Asus presenterade sitt extrema dubbel-GPU grafikkort Ares II under CES 2013 och nu har grafikkortet börjat listas i svenska butiker. Med dubbla Radeon HD 7970 GHz Edition grafikkretsar och en skräddarsydd vattenkylningslösning börjar prislappen på runt 11 500 kronor.

Asus har som väntat inte lagt några fingrar emellan när man utvecklat sin nya toppmodell och enligt tillverkarens egna tester och uträkningar ska Ares II med sina två överklockade Radeon HD 7970-kretsar vara upp till 130 procent kraftfullare än ett vanligt Radeon HD 7970.

Varje grafikkrets arbetar med en basfrekvens på 1 050 megahertz och en boostfrekvens på 1 100 megahertz. De två grafikkretsarna kopplas med en varsin dedikerad minnesbuss på 384-bit till vardera 3 gigabyte GDDR5-minne som klockats till 6 600 megahertz. Vilket ger kortet en minnesbandbredd på hissnande 633 gigabyte per sekund och en total minnesbuffert på 6 gigabyte.

ares24

För att hålla både grafikkretsarna och de otaliga minneschipen väl försörjda har Asus tryckt in en spänningsdel med 20 separata strömfaser samt inte mindre än tre fullstora 8-pins strömkontakter. Grafikkortet är även utrustat med företagets Digi+ Vrm-teknik samt högkvalitativa kondensatorer och kretsar.

Asus Rog Ares II kommer att tillverkas i 1 000 exemplar och för att grafikkortet ska vara kapabel att nå ytterligare högre frekvenser har tillverkaren utvecklat en skräddarsydd kylare som kombinerar ett slutet vattenkylningssystem för grafikkretsarna med en vanlig 80 millimeters fläkt för spänningsdelen och minneskretsarna. Asus hävdar att kylaren ska hålla grafikkortet 31 grader svalare än Nvidias Geforce GTX 690 med dubbla GK104-grafikkretsar.

ares2

ares23

ares25

Grafikkortet är tack vare sin kylningslösning förhållandevis litet och även om det mäter 30 centimeter i strumplästen tar det bara två expansionsplatser i chassit. Även om den externa radiatorn även ska få plats någonstans.

Som väntat kostar det att ligga på topp och även om Asus själva hävdar att Ares II är det kraftfullaste grafikkortet på marknaden kostar det också en rejäl slant. De lägsta listpriserna vi hittar i Sverige ligger på 11 500 kronor men flera större butiker har lagt prislappen på närmare 14 000 kronor inklusive moms.


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
11 Årtal sedan

letar i börsen…nej inte idag heller.

Lady
11 Årtal sedan

När kommer ett test hur detta grafik-kort står sig mot säg 2st sämre grafik-kort i sli/crossfire ?

this
11 Årtal sedan

Porrigt som fan

dj christian
dj christian
11 Årtal sedan

Om det nu stämmer att Geforce Titan aka GK110 kommer ha 85% av prestandan av GTX690 så känns detta kort sååå onödigt.

smocke
11 Årtal sedan

idiot priser! på dessa kort.