Asus ROG Swift PG27UQ – G-SYNC, HDR, 4K och 144Hz i samma skärm

2

Nvidia lanserade idag G-Sync med stöd för HDR, och Asus ROG Swift PG27UQ är en av de fösta skärmarna som kombinerar HDR med 4K-upplösning och 144 Hz.

Nvidia lanserade idag nästa version av sin G-Sync teknologi. Den nya versionen har stöd för efterlängtade High Dynamic Range (HDR) som har tagit sin tid på sig att hitta till just datorskärmar. HDR låter skärmar visa högre kontrast, högre dynamiskt omfång och mer verklighetstrogen svärta. Något som på senare år blivit allt vanligare i TV-apparater.

Samtidigt passar Asus på att visa upp tre kommande skärmar med stöd för HDR. Här tar vi en närmare titt en ny modell riktad mot spelentusiaster: ROG Swift PG27UQ.

HDR, 4K och 144 Hz i samma skärm

PG27UQ sticker ut som den första gamingskärmen med både HDR-stöd, 4K-upplösning och 144 Hz uppdateringsfrekvens i samma panel.

På Asus demonstration under CES 2017 så står kommande PG27UQ brevid en äldre ROG Swift-skärm, PG27AQ och skillnaderna är glasklara. Visserligen är båda skärmar 27 tum stora. De båda har 4k-upplösning och G-sync stöd. Men Swift PG27UQ med sitt HDR-stöd visar en mycket förbättrad ljusstyrka, bättre kontrast och en förbättrad, djupare svärta.

ROG Swift PG27UQ – 384 zoners bakbelysning

Ën annan egenskap som skiljer den kommande skärmen från dagens gamingskärmar är att Asus valt att använda så kallad direct backlighting istället för edge lighting. Skillnaden är då att med edge lighting så sitter skärmens lysdioder runt kanten på skärmen och med direct backlighting så är dessa dioder placerade bakom bildytan.

Detta ska ge en generellt sett bättre bildupplevelse, då skärmen får mer kontroll över exakt var i bilden belysningen ska appliceras. Tillsammans med HDR och det Quantum Dot-filter som skärmen är utrustad med är även kontrasten i en helt annan liga jämfört med den äldre ROG Swift-skärmen i demonstrationen.

Asus representanter berättar att man tror att cirka 30 procent av förbättringen av kontrasten hos PG27UQ jämfört med äldre skärmar är tack vare detta Quantum Dot-filter. Medans man uppskattar att resterande 70 procent är tack vare just HDR-funktionen.

Större, tjockare & varmare

För att få det stöd för HDR10 tillsammans med G-Sync som kommer att finnas hos PG27UQ så var man tvungen att ta fram en helt ny G-Sync-modul. Detta, tillsammans med det ökade antalet lysdioder inuti skärmen, alstrar en hel del värme. Det har resulterat i ett ROG Swift PG27UQ har gått ifrån trenden vi sett på senare år med skärmar som blir smalare och skärmkanter som blir mindre. Detta bör dock inte bli något större problem för användare. Då få grafiklösningar klarar av att leverera 144 bildrutor per sekund i 4K-upplösning så är nog risken för att många kommer att köra tre av dessa skärmar brevid varandra ganska så liten.

Asus ROG Swift PG27UQ må lite för krävande för dagens datorhårdvara. Men skärmen kommer å andra sidan inte att lanseras förens uppskattningsvis det tredje kvartalet 2017. Prislappen landar på 1190 dollar, motsvarande runt 12 000 svenska kronor. Förhoppningsvis banar PG27UQ och liknande lösningar vägen för betydligt fler HDR-kompatibla datorskärmar under det kommande året.

Uppdatering: Asus har kontaktat redaktionen och förklarat att prisuppgifterna som förmedlades under vårt besök inte var korrekta. Prislappen för PG27UQ är ännu inte spikad men kan komma att landa på upp till 2 000 dollar – motsvarande runt 20 000 kronor. Detta på grund av de påkostade komponenter och teknik som implementerats i skärmen. Vi återkommer när vi har mer fasta besked om slutpriset.

Andra nyheter från CES 2017

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

Trevlig skärm förutom att den är alldeles för liten. 4k funkar bra på min 40″ skulle kunna funka på typ 34″ också, men 27 ” som dom envisas med att släppa hela tiden för, för mycket pengar nja.

Anton Karmehed
Admin
7 Årtal sedan

Håller med Arne, hade väldigt gärna sett minst 32-tum eller 34-tum ultrawide. Men det lär bli jävulskt kostsamt med de här specifikationerna. 🙂