ASUS lät oss kika närmare på sina senaste grafikkortsmodeller under en presentation i Stockholm som annars handlade mest om Intel P55 och Maximus III Formula, som bland annat kan överklockas från en laptop.
Världens största komponenttillverkare är givetvis på högspänn inför nya produktlanseringar och när Intels nya Core i5 plattform börjar närma sig har ASUS passat på att ge oss lite mer detaljerad information om sina planer. Under en heldag i Stockholms skärgård fick vi ta del av information som handlade en hel del om de nya produkter ASUS har i görningen.
Man började ganska lungt med att gå igenom mycket av det man visade upp på Computex-mässan vilket också är produkter och tekniker vi rapporterat om vid flera tillfällen. Bland annat grafikkortet ASUS MARS GTX295 som med hjälp av Marcus "Kinc" Hultin slagit en trio av världsrekord redan innan de första korten dykt upp på marknaden. ASUS har med detta kort visat vad som är möjligt med dagens teknik och påpekade att MARS inte bara är det snabbaste, utan även det dyraste grafikkortet på marknaden. Vi har efter ASUS MARS presentation fått reda på att riktpriset för deras specialutvecklade GeForce GTX 295 grafikkort ska landa på 13 999 SEK. Enligt ASUS ska flera svenska kunder visat intresse för korten, mer eller mindre oavsett prislapp. Men man lär få fajtas om de 1000 exemplar som ASUS tänkt tillverka.
Ett annat grafikkort ASUS hade på plats var deras senaste kort i Republic of Gamers serien, ASUS ROG Matrix GTX 285. Grafikkortet har redan dykt upp i våra nyhetsrapporteringar här på NH men vi fick trots allt reda på lite ny färsk information. Kortet ska som bekant komma med justerbara minneslatenser men med mjukvaran iTracker2 har man kontroll över betydligt mer än så. Skulle man "förlora kontrollen" över grafikkortet har ASUS även försett Matrix GTX 285 med en återställningsknapp som hittas på bakpanelen och återställer kortet till sina originalinställningar.
Den nya Matrix-kylaren agerar även belastningsmätare då den lysande Matrix-loggan ändrar färg beroende på kortets belastning, från grön i viloläge upp till röd vid full belastning. Det finns fem olika färger som ska ge en visuell status för kortet direkt i chassit.
När vi fått en uppfriskning av det ASUS visade upp på Computex var det dags att kika närmare på ännu färskare produkter.
Huvudpunkten i ASUS presentationer var dock att avslöja närmare hur man förbereder sig på Intels Core i5 och LGA1156 plattform. ASUS har flera Intel P55 baserade moderkort på väg och toppmodellen Maximus III Formula är flaggskeppet ur Republic of Gamers familjen. Moderkortet presenterade sig redan tidigare i veckan på lite bilder i våra nyheter, men nu fick vi klämma och syna kortet lite närmare.
ASUS Maximus III Formula baseras alltså på P55 styrkretsen och med minneskontroller och andra funktioner från nordbryggan direkt integrerade i Intels Lynnfield processorer har man nu gått till en enkretslösning, tvåkrets-lösning om vi räknar in processorn. Vilket sparar både utrymme och produktionskostnader på moderkorten.
Som medlem i ROG-familjen har Maximus III Formula en uppsjö av funktioner till sitt förfogande och mycket känner vi igen sedan tidigare, som TweakIt för direkt överklockning genom reglage på moderkort och MemOK! för att starta datorer med minneskompabilitetsproblem.
Men vi hittade även nya inslag som MemTune där ASUS låter moderkortet överklocka minnesmodulerna automatiskt till optimala inställningar. Tekniken testar flera olika inställningar och klockfrekvenser som sedan direkt i BIOS även stresstestar inställningarna för att inte stabiliteten ska bli lidande. Allt sker per automatik och låter som ett intressant alternativ för dem som inte känner sig manade att plöja igenom alla minnesinställningar som finns till förfogande.
