är en riktigt kompetent spelskärm.

Asus MG279Q kostar i skrivande stund omkring 5 500 kronor, en riktigt intressant prispunkt som ställer skärmen en bra bit under till exempel Acer XB270HU och även något under BenQ XL2420G, en skärm med lägre upplösning och TN-panel. Kombinationen av prisbild, byggkvalitet, den (för närvarande) ovanliga kombinationen av skärmpanel och uppdateringsfrekvens samt den högst trevliga spelupplevelsen gör Asus MG279Q till ett bra köp för dig som letar efter en 144-hertzskärm med IPS-liknande egenskaper.” – Svenska Bildskärmsguiden 2015-10-29

Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price

Uppdateringar och utmärkelser i Svenska Bildskärmsguiden

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/Bildskarmsguiden.pngMed Asus MG279Q har vi fått in den första renodlade spelskärmen som inte använder sig av en TN-panel i Svenska Bildskärmsguiden. Den har även fått betyget “Bra Köp” något som bäddar för att fler spelskärmar med paneltyper förutom TN ska kunna konkurrera om marknadstopparna bland gamers. Utöver detta så väntar vi fortfarande med spänning på att de första ultrabreda spelskärmarna ska anlända till oss i testlabbet.

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
gargamelo
9 Årtal sedan

Testa gärna latens och eftersläp.

Hybriz
9 Årtal sedan

“Asus MG279Q kostar i skrivande stund omkring 5 500 kronor, en riktigt intressant prispunkt som ställer skärmen en bra bit under till exempel Acer XB270HU och även något under BenQ XL2420G, en skärm med lägre upplösning och TN-panel. “ OTROLIGT konstig jämförelse med XL2420G när Benq XL2730Z har exakt samma spec. inkl Freesync, 144hz, 2560×1440, Hdmi 2.0, DP, etc. etc. (dock med TN-panel) som presterar otroligt bra för under 6000:- http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2973785 . Äger själv XL2730Z och har haft en 24″ AHVA-panel tidigare från Benq med BFI, samt har en QNIX QX2710 LED Evolution II 27″ med 1440p som går i… Läs hela »

Flyfisherman
9 Årtal sedan

Som “multi user” vill jag gärna se mer tester på bildskärmar med formatet 16:10 istället för 16:9 eller bredare. Finns det överhuvudtaget inga sådana med IPS [b]och[/b] som även lämpar sig för spel med hyfsat låg input-lag? I mina ögon är det inget vidare att jobba med tex. Photoshop, Cad eller övriga kontorsprogram utan att få tillgång till “mer skärmyta vertikalt” så att säga. En sådan bildskärm har inget som helst negativt att säga om man te.x vill titta på film, för svarta sorgkanter blir det oavsett. Bara detta med 16:9 formatet var från början mest inriktat på film, inte… Läs hela »

Morkul
9 Årtal sedan

16:10, ja eller 8:5, är utdöende format. 16:9 har varit dominerande länge nu och nu när 4k kommer allt närmare till att bli standard så kommer det bli allt färre 16:10 skärmar på marknaden. De 16:10 skärmar som kommer finnas är oftast svindyra special skärmar.

Köp större 4k skärm i stället så får du mer yta all leka med men samma pixel täthet som din gamla monitor

Johan Andersson
Johan Andersson
8 Årtal sedan

förstår inte hur ingen kan bry sig om contrast på pc skärmar..

1440p med 900:1 kontrast ser sämre ut i spel än 1080p i 4000:1