Galet kraftfulla grafikkort, 4K och HDR samt det kanske sista optiska videoformatet någonsin – det är hög tid att återuppliva min bloggserie om att leva med OLED.

För 1,5 år sedan skrev jag en bloggserie om mina första personliga upplevelser av en OLED-TV. TV-tekniken var då hetare än skivat bröd och bloggen visade sig bli överraskande populär hos er läsare.

Nu i sommar känns det som att planeterna åter står i linje och att hela mitt väsen är redo för den nya generationens TV- och bildteknik. Jag planerar att kasta mig in med huvudet först och hoppas komma ut på andra sidan både frälst och lyckligare än någonsin. Det kan vara en något optimistisk och förskönande vision men i sämsta fall kommer jag förhoppningsvis kunna guida dig som läsare förbi både ekonomiska trampminor och själsätande tidsfällor. Ett helt teoretiskt exempel skulle exempelvis vara att köpa en Dolby Atmos-reciever innan standarden fått fotfäste och sitta 2 år med oanvända högtalare i taket, men som sagt det är bara ett helt teoretiskt exempel som jag aldrig skulle lyckas med själv. Aldrig. Inte jag.

Oled_GTAV
Grafikkort som Geforce GTX 1080 öppnar nya dörrar för 4K-gaming

Till mer värdsliga problem och andan i detta första inlägg har jag i vanlig ordning ett närmast omättligt utbud av tankar, idéer och planer för bloggen och mina projekt. Vissa av dem känns mer lockande än andra och några av dem kommer jag att utforska om det så ska vara med livet som insats – 4K-gaming i soffan here I come!

Under bloggseriens gång kommer jag, och ni som följer min resa, att stöta på flera spännande bekantskaper. En minimal och jäkligt påkostad gamingdator, ruskigt kraftfulla Geforce GTX 1080-kort, mäktigt högupplösta filmer och ett gäng TV-apparater. Några av dem kommer att komma och gå, medan andra förhoppningsvis får bestå.

En röd tråd genom hela min resa kommer inte helt oväntat vara en OLED-TV och här har det hänt en del sedan bloggen startade i slutet av 2014. LG har fått anrika Panasonic att hoppa på det organiska TV-tåget, men även själva lanserat sina första OLED-apparater med 4K-upplösning. Kanske än viktigare har man passat på att trycka in 10-bit paneler samt stöd för Ultrahd Blu-ray och HDR-teknik. Teknik jag skådat många gånger på mässor världen över, men nu äntligen ska syna på nära håll hemma i vardagsrummet.

Fler tum, fler pixlar och större ambitioner

För den här andra etappen i min OLED-resa är trotjänaren LG 55EA980W och dess 1080p OLED-panel utbytt mot en LG 65EF950V med en större och mer högupplöst 4K-panel. LG:s TV blir en fast och återkommande punkt i serien. Det är samtidigt inte bara antalet tum och pixlar som växt inför nystarten av bloggen – även ambitionerna har tagit nya proportioner.

Jag kommer tillsammans med nära, kära och arbetskamrater inte bara uppleva utan även utvärdera de nya bildtekniker och upplevelser som möjliggjorts det senaste året. Bland annat en direkt jämförelse med Samsungs SUHD-apparater som med “dopad” LCD-teknik tar sig an LG på TV-marknaden.

dav
Samsung UltraHD Blu-ray demoskiva vänstrar med LG 65EA950V.5EA950V

I skrivande stund har jag redan betat av den första Ultrahd Blu-ray filmen och rivit av ett par 4K-burnouts i GTA V med hjälp av en gamingdator i vardagsrumsformat. Jag kan lova att peppen inte blivit mindre men det riktiga allvaret börjar redan imorgon, det är planerat för mysfredag med stora delar av NHW-redaktionen. Förutom ett gäng goa tekniknördar, lite skumpa och jordgubbar (jag skyller på en pretentiös Andreas!) har vi även bjudit in LG:s ärkerival Samsung och SUHD-TVn UE55KS7505. Det vankas Ultrahd Blu-ray, HDR-jämförelser och allmänt bildnörderi av sällan skådat slag. Även om vi inte “testar” TV-apparater på NordicHardware kan jag lova att vi “testar” allt som kommer i vår väg om än inofficiellt.

Livesänd panel om UHD Blu-ray och HDR?

Jag leker med tanken att bjuda på lite livesänd uppesittarkväll på vår officiella Facebook-kanal med fokus på Ultrahd Blu-ray och HDR, men vill gärna höra om det är något Du som läsare skulle vara intresserad av eller om vi bara ska fokusera på egen njutning. Jag bortser från det faktum att jag inte tillfrågat någon av de övriga inbjudna, jag låter dig få sista ordet!

