Summering och omdöme
ASUS är världens största komponenttillverkare på PC-marknaden och när en sådan gigant börjar storsatsa på ett produktsegment vet man att det kommer hända saker. Smartphones och surfplattor har sin enormt breda funktionalitet till trots en tendens att kunna bli ganska förutsägbara. Det är ju trots allt bara vandrande skärmar med en massa gömda funktioner.
ASUS har varit en av de första som sett andra möjligheter i det mobila konceptet och vågat satsa hårt på detta från dag ett. Företagets andra generations Transformer-surfplatta är fortfarande idag en relativt unik produkt på marknaden. Visst finns det massvis med tredjeparts tillbehör som förvandlar din surfplatta till en form av bärbar dator, även andra färdiga surfplattor med dockningsstationer. Men ASUS Transformer-serie är utan tvivel den mest kompletta lösningen för den som vill få ut mer av sin surfplatta än just bara slösurfning i soffan.
Jämfört med sin föregångare – Transformer TF101 – är Prime bättre på närmast alla punkter. Byggkvalitén är på en helt annan nivå med det solida aluminiumhöljet och med både trimmad profil och en slimmad dockningsstation har ASUS gjort stora framsteg på denna front. Skärmen som har samma upplösning och storlek är märkbart bättre både till kvalité, ljusstyrka och betraktningsvinklar och är minst lika bra om inte bättre än den fina PLS-skärman i Galaxy Tab 10.1. Brasklappen är att både Apple och ASUS har rejält mycket mer högupplösta skärmar på väg, men troligtvis innebär detta istället prissänkningar för den Transformer Prime vi testar här idag.
ASUS har valt att slänga in en fyrkärnig systemprocessor från NVIDIA i sin nya surfplatta. Tegra 3 är kraftfullare än de flesta lösningarna på marknaden och även om Android inte är i närheten så flertrådsoptimerat som vi velat ser vi bland annat vid våra videouppspelningstester och speltester att ASUS höjt ribban på Android-marknaden. Batteritiden är inte marknadsledande men vid normala belastningar är Tegra 3-kretsen trots allt ganska smart och ger oss fullt acceptabel batteritid. Med dockningsstationen får vi rejält med extra batteritid, något som passar ypperligt på de där långa resorna eller för de gånger man helt enkelt glömmer laddningskabeln.
Just tangentbordsdockan är ju det som gör Transformer Prime unik och den har flera fördelar. Tangentbordet är ganska litet, vilket ju begränsas av formfaktorn, men fungerar trots allt ganska bra och är ju enormt mycket smidigare än att skriva direkt på skärmen. Transformer Prime går faktiskt att använda som produktivitetsmaskin så länge man inte ska göra mer avancerade grejer som bildhantering eller liknande. Det integrerade batteriet ger många timmars extra drift och SD-läsaren kan öka lagringskapaciteten i systemet med upp till 128GB. Vi laddade exempelvis ett 64GB SD-kort med filmer och TV-serier inför resan till CES vilket gav plattan mer ledig lagringskapacitet än vår ultrabook.
Transformer Prime är på de flesta sätt en härlig surfplatta som även erbjuder unik funktionalitet jämfört med de flesta konkurrenterna. Även solen har dock sina fläckar och i Transformer Primes fall är det troligtvis bristen på 3G-stöd, vilket betyder att mobiliteten blir lidande, samt den helt enkelt ej fungerande GPS-enheten. Är detta något man finner viktigt i en surfplatta bör man vända sig på annat håll. ASUS Transformer Prime har även en krypterad bootloader vilket kan avskräcka dem som vill ladda in egen mjukvara i plattan, men detta uppvägs till stor del av ASUS utomordentliga arbete med Android.
ASUS Transformer Prime är den första surfplattan på marknaden med Android 4.0 Ice Cream Sandwich och ASUS fortsätter att visa framåtanda när det gäller snabba uppdateringar av sin mjukvara. Detta är något vi lägger stor vikt vid på Android-marknaden med tanke på att just detta fortfarande är dess akilleshäl i jämförelse med det mer välpolerade iOS på Apples iPad.