Vi fick även titta närmare på kylningslösningen ASUS utvecklat för sitt P55 moderkort som med en låg profil ska ge gott om utrymme även för de största kylflänsar. Med nordbryggan mer eller mindre integrerad i processorn finns det nu bara en stor krets att kyla, men genom att låta kylflänsarna sträcka sig ner runt CPU-sockeln kan man sprida värmen över en större yta och optimera kylningen av kortets komponenter.
Moderkortet hade även en extra okänd kontakt uppe i vänster hörn som ASUS inte ville avslöja något mer om än att man jobbade på en ny enhet att koppla in i moderkortet. Vad man ska kunna hitta på för nytt här kan vi bara spekulera om.
En annan funktion som ASUS var stolta över är ROG Connect. Där man modifierat en vanlig USB-ingång på moderkort för att med en enkel USB-kabel (utan strömledarna) kunna koppla ihop systemet med en bärbar dator. Idéen fick man enligt egen utsago från filmen Fast & Furious 4 där man trimmar bilarna med hjälp av sina bärbara datorer. Mycket riktigt har ASUS även tagit fram en mjukvara som gör det möjligt att överklocka Maximus III Formula, och andra kort med denna ROG Connect kontakt, från en bärbar dator. En rolig grej kan vi hålla med om, men trots ordentlig tankeverksamhet har vi ännu inte lyckats komma på en vettig anledning till att verkligen använda funktionen. ROG Connect-ingången kan inaktiveras genom en knapp på I/O-panelen, vilket förvandlar den till en vanlig USB-port.
ROG Connect har dock en annan funktion som kanske inte är lika häftig, men i våra ögon många gånger mer användbart. Man kan nämligen flasha om BIOSet i moderkortet från en bärbar dator. Vilket betyder att ASUS faktiskt inte behöver förse sina ROG-moderkort med dubbla BIOS-kretsar, det går alltid att flasha om BIOSet med en annan dator genom ROG Connect, ifall olyckan skulle vara framme. Vilket är en funktion många nog kan dra nytta av, även ASUS RMA-avdelning.
ASUS pratade även om optimeringar man gjort i sin nätverkshantering för att unvika lagg i spel, särskilt MMORPG spel som blivit otroligt populära. Nätverkskretsarna ska helt enkelt ge spel prioritet före annan belastning som kan förekomma på uppkopplingen. Tekniken heter ROG Game First och lär dyka upp i flera moderkort från ASUS.
ASUS OC Station
Maximus III Formula har givetvis även stöd för ASUS OC Station som är en vidareutveckling av tillverkarens TweakIt-teknik. Med denna externa kontrollpanel kan man komma åt BIOS-funktioner på moderkortet i realtid även när datorn är aktiv i ett spel eller andra program.
Detta gör det möjligt att överklocka datorn och ändra dess inställningar mitt i ett prestandatest, genom en trevlig och högupplöst LCD-display. Detta sker över SM-bussen vilket betyder att allt går direkt till hårdvaran, det krävs ingen mjukvara eller några omvägar utan inställningarna ändras direkt i moderkortets kretsar och borde minimera kompabilitetsproblem som kan dyka upp med mjukvarubaserade lösningar.
Tillsammans med vår danske journalistkollega Thomas Axel från Tweak.dk satte vi ihop en kort demonstrationsvideo av OC Station där vi visar hur man kan använda denna enhet för överklockning och övervakning av datorn.
Undertecknad står för rattandet
|
Intel P55 och LGA1156 plattformen
Då ASUS visade upp fullt fungerande system med Intels P55 styrkrets förstår de flesta att man även hade Intels nästa generation av mellanklass processorer på plats. Tyvärr är både ASUS och vi bundna av NDA-avtal och vi kan inte avslöja mer detaljer kring detta än att Intels kommande processorarkitektur som kommer att lanseras både inom Core i5 och Core i7 familjen ser ut att vara välmående. I september får vi reda på exakt hur välmående den nya plattformen är när Intel gör sin officiella lansering.
ASUS kommer att vara en av de tillverkare som har flera moderkort redo för Intels nya LGA1156 plattform och från vad vi sett hittills är det med en hel del trevliga funktioner speciellt i toppmodellen Maximus III Formula.
Vi kommer att fortsätta vår övervakning av moderkortstillverkarna inför Intels nya plattformslansering så håll utkik.