Det är just detta jag vill ta fasta på i mitt första inlägg för den återupplivade bloggen – Vad vill Du se mer av och läsa om? Jag har för många idéer för mitt eget bästa och behöver både tips, vägledning och motivation för att komma vidare.

Här är min nuvarande hitlist över årets OLED-blogg. Hojta till i kommentarerna om du känner att något saknas eller ifall det är något du tycker låter extra häftigt.

  • Utvärdering av Ultrahd Blu-ray och HDR på OLED samt LCD
  • Live-panel på NHWs Facebook där du kan ställa frågor om UHD BR och HDR
  • 4K-streaming – Upplevelser och skillnader mot UHD Blu-ray
  • 4K-gaming i soffan – Bygga en dator snygg och kraftfull nog för seriös “couch gaming”
  • Gaming framför TV eller vid datorskärmen?
  • Fotbolls-EM – Vet inte om det var otur eller tur att TV:n dök upp först efter Sveriges uttåg

Nu har jag missat ännu en potentiell HDR och 4K-kväll med näsan i en bildskärm och fingrarna på ett tangentbord men vad är häftiga upplevelser om man inte får dela dem med någon annan? Jag ser verkligen fram emot sommaren och hösten och hoppas kunna dela mina erfarenheter och upplevelser med dig. Vilket faktiskt gav mig en ny idé, är det någon av er som skulle tycka det vore kul att komma på besök i 4K-soffan? Mitt sällskap kommer på köpet men jordgubbar och skumpa är tillval.

Uppdatering: Här kan du se vår livesändning om UltraHD Blu-Ray och jämförelse mellan LGs OLED och Samsungs SUHD-TV, det blir även lite snabb 4K-gaming. 

Att leva med OLED: Fredagsmys med UltraHD Blu-ray och HDR 🙂
Läs mer på NHW.se -> http://link.nhw.se/29w446v

Publicerat av NordicHardware den 8 juli 2016

<h3>Övriga delar i bloggserien “Att leva med OLED”</h3>

4K-gaming, UHD Blu-ray, HDR m.m.
Vad vill du se mer av i framtida blogginlägg?

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
25 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Gascogne
8 Årtal sedan

Alltid kul att besöka folk som är lika teknik nördiga som man själv är.

Har själv en Oled LG 55EC930V som används till Apple TV för filmer, serier och spel för Ps4’an.
Är väldigt nöjd med min Oled LG och inga planer på att uppgradera min LG än men jag är väldigt nyfiken på HDR tekniken tillsammans med 4k. ^^

Sedan är vore det intressant och veta hur bra det fungerar bra att spela pc-spel i soffan utan en massa kablar hit och dit.

Gascogne
8 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Att spela på en 55EC930V tycker jag väldigt mycket om, svart blir verkligen svart och Lg’s Oled ger verkligen bra färg återgivning. Far Cry 4 var väldigt vackert med sina landskap. Alien: Isolation spelade det tillsammans med min sambo och vi hade allt ner släckt, det var en kul upplevelse göra. Uncharted 1-4 var också en fröjd för ögat med sina olika landskap. Star Wars Battlefront, vacker grafik i spelet. Kort och gott så är spel upplevelsen med en 55EC930V mycket bra. 🙂 Angående spela pc-spel i soffan, så vore det skönt om det kunde vara helt kabel fritt och… Läs hela »

Rickard
Rickard
8 Årtal sedan

Ursäkta mig, men vad snackar du om? Vad för bloggserie menar du? Jag läste ditt första inlägg då det begav sig och sedan var jag frekvent inne för att kolla uppdateringar, men aldrig någonsin hittade jag några uppdateringar eller fortsättningar. Och nu påstår du att du har sktivit en bloggserie om din första OLED. Var kan man läsa denna bloggserie? Är det något hemligt som du publicerar i din ensamhet, eller är jag bara för trög för att hitta inläggen?