Prislappen är inte helt oväntat högre än på de flesta konkurrenter och det finns samtidigt många spännande surfplattor under jäsning för tillfället, inte bara från konkurrenter utan även från ASUS själva i form av den uppgraderade och högupplösta Transformer Pad Infinity.
Men för den som är ute efter en bra surfplatta med mer produktiva egenskaper är ASUS Transformer Prime fortfarande en av få, troligtvis det enda riktiga alternativet på marknaden. Tur är då att ASUS gjort ett mycket bra jobb med sin senaste platta som utan tvekan kan rekommenderas för dem som vill testa på en Android-surfplatta och inte har lust att vänta på nästa generation som står runt hörnet. Med sin unika satsning på flerfunktionella surfplattor seglar ASUS upp som en av de mest spännande aktörerna på marknaden vilket är en imponerande bedrift då tillverkaren kommer från ett annat segment än sina flesta konkurrenter.
ASUS Transformer Prime TF201 Fördelar: Nackdelar: |
När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.
[quote name=”mcnaldo”]När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.[/quote]
Det är en bra fråga, att det kommer behöver vi knappast diskutera men troligtvis blir det inte förrän under fjärde kvartalet skulle jag tippa. Oktober sägs vara den månad där vi kanske får se de första W8 plattorna på marknaden. Skulle tippa på att ASUS trots allt är ganska snabba ut men innan fjärde kvartalet lär nog inte ske. Sen hänger det ju en del på Microsoft också av förklarliga skäl.
[quote name=”mcnaldo”]När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.[/quote]
Vi lär inte se Trinity i surfplattor då de inte kommer att kunna skala ner så pass lågt i strömförbrukning. Däremot Brazos gen2 lär dyka upp i ett fåtal plattor.
Jag har inte läst recensionen än men 6000 kronor är ett alldeles för brant pris enligt mig.
[quote name=”this”][quote name=”mcnaldo”]När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.[/quote]Vi lär inte se Trinity i surfplattor då de inte kommer att kunna skala ner så pass lågt i strömförbrukning. Däremot Brazos gen2 lär dyka upp i ett fåtal plattor.[/quote]Oj vad jag tänkte fel, trodde mcnaldo syftade på Transformer Infinity med W8… Men som this är inne på lär de första AMD-surfplattorna vara Brazos-baserade. Swedish: Ja det är ett högt pris utan tvekan, men det är också mer än bara… Läs hela »
Är samsung på G med någon platta med högre upplösning?
Man gör nog klokt i att vänta med inköpet då nyare modeller säkert kommer försöka matcha ipad’s höga upplösning.
[quote name=”hymer”]Är samsung på G med någon platta med högre upplösning?[/quote]Det har man alla gånger, det har dock inte bekräftats något. Det har tom talats om en 11,6 tums modell med 2560×1600 pixlars upplösning. Det låter inte helt vettigt i mina öron då formatet imo är för stort för en surfplatta. Men att Samsung kommer med högupplösta plattor kan vi kallt räkna med, det är trots allt dem som tillverkar panelen i iPad 3 🙂[quote name=”Pixo”]Man gör nog klokt i att vänta med inköpet då nyare modeller säkert kommer försöka matcha ipad’s höga upplösning.[/quote]Ja det kommer en uppdaterad modell av… Läs hela »
ipad2 wifi 32gb kan man ju får en del billigare en vad som står att ni skrivit, och det är ju en gammal produkt som är på väg att försvinna, wifi 16gb där i mot kostar 3600kr på apple store, men kan köpas någon hundring billigare.
[quote name=”Thompsonswe”]ipad2 wifi 32gb kan man ju får en del billigare en vad som står att ni skrivit, och det är ju en gammal produkt som är på väg att försvinna, wifi 16gb där i mot kostar 3600kr på apple store, men kan köpas någon hundring billigare.[/quote]Du har helt rätt, jag har ändrat priset på iPad 2 i den jämförande tabellen. Det känns dock inte rätt att byta ut (finns tyvärr inte plats för fler) iPad 2 mot iPad 3 i diagrammet då den faktiskt inte går att köpa i Sverige ännu. Men helt klart bör man ta “Nya iPad”… Läs hela »
Ändrade till Android 4.0 i tabellen på första sidan 🙂
“brasklapp” läs på vad det betyder, används massor av gånger i texten på helt fel sätt.