Asus fyra nya X99-moderkort laddar inför Broadwell-E med RGB-belysning, nya anslutningsmöjligheter och Strix-varumärkets debut för moderkort.
Inom kort lanserar Intel sina nya entusiastprocessorer i Broadwell-E-familjen, men utan en ny styrkrets eller sockel. Istället används samma LGA-2011v3-sockel och X99-styrkrets som till den nuvarande Haswell-E-plattformen, men det finns fortfarande andra incitament för moderkortstillverkarna att uppdatera sitt sortiment inför den nya lanseringen, exempelvis med nya anslutningar och gränssnitt.
I Asus fall visar man upp totalt fyra nya X99-baserade moderkort. Tre av dessa utgör moderkortsfamiljen “Signature”, som vinklas något mer mot arbetsstationer, entusiaster och överklockare. Den fjärde modellen, ROG Strix X99 Gaming, blir i sin tur Asus första moderkort med det gaminginriktade Strix-varumärket, som ersätter Pro Gaming-varumärket.
Signature med RGB-belysning och nya anslutningar
Moderkorten i Signature-serien utgörs av toppmodellen X99-Deluxe II, lillebror X99-A II och instegsmodellen X99-E, som ärver sitt svartvita färgschema från föregångarna från 2014. Nytt för i år designmässigt är dock att samtliga modeller har stöd för Asus RGB-belysningssystem Aura; samtliga modeller har ett antal inbyggda lysdioder, och alla modeller utom instegsmodellen X99-E har även en särskild kontakt för att ansluta andra Asus-tillbehör med stöd för Aura.
I övrigt är det i första hand portuppsättningen som skiljer de olika modellerna åt – X99-E har färre USB-portar än sina syskon, men alla nya X99-moderkort har stöd för USB 3.1 och den vändbara USB-C-kontakten. Samtliga modeller har även åtta SATA 6 Gbps-portar och en SATA Express-anslutning samt minst en M.2-plats för kompakta SSD-enheter som monteras direkt på moderkortet. Toppmodellen har i sin tur dubbla M.2-platser, och alla kort utom X99-E har minst en U.2-kontakt (X99-Deluxe II har dubbla).
Samtliga modeller har stöd för Thunderbolt 3, med upp till 40 gigabyte per sekund och stöd för externa grafikkort, via instickskortet ThunderboltEX 3. Detta säljs dock separat för alla modeller utom X99-Deluxe II, med vilket instickskortet medföljer i lådan. Toppmodellen utmärker sig även med inbyggt trådlöst nätverk och dubbla gigabit-nätverksportar.
Strix-serien för moderkort
Den mer gaminginriktade modellen, ROG Strix X99 Gaming, placerar sig funktionsmässigt nära X99-A II, med samma mängd PCIe-platser och USB-portar. Till skillnad från sistnämnda kommer dock ROG Strix X99 Gaming även med trådlöst nätverk (dock med två antenner istället för tre) och ett mer påkostat ljudkort, SupremeFX.
Kortet har även ett mer aggressivt designtänk, med ett svart och grått färgschema och RGB-belysning.
De nya modellerna ska finnas tillgängliga i slutet av maj, med ett riktpris på cirka 2 550 kronor för X99-E, 2 890 kronor för X99-A II, 4 450 kronor för X99-Deluxe II respektive 3 290 kronor för ROG Strix X99.
Dom skulle fått släppt ett uppgraderat asus x99ws kort så hade jag köpt ett direkt
(med typ samma uppsättning som deluxe 2 men med chip för extra pci so ws kortet har)
så här skulle 1a omgången kort sett ut. Men ser trevliga ut på papperet.
Ser fina ut dom borde varit som dessa vid 1a generationen.
Synd att dom inte verkar släppa en uppdaterad asus x99 WS med samma anslutningar som deluxe2 fast med chip för fördubblat antal pcie banor. Då skulle jag uppdaterat ock köpt ett på en gång.