Rickard
Rickard
8 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Grymt, och tack för ditt svar. Tycker verkligen det varit roliga och läsvärda artiklar så fortsätt gärna med det 🙂

Stefan
8 Årtal sedan

Sjukt kul att se denna blogg. Har själv en Samsung UHD TV som jag tänkte spela på. Har dragit kabelkanaler i väggar från vardagsrummet till groventrén, där ett slutet anonymt fullt ventilerat skåp står med all teknik. Kör en HDMI kabel från förstärkaren och all annan teknik in i den. Så hänger bara en TV på väggen, sen inget mer. 🙂 Jag är sjukt sugen på en Lapdog (när jag har möjlighet att införskaffa en bra speldator igen). Så jag följer denna blogg med stort intresse. Undrar hur latens och så blir med en TV när man spelar. 🙂 Om… Läs hela »

Stefan
8 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Haha, jag är pappa till två grabbar på 1,5 & 3 år. Blir inte något spelande alls för mig. Men jag måste planera inför framtiden! 😉 Jag ska se om jag kan fixa några bilder på hur det ser ut. Sen lista ut vart jag ska lägga dem. Men min tanke är att jag fixar in en Node 605 i teknikskåpet i framtiden. Sen har jag säkrat upp med en aktiv USB kabel till vardagsrummet. Så jag kan koppla in Lapdog och spela, sen bara koppla ur den och lägga undan. Nu ser jag fram emot massa testande och åsikter… Läs hela »

Stefan
8 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Sitter nu och ser Livestreamen! Men att se via en frontkamera på en iPhone är ju inte optimalt… 😛

Har tagit några bilder, men har ni något bra ställe man kan lägga upp dem? Eller måste jag skapa en ny Forumtråd. I vilken skulle den passa isf?

Ja, man är väl kittad för att möjligheten ska finnas. När man hade möjlighet att dra rör och ledningar i väggarna under bygget av huset så tar man det. 😉

Saknas nu en Logitech Harmony Elite för att få ihop alla fjärrar bara. XD

Stefan
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Hej igen Anton!

Nu har jag slängt upp en liten projektlogg med min setup.

https://www.nordichardware.se/forum/projektloggar/4k-vardagsrum-for-framtida-spelande

Får uppdatera när mer tillkommer, men det är en grov presentation på hur jag har satt upp det. 😉

Martin
Martin
8 Årtal sedan

Skall bli mycket spännande att följa bloggen. Det som jag vill se/läsa är förutom det som du skrev ovan är hur dessa nya TV’ar klarar dåliga ljud/bild källor. Jag tror att det är ganska många med mig som vill uppgradera till en ny fin HDR TV, men som kommer sitta med “gamla” system runt TV’n ett tag till (tex. vanlig SD digital sändning från Boxer). Om ni kan testa dåliga signal källor och se hur TV’arna klarar att skala upp och hantera detta hade det varit intressant.

Jackbob
Jackbob
8 Årtal sedan

Riktigt kul att se, det glädjer mig alltid att se att vi har såpass entutiastiska teknik sidor här i Sverige och inte mindre entutiastiska personer som driver dessa! ? Hoppade själv på 4k tåget tidigare i år! En Samsung 48″ 4k med VA panel. Har såpass litet rum i studentlägenheten så 48″ är redan överdimensionerat långa vägar, om nu “överdimensionerat” existerar för oss prylgalna! 😉 Ser fram emot att se hur du upplever OLED 4k HDR, och hur latenser ser ut bland annat som någon nämnde innan. Skillnaden i färg i och med 10 bitar osv. Keep up the good… Läs hela »

Alexander Olsson
8 Årtal sedan

Hoppar på denna artikel någon dag sent… Så ledsen att jag inte kunde se er live, men kan ju kika lite i efterhand 😉 Sjukt kul initiativ! Det här måste ni bara göra igen! 😀 Tvingades välja mellan datorskärm och TV då 18 kvadrat studentrum inte tillåter plats för båda. Kompromissen blev en 4K-TV jag kör både som TV och datorskärm. 40 tum, välvd och 4K funkar toppen på en halvmeters avstånd. Det är dock på gränsen att input-laggen är alltför störande när jag kör den med datorn. Man drar liksom alltid muspekaren lite för långt hela tiden för att… Läs hela »

Johan Andersson
Johan Andersson
8 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Jag funderar på en billig skärm som stöder 4:2:0 @60hz i väntan på Oled.
Vad jag funderar på är dagens spel från en pc i 4k. Går det märka någon skillnad alls på 4:4:4 och 4:2:0 i spel?

Alexander Olsson
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Alltid spännande med nya former av er rapportering! 😀 Ad hoc och improviserat gör inte något, blir en väldigt äkta känsla över det hela då 🙂 Inväntar bygget då 😉 Är tyvärr några generationer bakåt i grafikkorten, så en uppdatering är på sin plats. TV:n stödjer 60Hz, men inte mitt kort. Har varit inne och pillat bland inställningarna, och tror jag minimerat inputlag så långt jag kan. Får kanske hoppas att 60Hz löser många av mina problem och att de kompromisser man tvingas göra när man kör en TV som datorskärm kanske inte blir lika påtagliga… Återkommer med rapport när… Läs hela »